Is Vaping Gevaarlijk? Hier is Wat de Wetenschap Zegt het Zo Ver

0
27

Veel mensen lijken het te overwegen vaping een veiliger alternatief voor het roken—maar is het dat ook?

Stoppen met roken is moeilijk. Het is zo moeilijk dat bijna zeven van de tien rokers zeggen dat ze willen stoppen maar niet kunnen. Elektronische sigaretten of e-sigaretten bieden een intrigerende mogelijk pad te gaan rook-vrij. Deze batterij-aangedreven gadgets warmte een vloeistof—meestal nicotine, die wordt gewonnen uit tabak in een aerosol of damp. Gebruikers kunnen het inademen van de damp, zonder de noodzaak voor teer, koolmonoxide, of een van de andere schadelijke chemicaliën gevonden in de traditionele tabak op basis van sigaretten.

Vaping doden zijn in het nieuws

Maar een uitslag van recente sterfgevallen en longen verwondingen die vaping heeft aangevoerd, de publieke bezorgdheid over de veiligheid van e-sigaretten. Op 1 oktober 2019, het Center for Disease Control heeft gemeld 1,080 bekende gevallen van longkanker blessures en 18 sterfgevallen gekoppeld aan vaping in de Verenigde Staten. Van deze patiënten, 80 procent onder de leeftijd van 35, 37 procent onder de leeftijd van 20 en 70 procent was man.

Op 1 oktober 2019, het Center for Disease Control heeft gemeld 1,080 bekende gevallen van longkanker blessures en 18 sterfgevallen gekoppeld aan vaping in de Verenigde Staten.

Als reactie op de groeiende bezorgdheid over vaping, een toenemend aantal staten van de VS zijn een verbod op het gebruik en de verkoop van e-sigaretten. Michigan werd de eerste met een verbod, dat van kracht is geworden deze week. De gouverneur van New York heeft voorgesteld een verbod op alle smaak e-sigaretten, andere dan menthol. Maar dat verbod is er, althans tijdelijk, geblokkeerd door een rechter. De AMERIKAANSE President en zijn regering overweegt een federaal verbod. India heeft al een verbod op de verkoop van alle vaping producten, zoals Brazilië, Singapore en Uruguay.

Is vaping echt zo gevaarlijk? Is vaping beter of slechter voor je dan roken? Wat precies de oorzaak is van het aantal doden en gewonden gekoppeld aan vaping?

Is vaping minder schadelijk dan roken?

Vaping is alleen maar gestegen populariteit gedurende de laatste tien jaar. Dat betekent dat er nog geen lange termijn studies op de bijbehorende lange-termijn gevolgen voor de gezondheid van vaping voor, laten we zeggen, 30 tot 40 jaar. Roken, aan de andere kant, staat bekend om de negatieve invloed hebben op zowat elk orgaan in je lichaam, vooral je hart en longen. De medische gemeenschap al lang vastgesteld dat roken brengt u een hoger risico voor kanker. Traditionele tabak op basis van sigaretten bevatten ergens op de volgorde van 7.000 chemische stoffen, waarvan er veel bekend zijn giftig.

Als het gaat om e-sigaretten, we weten nog niet of lange termijn van invloed op het hart of de longen, of vaping kan kanker veroorzaken op dezelfde manier roken doet.

Als het gaat om e-sigaretten, we weten nog niet of lange termijn van invloed op het hart of de longen, of vaping kan kanker veroorzaken op dezelfde manier roken doet. We zijn ook niet zeker maar wat chemicaliën vaping onthult ons, met inbegrip van het geheel van de chemische stoffen die mogelijk maken de damp. We weten dat relatief, de blootstelling aan giftige stoffen is veel lager met e-sigaretten dan bij traditionele sigaretten, maar relatief veiliger nog steeds niet veilig is.

We weten bijvoorbeeld dat de vloeistoffen in e-sigaretten bevatten meestal propyleenglycol en glycerine. Deze twee stoffen op hun eigen zijn irriterende stoffen. Maar dat ook afgebroken tot formaldehyde en acetaldehyde, bekende carcinogenen, die in staat zijn van het veroorzaken van kanker.

