4 Geheimen Therapeuten Gebruiken om een Goede Luisteraar

0
30

Weet u hoe u een goede luisteraar? Het is niet alleen een vaardigheid die we allemaal nodig hebben, maar dat we allemaal hunkeren.

Laten we zeggen je hebt een zware dag, of een moeilijke maand. Je had geen promotie u is beloofd, en je ontdekt dat je meer junior collega maakt een hoger salaris dan u. Je AC is uit en het is warm als een sauna. Uw gescheiden ouders vechten over wie krijgt u voor de feestdagen. En uw favoriete khaleesi slechts dracarys zou een miljoen burgers om geen enkele andere reden. (Nee, ik ben nog steeds niet over.)

Wat heb je nodig op dit moment? Als je net als mij, een ijsthee en een vriend zijn luisterend oor kan worden aan de bovenkant van uw lijst. Die vriend zou jij heen gaan? Ik gok dat je zou willen dat iemand die een goede luisteraar. Maar wat maakt een goede luisteraar precies? En denk je dat je die hebt kwaliteiten?

Waarom luisteren is een noodzakelijke vaardigheid

Een vriend is onlangs ontluchting naar mij over haar relatie. Ze is dating deze geweldige kerel. Hij is vriendelijk, slim, grappig, knap, en haar hond houdt van hem … dus vrijwel perfect! Ze houdt echt van hem. De enige klacht die ze had was dat hij niet alleen een goede luisteraar. Begrijp me niet verkeerd, zei ze—ze hadden een geweldige chemie, praten over van alles, van reizen naar muziek, maar als ze dat nodig is om te ventileren over het werk frustraties of emotionele steun over een familie drama, hij plotseling clammed up. Niet dat hij de kamer verlaat of iets doen wat onbeleefd. Blijkbaar was hij zeer attent, bereid om te gaan zitten voor zo lang als ze wilde praten, en was nooit ongeduldig of betekenen. Hij hield zijn oren open, onderhouden goed contact met de ogen en knikte vaak.

Dus, wat was er mis? Het klinkt alsof hij deed veel voor, nou ja … luisteren.

Het probleem, mijn vriend zei, was dat ze voelde alsof ze was aan het praten tegen een muur. Een zeer mooie muur, maar frustrerend reageren. Ze kregen geen feedback om aan te geven dat hij echt begrepen of verplaatsten met haar, dat hij dacht even na over wat hij had gehoord, of dat hij zelfs verzorgd. In andere woorden, ze voelde zich niet gehoord.

Toen voelde ze zich op die manier over haar vriendje, ze zou wel eens proberen te praten met haar zus over. Het goede nieuws is dat haar zus is zeker reageren. Ze was zeer actief in het geven van advies. Het nadeel is dat dat al wist ze geven advies! Soms is mijn vriend vond dit goed, maar soms was dit net zo frustrerend als het praten met haar vriendje, omdat het advies werd vaak niet op de punt of voelde oordelen. De meeste van allemaal, mijn vriend wist nog steeds niet de emotionele steun die zij nodig heeft. Dus, op een manier, haar zus gedraagt zich als een muur, ook. Misschien een meer interactieve één, maar net zo ondoordringbaar en nutteloos.

Dus wat te doen? Stil werkt niet. Maar te veel geven advies is contraproductief ook. Is er een balans, of een andere optie?

Het antwoord is ja!

Ik laat je op een therapeut insider. Het eerste wat we leren in onze klinische training is hoe je een goede luisteraar, en het blijft één van de meest belangrijke vaardigheden die we cultiveren in onze carrière. Waarom? Want luisteren is het geheime ingrediënt voor het verbeteren van de uitkomst voor de patiënt, ongeacht welke aandoeningen behandelen wij of wat voor soort van therapie zijn we aan het oefenen.

Het eerste wat we leren in onze klinische training is hoe je een goede luisteraar, en het blijft één van de meest belangrijke vaardigheden die we cultiveren in onze carrière.

We weten al decennia dat patiënten verbetering is afhankelijk van zo veel op het actief tonen van empathie en collaborative als op het gebruik van specifieke therapeutische technieken. In feite, is het mogelijk dat deze zachte vaardigheden betreft zelfs meer. Een klassieke studie over cognitieve therapie voor depressie gevonden dat een betere kwaliteit van de therapeut-patiënt relatie leidt tot een grotere patiënt verbetering. Wat nog interessanter is—soms, in plaats van het cultiveren van de alliantie met de patiënt, de therapeut zou concentreren ons te veel op het corrigeren van de patiënt logische fouten en het geven van advies over hoe om anders te denken. In plaats van het helpen van patiënten om dingen beter te zien, dit is eigenlijk gemaakt van de patiënt de resultaten slechter.

Wat betekent dat voor u als een alledaagse luisteraar? Het goede nieuws is dat u als kapitein van de vaardigheden van een goed luisteraar, u zou worden op de weg naar een professionele therapeut. De vangst is dat luisteren is vrij lastig, zelfs voor professionals. Je moet actief zijn in het gesprek, maar voorzichtig zijn in hoe je dat doet.

