Is de C in Woorden Als ‘Geur’ een Stille Brief?

0
372

Een luisteraar met de naam Edwin genoemd in met deze vraag:

Aan het begin van de woorden als “geur” en “wetenschap” die brief is eigenlijk de stille brief? Ik wil zeggen dat het een C, maar ik weet dat in de “wetenschap” van de C aan het einde van dat ook klinkt als S.

Het korte antwoord is dat in woorden als “wetenschap” en “geur,” SC wordt uitgesproken als een /s/ foneem, of een eenheid van geluid. Sommige fonemen komen zijn vertegenwoordigd door enkele letters, zoals de S-klank in “zat,” en anderen, vertegenwoordigd door combinaties van letters, zoals de SH-klank in “shin.”

Het lange antwoord is dat de SC-woorden hebben een lastige geschiedenis in het engels. Als ze oud genoeg bent om al in het Oud-engels, waren ze waarschijnlijk uitgesproken als onze moderne SH-woorden: “shin” werd gespeld, S-C-in, en een “mantel” voor uw zwaard zou worden gespeld S-C-E-At-H. zo nu en dan, sommigen van hen behouden hun C ‘ s, maar ook geluid, zoals SH-woorden nu: “omnscience” en “vooruitziende blik” of soms klinken ze als CH: “geweten” en “bewuste.” Een paar toegevoegd een H na de SC en maakte het net klinken alsof SK: “schizofrenie” en “schisma.” En een weinig woorden maakt het geluid net zoals S: “wetenschap,” “ontbinden,” “afdaling” en het Massachusetts kustplaatsje genaamd “Scituate.”

Zo nu en dan, een groep van woorden waar je kunt zien heel wat variatie: “vis” en “vissen” beide kwamen uit een wortel in verband met het latijnse “piscis” (dat is gespeld met een v in het midden) “Pescatarian” komt van dezelfde wortel. Dat is het woord voor iemand die eet vis, maar niet voor ander vlees. En de “bruinvis”, wat letterlijk betekent “varken vis”komt van “porcus,” de oorsprong van de “varkensvlees” plus “piscis,” de oorsprong van de vis.”

Als de SC woord is nieuw genoeg en was niet in de buurt bij het Oud-engels werd gesproken, daarna de C is er voor een heel andere reden. Na het Oud-engels was veranderd in Midden-engels, we hebben het woord “geur” maar het werd gespeld, S-E-N-T als in de verwante woord “zin” (als in “Sense and Sensibility”). De C is toegevoegd honderden jaren later, na het Midden engels was geworden in het Moderne engels, waarschijnlijk omdat het werd beïnvloed door woorden als “afstamming” en “opstijgen”, die beide C ‘ s in het midden.

Dus ja, de C van SC noemen we gewoonlijk een “stille brief” in het geval van woorden als “wetenschap” en “geur”, maar er is meer aan het verhaal wanneer je kijkt naar de geschiedenis van de engelse woorden. Een beter antwoord is om te zeggen dat de SC in “de wetenschap” maakt een S-klank, zoals in het foneem /s/. Maar zoals u kunt zien, deze brief combinatie kunnen variëren, afhankelijk van de geschiedenis van elk woord — als veel combinaties te vinden in de engelse taal.

Dat segment is geschreven door Kate Whitcomb. Kate is een taalkundige en docent graden in de psycholinguïstiek en de cognitieve neurowetenschappen. Je kunt haar vinden online op thelaymanslinguist.com en op Twitter als @LaymansLinguist.

Afbeelding afkomstig van Shutterstock.