Het Internet Maakt Het Makkelijker (en Harder) te Vinden van de Originele Bronnen

0
371

Wanneer de Oxford Dictionary of Quotations werd voor het eerst gepubliceerd in 1941, het leek allemaal zo eenvoudig. Het was vanzelfsprekend dat een offerte werd een bekende regel uit een groot dichter of een bekende figuur in de geschiedenis, en de bron kan gemakkelijk gevonden worden in standaard werken van letterkunde of geschiedenis boeken. Die eerste samenstellers van offertes denk niet dat ze van valse feiten en het internet. “Valse feiten,” of misschien beter misverstanden zijn rond in de wereld van de offertes voor een lange tijd. Vaak, als mensen een lijn zien die ze leuk vinden, ze gewoon kopiëren en herhalen. Neem bijvoorbeeld:

Bij de aanraking van liefde, raakt iedereen een dichter.

Als (op het moment van het lezen), de woorden die werden toegeschreven aan de griekse filosoof Plato, zou dit herhaald te worden. Maar in feite was het niet Plato die oorspronkelijk gezegd. Hoewel het te vinden is in zijn werk “Het Symposium,” hij werd expliciet onder vermelding van de toneelschrijver Euripides.

Soms is het zelfs mogelijk om ter plaatse van de punt aan dat dergelijke fouten optreden. “De tijd dat je geniet van het verspillen is geen verspilde tijd” wordt vaak toegeschreven aan de wiskundige en filosoof Bertrand Russell, maar eigenlijk voor het eerst treedt op als een redactioneel commentaar door de Canadese schrijver Laurence J. Peter Russell lijn “Het ding dat ik zou willen verkrijgen van geld zou zijn vrije tijd met de veiligheid.” Duidelijk de opzij heeft genomen op meer levens dan de originele. Op dezelfde pagina Petrus voegt aan Aristoteles ‘ “Het einde van de arbeid is het verkrijgen van vrije tijd” met “zodat u het kunt drinken koffie op uw eigen tijd”, maar een of andere manier niemand heeft toegekend een passie voor koffie Aristoteles!

Vaker de overgang blijft onduidelijk. Ruim twintig jaar geleden hielden we komen over een vrij lange, maar zeer geschikt offerte, altijd gekoppeld aan de Romeinse satiricus Petronius:

We hard getraind…maar het leek erop dat elke keer dat we beginnen te vormen in teams we gereorganiseerd zou worden. Ik was later te leren in het leven dat we de neiging hebben om aan de nieuwe situatie door de reorganisatie; en een geweldige methode kan worden voor het creëren van de illusie van de vooruitgang tijdens het produceren van verwarring, inefficiëntie, en demoralisatie.

Gezien het feit dat slechts een beperkt bereik van het schrijven door Petronius heeft overleefd, was het relatief eenvoudig is vast te stellen dat dit niet is inbegrepen, zodat wij toegeschreven aan de zeer productieve auteur “Anoniem” als een moderne zeggen. Een paar jaar geleden, de oorsprong was uiteindelijk terug te voeren op een passage in een kort verhaal over de oorlog in Birma door Charlton Ogburn Jr., gepubliceerd in het tijdschrift “Harpers” in 1957. Hoe het werd gehecht aan Petronius, is een mysterie dat willen we graag oplossen.

Een vruchtbare bron van verwarring is de film. Een favoriete quote uit de film 2001 “The Lord of The Rings: The Fellowship of the Ring” is:

Zelfs de kleinste persoon kan veranderen in de loop van de toekomst.

Gesproken door Galadriel, deze lijn niet weergegeven in het boek, en het krediet moet echt gaan om de scenaristen, niet de auteur van J. R. R. Tolkien (het idee is ontstaan in een toespraak elders in het boek door een ander teken, Elrond, maar de formulering is volledig anders). Evenzo, “lezen We weten dat we niet alleen” is een bijna universeel toegeschreven aan C. S. Lewis. Dit is echter niet iets dat Lewis zelf zei, maar een lijn gegeven zijn personage in de film “Shadowlands” en het krediet voor het echt moet worden gegeven aan de scenarist William Nicholson.

Duidelijk, misattributions zijn die voortvloeien sinds mensen begonnen te citeren elkaar, maar het bestaan van het internet is sterk uitgebreid en versneld het proces. In het verleden, een attribuut is alleen waarschijnlijk wijdverbreid als het in druk verscheen, en dit beperkt de mogelijkheden. Vandaag de dag, het duurt slechts een slordige tweet of blog, en de herhaling op grote schaal sets in. Bijvoorbeeld:

En als het regent op uw parade, kijk omhoog in plaats van omlaag.

Is een offerte alom toegeschreven aan G. K. Chesterton, maar de Oxford engels Woordenboek heeft gevonden wordt de zinsnede “de regen op een persoon ‘s parade” voor Bob Merrill schreef het nummer voor de musical “Funny Girl” in 1964. G. K. Chesterton is overleden in 1936, en er is geen teken van deze uitspraak voor de eenentwintigste eeuw. Het is zeer onwaarschijnlijk, om niet te zeggen onmogelijk, dat Chesterton ooit schreef.

Maar terwijl het doorgeven van fouten, het internet is ook van onschatbare waarde bij het opsporen van de offertes, in het bijzonder met de komst van full-text zoeken. In het begin van de jaren 1990 heeft onze onderzoeker keek ijverig in de omvangrijke geschriften van Thomas Jefferson voor de offerte:

Niets geeft één persoon zo groot voordeel ten opzichte van een ander, blijft altijd koel en kalm onder alle omstandigheden.

Het draaien van pagina na pagina, slaagde hij er niet te vinden, maar jaren later met een online text search het was meteen terug naar de juiste letter. Dus het is niet verwonderlijk dat het internet helpt en belemmert de zoeker na de nauwkeurigheid in de offertes. Het kan een geweldige bron, zo lang als we ons herinneren met John Dryden:

Noch is het volk het oordeel van het altijd waar is:
De meeste kan als een grove fout als het paar.

En misschien moeten we geven het laatste woord aan de schrijver Dan Brown:

‘Google’ is geen synoniem voor ‘onderzoek.’

Susan Ratcliffe is Associate Editor voor Oxford Offertes Woordenboeken. Haar publicaties zijn Oxford Essential Offertes, de Kleine Oxford Dictionary of Quotations, en de Oxford schat van Spreuken en Citaten. Het oorspronkelijk verschijnt op de OUP blog.

Afbeelding afkomstig van Shutterstock.