Is Hypnose Werk? Hier is Wat de Wetenschap Zegt

0
40

Er zijn veel van de mythen, mysteries en misverstanden rondom hypnose. Maar is hypnose werk? Kan het echt helpen om je beter te voelen of veranderen van je gewoonten? Laten we een kijkje nemen op de wetenschap achter de rug.

Hoe de pop-cultuur uitzicht hypnose

Misschien herinner je je de scène uit Jordan Peele is 2017 film Uit waar Chris, de hoofdpersoon, wordt gehypnotiseerd door zijn vriendin ‘ s moeder. Alles wat ze doet is swirl van een lepel rond haar theekopje en Chris valt in het Verzonken zijn Plaats, waar zijn bewustzijn wordt een toeschouwer van zijn eigen leven, maar hij heeft geen controle over zijn lichaam. De hypnose blijkbaar geneest hem van het roken!

In het geval dat u nog niet hebt gezien, ga Uit, ik zal niet bederven de film vertellen de meer sinistere dingen die gebeuren de volgende keer dat Chris is gehypnotiseerd. Laten we gewoon zeggen dat ik werd een beetje huiverig van lepels en theekopjes na het zien van het.

In onze verbeelding, hypnose loopt wild. In de jaren 1800, Edgar Alan Poe schreef een verhaal waarin een mesmerist gehouden een stervende in leven door middel van hypnose, dachten Velen dat het fictieve verhaal was een werkelijke medische case study. Meer recent, films percelen waarbij hypnose varieerden van het gruwelijke, zoals in The Exorcist, naar de hilarische, zoals in Zoolander, waar Derek Zoolander is geprogrammeerd door middel van hypnose het vermoorden van een minister-president op een modeshow.

Hypnose mythen versus feiten

Is hypnose eigenlijk mogelijk? Kan je zet iemand in een veranderde staat van bewustzijn, en laat hen dingen doen die ze anders niet zouden doen?

Laten we een kijkje nemen op een aantal vragen over hypnose. Ik zal het aandeel van de wetenschap en de psychologie achter wat hypnose kan en niet kan doen. We zullen zien dat:

 • Hypnose is een zeer reëel verschijnsel in de hersenen
 • Hypnose kan een nuttige vorm van therapie voor het verminderen van pijn en stress, maar je moet voorzichtig van hypnose die gericht is op het herstellen van “onderdrukte” herinneringen
 • Hypnose is niet “hersenspoeling,” en het kan je niet om de dingen te doen die volledig tegen uw wil
 • Sommige mensen zijn meer hypnotiseerbare dan anderen, dat kan hangt af van onze ervaringen uit de kindertijd

Vraag # 1: wat Is hypnose echt is?

Laten we eerst definiëren wat we bedoelen met hypnose. Als we begrijpen het, hypnose is een toestand van de geest waar:

 • uw aandacht is hyper-gericht
 • je bewustzijn is losgekoppeld van uw omgeving en delen van jezelf
 • u bent zeer beïnvloedbaar (d.w.z. geneigd om te geloven wat je verteld)
 • U bent meer vatbaar zijn dan gewoonlijk om te reageren op instructies

Het is niet:

 • Slapen
 • Hersenspoeling die permanent maakt u uw persoonlijkheid of overtuigingen
 • Een manier om je bewustzijn te voer een andere plaats buiten jezelf
 • Een aflevering van volledige amnesie, of een manier om “wissen” uw geheugen
 • Een staat waar u terecht kunt voor bovenmenselijke kracht of vaardigheden die u niet anders

In andere woorden, hypnose niet geven u alles wat u niet al hebben, en het niet nemen iets beton weg. Het is gewoon een toestand van zeer gerichte aandacht, dat maakt je lijkt gezoneerd uit, ook al bent u extreem afgestemd.

Hypnose is een toestand van zeer gerichte aandacht, dat maakt je lijkt gezoneerd uit, zelfs al ben je extreem afgestemd.

Deze toestand wordt geassocieerd met echte veranderingen in de hersenen. Onderzoekers hebben geïdentificeerd drie grote hersenen netwerken die betrokken zijn bij de hypnose, en ze hebben allemaal iets te maken met aandacht.

Bijvoorbeeld, een functionele MRI-onderzoek bleek dat tijdens de hypnose, dorsale anterior cingulate cortex activiteit is gedempt. Dit gebied van de hersenen is een deel van wat wetenschappers noemen het belang netwerk. Het is van cruciaal belang voor de aandacht van de controle, en in het bijzonder voor waakzaamheid over wat we moeten aandacht besteden aan ten opzichte van wat we zouden moeten negeren, gebaseerd op de algemene context van de situatie.

Het feit dat de activiteit in dit gebied is afgenomen tijdens hypnose betekent dat de hersenen niet scannen voor mogelijke alternatieven voor onze aandacht. Integendeel, het is het laten van ons af van alles, behalve één ding waar we de hyper-focus op.