En nicotine zelf, ingeademd, zowel van de traditionele tabak sigaretten en wanneer vaping met vloeibare nicotine, is nog steeds slecht voor ons is. Het is zeer verslavend, leidt tot ademhalingsproblemen, verhoogt de bloeddruk, en het zet ons op een hoger risico van een hartaanval. Nicotine is ook schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen bij jonge mensen. Dus, terwijl de e-sigaretten kunnen komen met minder giftige chemicaliën, ze zorgen voor een zwaarder hits van nicotine via hun extra kracht concentraties (personen boven de 18 mg/mL) of instelbare spanning niveaus.

Een ander probleem met de gezondheid en de veiligheid van vaping is dat de markt is nog zo nieuw dat gebruikers zich niet bewust hoe weinig verordening over de producten. Als de FDA de strijd te houden met de meer dan 500 merken verkopen bijna 8000 smaken gebruikers misschien niet precies weten wat er in hun e-sigaretten of dat het product is gewijzigd voordat ze kocht.

Is vaping verslavend?

Een groot deel van de zorg over vaping is dat het niet gewoon gebruikt als een manier voor volwassen rokers om te stoppen met het gebruik van reguliere tabaksproducten. Het is ook ongelooflijk populair onder tieners. Volgens de US surgeon general, in 2015 de e-sigaret gebruiken door middelbare scholieren ging 900 procent. Veertig procent van de jonge gebruikers had nooit gerookt gewone tabak. E-sigaretten zijn doorgaans goedkoper, worden gezien als gezonder dan gewone sigaretten en wordt geleverd in een leuk klinkende smaken, zoals aardbei watermeloen, cotton candy, en blueberry cheesecake.

Groeiend bewijs suggereert dat 70-90% van degenen die vape nog steeds roken van traditionele sigaretten.

En e-sigaretten mogen niet de effectieve methode om te stoppen met roken dat we oorspronkelijk dachten dat ze zouden worden. Groeiend bewijs suggereert dat 70-90% van degenen die vape nog steeds roken van traditionele sigaretten. En ze eindigen het roken van traditionele sigaretten zelfs langer. Studies tonen ook aan dat tieners die gebruik maken van e-sigaretten zijn meer geneigd gebruik te maken van andere nicotineproducten, zoals de traditionele tabak sigaretten.

Wat weten we over de vaping-gerelateerde doden en gewonden?

Symptomen van de gerapporteerde long verwondingen zijn hoesten, pijn op de borst, misselijkheid, braken, vermoeidheid, koorts, buikpijn, en diarree, met geen enkel teken van een longinfectie. Echter de specifieke chemische oorzaak van de verwondingen is nog onbekend.

Tenminste tot nu toe, is dit niet het geval lijkt te zijn van een slechte partij van het product.

Volgens de CDC, geen enkel product is gekoppeld aan alle gerapporteerde lung injury gevallen. Tenminste tot nu toe, is dit niet het geval lijkt te zijn van een slechte partij van het product. Het aantal sterfgevallen en ziekten lijken te zijn veelal gekoppeld aan vaping producten met vloeibare THC in plaats van uitsluitend met vloeibare nicotine. THC is tetrahydrocannabinol, de psychoactieve stof in marihuana.

Als de staat een verbod focus op smaak gebracht vaping producten (andere dan menthol), waar er meer onbekenden zover chemische inhoud, critici van de bepalingen van punt naar het verband tussen het letsel en THC.

Moet u stoppen met vaping?

Hier is de bottom line op vaping gebaseerd op wat we tot dusver weten.

  • De CDC officieel adviseert af te zien van het gebruik van e-sigaretten en vaping totdat we meer weten
  • Als je bent toegewijd aan vaping, kopen alleen van gerenommeerde bronnen in plaats van “de straat” of van vrienden of familie
  • Niet wijzigen of toevoegen van stoffen aan uw vaping vloeistof
  • Wanneer in twijfel, natuurlijk, het advies van een medisch deskundige

DOE MEE AAN DE WETENSCHAP GESPREK

Tot de volgende keer, dit is Sabrina Stierwalt met het Dagelijks Einstein ‘ s Quick and Dirty Tips om je te helpen zin van de wetenschap. U kunt lid worden van de wetenschap gesprek op Facebook of Twitter. Als u een vraag hebt die u graag zou willen zien op een toekomstige aflevering, stuur me een email op everydayeinstein@quickanddirtytips.com. Houden met nieuwe afleveringen! Schrijf je in op Apple, Spotify, of waar u uw podcasts. U kunt zelfs koele wetenschap antwoorden en nieuws rechtstreeks in je inbox.