Wat Betekent ‘Cold Turkey’ Mean? Plus de Betekenis van 5 Andere ‘Turkije’ Zinnen

0
217

Thanksgiving is de AMERIKAANSE feestdag die veel mensen gekscherend noemen “Dag van Turkije.” Dat komt omdat de meeste mensen de gelegenheid is door het bakken van een turkije: de gedomesticeerde versie van een lid van de fazant en grouse-familie van oorsprong uit Amerika.

Waarom noemen we deze vogel een “turkije?” Het is een geval van verkeerde identiteit. Voor eeuwen voordat de Europeanen kwamen naar Noord-Amerika, turkse handelaren waren het importeren van Afrikaanse parelhoen in Europa. De vogels werden bekend als “turkije-hanen.”

Wanneer Noord-Amerikaanse handelaren begon te importeren onze vogel van Amerika naar Europa, ze waren soms verward met turkije-hanen, en dan zijn ze bekend kwam te staan als “kalkoenen.” De naam geplakt.

Dus ja, de vogel turkije is vernoemd naar het land Turkije, hoewel ze eigenlijk niet afkomstig is uit Turkije.

“Praten turkije’ middel om duidelijk te spreken

We hebben ook een aantal zinnen en idioom dat het gebruik van het woord “turkije.”

Ten eerste, hebben we de uitdrukking “om te praten turkije.” Dit betekent dat om duidelijk te spreken, of om neer aan zaken te worden. Bijvoorbeeld, als iemand afdekking over de vraag of ze willen om uit te gaan met je, je zou kunnen zeggen, “Let’ s talk turkey. Hou je van mij of niet?” Als je praat turkije, je krijgt recht op het punt. Vertel je de waarheid.

De oorsprong is ingewikkeld, maar het kan afkomstig zijn van een verhaal in de jaren 1800 over een blanke man die heeft geprobeerd om alle kalkoenen voor zichzelf, toen hij ging jagen met een Native American, die was niet te vermurwen.

Om ook ‘cold turkey’ betekent stoppen abrupt

Een andere uitdrukking is te gaan voor cold turkey.” Dit betekent om iets te stoppen abrupt, zonder planning of pacing jezelf. Het oorspronkelijk bedoelde intrekking van een verslavende substantie, zoals alcohol of drugs. Maar nu het kan verwijzen naar iets.

Je zou kunnen zeggen, “ik ben gestopt uitslapen cold turkey,” als je hebt besloten om iedere dag wakker om 5:00 am—en begon te doen dus de volgende dag.

De Oxford English Dictionary zegt dat de Canadezen voor het eerst gebruikt de term in 1921, en het citaat maakt het niet aangenaam geluid:

Misschien wel de meest zielige figuren die zijn verschenen voor de Dr. Carleton Simon…zijn mensen die vrijwillig geven zich. Wanneer gaan ze voor hem, zij [sc. drugsverslaafden] wat wordt genoemd de ‘cold turkey’ – behandeling.

Als je kijkt naar hoe vaak de uitdrukking wordt gebruikt in boeken gepubliceerd hoewel, het lijkt niet af te nemen tot ongeveer 1965. Het is ook veel vaker in het Amerikaans engels dan in het Brits-engels.

Niemand lijkt zeker hoe de fase “cold turkey” kwam voor het beschrijven van dit soort extreme plotselinge stoppen. Het Oxford Woordenboek engels Idioom zegt, “Het beeld is één van de mogelijke onaangename bijwerkingen van dit, waarbij de aanvallen van rillen en zweten veroorzaken kippenvel of gans puistjes, een slechte conditie van de huid, die lijkt op het vlees van een dode geplukt turkije.”

Belt iemand een ‘turkey’ is niet erg leuk

Wij kunnen ook bellen met een persoon van een kalkoen. Wanneer we dat zeggen, bedoelen we dat ze een echte washup; een slechte ei, een verliezer. Wanneer we verwijzen naar een of ander ding een turkije, bedoelen we dat het een dud of een flop; het is teleurstellend, of van weinig waarde.

We kunnen bijvoorbeeld zeggen dat de vreselijke film die we gingen zien was een echte turkije. En als onze vrienden stokt de popcorn en sprak door de hele film, dat ze de kalkoenen ook.

De negatieve betekenis van “turkije” dat komt waarschijnlijk van het feit dat gedomesticeerde kalkoenen zijn niet de helderste wezens. Mannelijke kalkoenen, in feite, vallen iets dat ziet er zelfs vaag als een bedreiging, met inbegrip van hun eigen reflecties.

Een ‘turkey shoot’ betekent dat iets gemakkelijk

Er is ook zoiets als een kalkoen schieten. Deze term is gebaseerd op een oude type van de opname wedstrijd gehouden in de VS. in die kalkoenen waren zowel de doelen en de prijzen. Het klinkt heel onsportief! De kalkoenen waren meestal vastgebonden, zodat ze gemakkelijk aan te schieten.

Dus, een “turkije schieten” betekent alles dat is super makkelijk om te doen. Specifiek gaat het om een strijd waarin de ene kant wint met weinig moeite, meestal met massale bloedvergieten aan de andere kant.

Een turkije-buizerd is geen turkije

Hier is een laatste feit voor de dag. Je hebt misschien gehoord van de turkije-buizerd, een andere vogel die van oorsprong uit Amerika. Het is niet hetzelfde als een kalkoen. Turkije-buizerds niet vrij staarten en zachte, bruine veren. Ze hebben een kolen-zwarte jas en een kale, rimpelige, rood hoofd en de nek.

Belangrijker is, ze eet niet schattig palen van maïs. Ze eten dode dingen. Bij voorkeur dingen die recent is overleden. In andere woorden, ze zijn aas gieren.

Samantha Enslen loopt Libelle Redactie. Je kunt haar vinden op dragonflyeditorial.com of @DragonflyEdit.

Afbeelding afkomstig van Shutterstock.

Bronnen

Ammer, Christine. Cold turkey, praten turkije. American Heritage Dictionary van Idiomen, 2e ed. Houghton Mifflin Harcourt, 2013.

Audubon Society. Turkije, Turkije gier. Audubon.org, geraadpleegd 14 November 2019.

Groen, Jonathan. Turkije. Groene Woordenboek van Jargon, online editie, en een abonnement vereist, geraadpleegd 14 November 2019.

Mental Floss. 15 Feiten Over Kalkoenen te Vreten Recht Omhoog, geraadpleegd 14 November 2019..

Oxford English Dictionary, online editie. Turkije. Oxford University Press (abonnement vereist, geraadpleegd 14 November 2019).