Er zijn andere hersenen verandert tijdens hypnose, zoals minder verbindingen tussen de executive network (verwant aan de CEO van de hersenen) en de default mode netwerk (het deel van de hersenen dat dwaalt als er geen specifieke taak te doen). Ze schilderen een beeld van hypnose als een toestand van de geest dat heel anders uit te slapen, te rusten, of gaan over onze dagelijkse business.

Dus het korte antwoord is ja, hypnose echt is. Maar maak je geen zorgen, het is niet de Gezonken Plaats.

Vraag #2: Kan hypnose gebruikt worden voor het goede?

In 2015 aflevering van America ‘ s Got Talent, een hypnotiseur brengt rechter Howie Mandel in een trance voor een live publiek, en krijgt Howie, die had een fobie van handen schudden, schudden handen met de andere rechters. Zelfs een lid van het publiek valt onder de hypnotiseur de spreuk, wanneer hij zegt, “Slapen”.

Is dit gewoon een coole party-truc? Of heeft dit performer open de deur naar de behandeling van iemand fobie?

“Medische hypnose” is gebruikt in een therapeutische context voor een reeks van klinische doeleinden, van verlichten de pijn afnemende angst, en soms als een manier om het minimaliseren van bijwerkingen van andere medische behandelingen.

Bijvoorbeeld, een groot evaluatie-onderzoek bleek dat de medische hypnose kan helpen om pijn te verlichten, vermoeidheid en emotionele nood voor vrouwen die herstellende zijn van een behandeling van borstkanker. Het is ook aangetoond om te helpen bij chronische pijn, in het bijzonder voor mensen met chronische migraine. Het kan zelfs helpen verminderen van de symptomen van het prikkelbare darm syndroom is een chronische gastro-intestinale aandoening die ervoor zorgt dat de frequente en soms onvoorspelbare diarree, buikpijn en andere GI symptomen.

Hypnose is een aanvullende therapie—het kan nuttig zijn in aanvulling op de reguliere behandelingen, en het kan geen kwaad om te proberen, maar het moet niet in de plaats van standaard behandeling voor een lichamelijke ziekte.

Echter, hypnotherapie de effecten zijn niet groot en niet consistent zijn in alle situaties. In studies van hypnose voor het verlichten van pijn, bijvoorbeeld, zijn er geen betrouwbare effecten als het gaat om de bevalling de pijn, andere zijn dan wat het verminderen van het gebruik van pijnstillers tijdens de bevalling. Het goede nieuws is dat de medische hypnose lijkt niet te zijn een gevaarlijke bijwerkingen. Dit is de reden waarom onderzoekers in het algemeen verwijzen naar medische hypnose als een aanvullende therapie, wat betekent dat het kan nuttig zijn in aanvulling op de reguliere behandelingen, en het kan geen kwaad om te proberen, maar het moet niet in de plaats van standaard behandeling voor een lichamelijke ziekte.

Instanties zoals de Mayo Clinic waarschuwen dat het gebruik van hypnose om te werken door middel van trauma ‘ s kan doen meer kwaad dan goed, omdat het kan maken van valse herinneringen.

Voor psychische problemen, er zijn zelfs minder consequent en minder indrukwekkende resultaten, en de kwaliteit van de studies die ik kon vinden voldeed niet aan mijn snuiven test. Nog belangrijker, autoriteiten, zoals de Mayo Clinic waarschuwen dat het gebruik van hypnose om te werken door middel van trauma ‘ s kan doen meer kwaad dan goed, omdat het kan maken van valse herinneringen.

De take-home message is dit: Hypnose kan nuttig zijn als een hulpmiddel om de pijn te verminderen en stress in het moment, maar we moeten niet vertrouwen op het voor de behandeling van fysieke en / of psychische problemen. Meestal is een behandeling vereist van het harde werk van het veranderen van gedrag, het nemen van medicijnen, of het gebouw ware zelf-bewustzijn. In een verandering in de aandacht staat, is een snelkoppeling die waarschijnlijk niet genoeg zal zijn om te helpen een patiënt op de lange termijn.

Vraag #3: Kan hypnose voor mij om dingen te doen die ik niet wil doen?

Als een podium performer kunt krijgen Howie Mandel te gaan tegen zijn fobie en schud iedereen de hand, betekent dat dan dat jij of ik kan worden gehypnotiseerd op TV en krijsen als een kip voor miljoenen?

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat iemand die niet wil worden gehypnotiseerd kan niet worden gehypnotiseerd tegen hun wil. Omdat hypnose is niet “hersenspoeling” is, maar eerder een staat van hyper-focus, het is onwaarschijnlijk dat een hypnotiseur kan je doen, iets wat volledig buiten uw normale bereik van gedragingen en zelfs als je meer open voor suggestie.

Bijvoorbeeld, Howie Mandel was gehypnotiseerd om handen te schudden met iemand, een actie die hij had vele malen eerder gedaan maar op een gegeven moment leerde om te gaan met angst. Het planten van een hypnotische suggestie om Howie zich te gedragen op een manier dat de teller aan zijn angstige gevoelens is niet hetzelfde als hij was plotseling het uitvoeren van een daad van geweld die hij nooit eerder had gedaan, zoals in Zoolander.

Vraag #4: Kan hypnose helpen mij mijn gedrag?

