Hoe te Maken van Woorden Die Eindigen op Y Meervoud

0
25

Een lid van onze Facebook Grammatica Meisje van de groep schreef onlangs in met een vraag over het meervoud. Hij was benieuwd of wij wisten waarom het meervoud van sommige woorden die eindigen met de letter “y” een “s”, terwijl anderen “op-ies.”

Rijk, we hebben een antwoord voor u.

Gelukkig in het engels, in het meervoud te doen hebben enkele consistente regels.

Meest in het Meervoud wordt Gevormd door Toevoeging van-s’ of ‘-es’

Bijvoorbeeld, de meeste in het meervoud wordt gevormd door toevoeging van “-s” of “es” aan het eind van een woord. Als een zelfstandig naamwoord eindigt met een geluid dat voegt probleemloos met het “s” – klank, het toevoegen van een “s.” Bijvoorbeeld “hond” wordt “honden” en “kat” wordt “katten”.

Vragen over meervoudsvormen als “kinderen” en “runderen”? Kijk hier!

Als een zelfstandig naamwoord eindigt met een geluid dat niet soepel schuiven in een “s” geluid toevoegen “-es.” Dit gebeurt veel met woorden die eindigen op ontstaat klinkt als “-sh,” “-ch,” “-x” “-z” en “s.” Bijvoorbeeld, “kerk” wordt “kerken.” “Buzz” wordt “zoemt.” En “box” wordt “dozen.”

Een vergelijkbaar patroon gebeurt er met woorden die eindigen op “-y’.

Common zelfstandige Naamwoorden die Eindigen op ‘-y’ een ‘-s’; Degenen die Einde in ‘klinker + y’ een ‘-ies’

Als de “y” komt na een medeklinker of de letters “qu,” we veranderen de “y” “ies.” Bijvoorbeeld: “lady” wordt “dames.” “Baby” wordt “baby’ s.” “Monoloog” wordt “soliloquies.” Met een -I-E-S op het einde.

In tegenstelling, als de “y” komt na een klinker, we er gewoon een “s” aan het woord in het meervoud. Dus “reis” wordt “reizen.” “Spelen” en wordt “speelt.” En “cowboy” wordt “cowboys.”

Een makkelijke manier om te onthouden is om na te denken van die klinker voor de y.” Als je naar de “-y” “- ies,” zou je het opstapelen van twee klinkers aan het eind van het woord. Denkt u eens in hoe “speelt” eruit zou zien als het ware gespeld “P-L-A-I-E-S.” Dat is een veel klinkers ingeslagen samen!

Eigennamen die Eindigen op ‘-y’ een ‘-s’

Een andere tip. Voor eigennamen die eindigen op “-y,” voegt u een “s.” U nooit zetten de “-y” “- ies” het maakt niet uit met welke letter komt voor de ‘y’. Bijvoorbeeld, als u twee Cadbury Creme Eieren, dan zou je twee “Cadburys,” gespeld met een B-U-R-e-S aan het einde, ook al is er een medeklinker voor de ‘y’. Als u schrijft over de “Murray” familie, zou je spreuk: “Murrays.”

(We hebben ook eerder over geschreven, over hoe te maken van andere soorten van de familie namen meervoud, als u geïnteresseerd bent in het leren meer.)

Dit alles gezegd hebbende, er zijn uitzonderingen op deze regels. Als je ooit in twijfel over een bepaald woord, een woordenlijst en een handleiding om zeker te zijn.

Zo, dat is uw lekkernij voor vandaag. Common zelfstandige naamwoorden die eindigen op een medeklinker plus “y” meestal duurt het een “s” als ze in het meervoud. Common zelfstandige naamwoorden die eindigen op een klinker plus “y” meestal duurt het slechts een “s.” En wanneer je hem een goed zelfstandig naamwoord dat eindigt op “y” in een meervoud, geen kwestie wat, gewoon een “s.”

Samantha Enslen loopt Libelle Redactie. Je kunt haar vinden op dragonflyeditorial.com of @DragonflyEdit.

Bronnen

Butterfield, Jeremy, ed. “Fowler’ s Woordenboek van Modern nederlands Gebruik.” Het meervoud. Oxford University Press, 2015.

Garner, Bryan A. De Chicago-Gids van de Grammatica, het Gebruik, en Leestekens. Meervoudsvormen (secties 19-31). De Universiteit van Chicago Press, 2016.

Afbeelding afkomstig van Shutterstock.