‘Aas’ Versus ‘Ingehouden’

0
44

 

“Ingehouden” is één van de vele woorden van Shakespeare uitgevonden (of tenminste hij was de eerste persoon die het woord op een stuk papier dat overleefde deze dag).

“Ingehouden” is een vorm van het woord ‘ abate,” wat betekent “te verminderen, beat down, of te verminderen,” en het is gespeld B-Bij-E-D. Dus als je wacht met ingehouden adem (u kunt dat beschouwen als verlicht adem), je bent zo enthousiast, angstig, opgewonden of bang te zijn dat je bijna je houdt je adem in. U bent het verminderen van uw adem.

Shakespeare voor het eerst gebruikt de zinsnede “met ingehouden adem” in “De Koopman van Venetië.” Het is een scène waar Shylock, de geldschieter, wijst op de ironie van Antonio, de koopman, om bij hem te komen voor een lening na de behandeling hem zo slecht in het verleden. Het leest als dit:

Zal ik buig laag en in een dienstknecht van de toets,
Met ingehouden adem en fluisterde nederigheid, dit Zeggen;
“Eerlijke meneer, u spuug op mij, op woensdag laatste;
U spurn zou ik zo ‘ n dag; een andere keer
U belt zou me hond; en voor deze beleefdheden
Ik mag u dus veel geld”?

Die uitdrukking “met ingehouden adem,” is de enige plek die u zult horen van het woord “ingehouden” gebruikt deze dagen. Sinds “ingehouden” is een verouderd woord, en de meeste mensen zijn niet gewend, het is gebruikelijk om te zien de zin verkeerd geschreven als “met ingehouden adem.” B-A-it-E-D, zoals het lokken van een haak in de visserij.

Er is een vreemde logica om de “aas” misverstand—kunt u aas aan een haak om een vis te vangen, en de mensen ongeduldig te wachten tot er iets zou kunnen worden verleid om te zetten metaforische aas, maar waarom zou het hun adem? Het zou niet. Niemand zou haasten naar fishy adem. “Ingehouden adem” gespeld op die manier—als een vis het aas is verkeerd.

Uw Snelle en Vuile Tip is om te onthouden dat de geldschieter Shylock en zijn afgenomen, tegengehouden, adem.

Voor meer tips, zoals deze in 101 Misbruikt Woorden, Je Nooit Verwarren Weer:

Print: Amazon, Barnes & Noble, Powell ‘ s

E-book: de Amazon Kindle, Barnes & Noble Nook, Apple iBook

 

Ingehouden adem foto van Shutterstock