Dus wat over het gebruik van hypnose voor het wijzigen van nutteloos gedrag? In plaats van het krijgen van iemand op pijnlijke of onethische dingen, kunnen we harnas hypnose bevorderen van goed gedrag? Ik zou niet houd mijn adem in.

Bijvoorbeeld, heb je ooit gehoord van iemand vloeken op en neer dat een sessie van hypnose kreeg ze om te stoppen met roken koude kalkoen? Ik heb … bij het stoppen met roken behandeling groep.

Het lid van de groep die gedeeld dat hypnose was het enige dat werkte voor hem was, in feite, op de sessie met de groep, want hij was weer met roken. Hij zei dat zijn ervaring met hypnose was bijna magisch—ze maakte hem uit te gooien al zijn sigaretten, aanstekers en asbakken alvorens in te gaan op de hypnose behandeling kamer, daarna deden ze hypnose op hem, en voila! Hij wist niet eens voelen een drang om te rook.

Totdat hij gedaan heeft, natuurlijk. Iemand anders in de groep zei: “Wacht even—ze je gooien al uw kamers-gerelateerde zaken? Misschien is dat wat feitelijk heeft gewerkt, want ik weet dat als ik zelfs dat ik mezelf om half een ‘nood’ pack liggen, zal ik geven aan de verleiding, dat is zeker.”

Vanaf 2019 is de beste conclusie die we hebben is dat zelfs als hypnose heeft een voordeel bij het stoppen met roken, het is een heel kleine.

Ik denk dat deze tweede persoon was op iets. Voor sommige van hypnose om te stoppen met roken voelt als een magisch moment, maar als we uitzoomen anekdotische gegevens, zien we uit grootschalig onderzoek dat er geen goede bewijzen dat hypnose beter te zijn dan andere methoden om te stoppen met roken.

Het onderzoek op dit onderwerp is meestal niet van hoge kwaliteit, zodat de jury kan nog steeds, maar als 2019, de beste conclusie die we hebben is dat zelfs als hypnose heeft een voordeel bij het stoppen met roken, het is een heel kleine. Dus, helaas, er is geen gemakkelijke manier om te stoppen met roken naast hard werken en sociale steun.

Vraag #5: Kan iemand hypnotiseren?

Sommige mensen zijn meer hypnotiseerbare dan anderen. Wetenschappers hebben verschillende tests om te beoordelen een persoon de gevoeligheid voor hypnose. Twee van de meest bekende daarvan zijn de Stanford Schalen en de Harvard niveau van de Groep. In deze tests, een getrainde professional voert een “hypnotische inductie” op u en vervolgens stelt het steeds moeilijker taken van het sluiten van je ogen te hallucineren dat je vliegt, tot in de meest moeilijk ervaren van tijdelijk geheugenverlies. Hoe veel van deze taken u doen onder hypnose genereert een score voor hoe hypnotiseerbare u zijn.

Hoe denk je dat je zou doen aan deze test? Een aantal kenmerken hebben de neiging om zeer gevoelige personen uit elkaar.

Bijvoorbeeld, mensen met dissociatieve stoornissen zijn meer hypnotiseerbare dan mensen met andere vormen van psychische aandoeningen en mensen zonder aandoeningen. Dit is logisch omdat een deel van de hypnose ervaring is (tijdelijk) dissociatie van uw normale ervaring van aandacht aan uw omgeving. Maar voor mensen met dissociatieve stoornissen, het gevoel los van de realiteit, van zichzelf, en in extreme en zeldzame gevallen, met meerdere ‘identiteiten’, is een veel voorkomende ervaring, zelfs wanneer ze niet gehypnotiseerd. Deze aandoeningen zijn vaak gerelateerd aan het hebben van een geschiedenis van trauma, in het bijzonder complexe jeugdtrauma.

Maar mensen met dissociatieve stoornissen zijn niet de enigen die gevoelig zijn voor hypnose. Als u de neiging om te fantaseren, zoals het verlies jezelf in een levendige dagdroom, het hebben van een fysieke reacties te beelden, en in het bijzonder fantasierijke in de kindertijd, je kan ook heel hypnotiseerbare.

Hebt u ervaringen met hypnose? Ik zou graag horen over hen! Bekijk de onderstaande links om met me chatten op sociale media of laat een boodschap achter op de Slimme Psycholoog luisteraar lijn.

OVER DE AUTEUR

Dr. Jade Wu is een erkend klinisch psycholoog. Ze behaalde haar Doctoraat in D. van de Boston University en voltooide een klinische residentie en fellowship aan de Duke University School of Medicine. Heb je een psychologie vraag? Noem de Slimme Psycholoog luisteraar lijn op 919-533-9122. Uw vraag kan worden aanbevolen op de show. Verblijf in de psychologie loop! Luisteren en abonneren op de Slimme Psycholoog toon op Apple, Spotify, of waar u uw podcasts.

Doe mee aan de Psychologie van het Gesprek
Facebook | Twitter

Disclaimer: merk op dat alle content is alleen voor informatieve doeleinden en vervangt niet het professionele oordeel van uw geestelijke gezondheid provider.