Hoe je een goede luisteraar

Hier zijn 4 therapeut geheimen om u te helpen scherpen deze belangrijke vaardigheid:

Tip #1 – denk je na wat je hoort

Dit is Les Nummer Één therapeut in opleiding. Het is een simpele tip, maar het werkt als magie. In principe, als je de luisteraar, uw eerste reactie moet altijd worden te herhalen terug naar de spreker wat ze zei.

Echt? Letterlijk herhalen hun woorden?

Ja. Ik weet dat het klinkt als dit zou te maken van robots, kunstmatige, en zelfs vervelend. Maar geef het een keer te proberen! Ik durf te wedden wie je luistert niet eens merken dat je het doet. Probeer om het te doen met een begrijpende knipoog. Parafraseer een beetje, misschien. Beginnen met, “Het klinkt als…”

Bijvoorbeeld, als je vriend zegt, “Mijn kamergenoot is het ergste! Zijn gerechten zijn in de gootsteen voor drie dagen recht!” U kan antwoord, “Gadver, het klinkt als uw huisgenoot de gerechten hebben opgestapeld.” Of zelfs, “Wow, dat zijn gerechten zijn er voor drie dagen?”

Het doel is niet om een papegaai, maar om aan te tonen dat je luistert, je zorg, en dat u begrijpt. In meer complexe situaties, dit zorgt er ook voor dat de twee van u op dezelfde pagina. Vaak gesprekken gaan mis omdat de ene persoon is een misverstand met de andere betekenis, en reflecties geven iedereen een kans te vangen aannames voordat ze vermenigvuldigen zich in volledige argumenten.

Het doel is niet om een papegaai, maar om aan te tonen dat je luistert, je zorg, en dat u begrijpt.

Ik denk dat dit is wat mijn vriend de vriend, De Muur, die nodig is om te doen. In plaats van het maken van haar af, “Heeft hij zelfs mij horen? Als dat zo is, haalt hij het? Is hij het eens, of heb een beter idee? Doet hij de zorg?”, hij kon zijn overgebracht dit alles alleen door gewoon te zeggen: “Hmm, dus—insert blank—er vandaag gebeurd is, en het klinkt als dat was behoorlijk frustrerend.”

Tip #2 – het stellen van vragen in plaats van antwoorden te bieden

Als iemand komt naar u toe met een probleem, is de kans groot dat ze willen om te ventileren. Ze zijn waarschijnlijk nodig om u te vertellen spullen meer dan ze nodig hebben uw probleemoplossende vaardigheden. In deel, dit is omdat ze al door een aantal probleem-oplossen van ideeën.

Een van mijn favoriete stand-up comedians, Tommy Johnagain, vertelde een verhaal op het podium over hoe zijn ex-verloofde kreeg verloofd met iemand anders zes weken na het breken met hem. En zijn vriend ‘ s antwoord was: “weet Je, ze was waarschijnlijk vals spelen op je.” In retrospect, hij en zijn publiek kan lachen—”Echt, Sherlock, denk je dat ik niet had overwogen dit?” (Zijn de levering was beter dan de mijne.!) Op het moment, echter, werd deze vriend nuttig? Natuurlijk niet.

Als iemand komt naar u toe met een probleem, is de kans groot dat ze willen om te ventileren. Ze zijn waarschijnlijk nodig om u te vertellen spullen meer dan ze nodig hebben uw probleemoplossende vaardigheden.

Mensen willen ook niet je probleem op te lossen juiste weg, omdat de hoogte van hun emotionele ervaring, die ze nodig hebben empathie dringend meer dan iets anders. In dit moment, het gaat over hen, niet u.

Dus, als iemand voor het eerst naar u toe komt met een probleem, het is niet een goed moment om te laten zien dat je deductief redeneren vaardigheden. Geef uw vriend de aandacht die ze nodig hebben door het stellen van enkele vragen, die laat zien dat je zorg. Wat als Tommy ‘ s vriendin had gevraagd: “Wow, die was de nieuwe man? Hoe ben je erachter gekomen? Hoe voel je je?” In plaats van het afsluiten van het gesprek, dit zou hebben toegestaan dat zijn vriend om meer te leren en uiteindelijk krijg je een betere greep op hoe om te helpen.

Tip #3 – het Valideren van gevoelens, zelfs als u het niet eens bent met de logica

Valideren betekent om iemand te vertellen dat wat ze voelen is legitiem, niet “gek.”

Een gemeenschappelijk protest dat ik hoor is, “Maar wat als ze fout zijn? Ik kan niet zomaar klakkeloos met hen akkoord gaan!” Natuurlijk. Je moet niet blindelings akkoord gaan met wat verontruste vriend gelooft. Ze kan het mis hebben. Maar u kunt altijd valideren gevoelens zonder het eens te zijn met je vriend logica.

Bijvoorbeeld, als je vriend je vertelt “ik ben zo gek want iedereen op het werk is voor mij,” je zou in de verleiding om te zeggen “Kom op, wat zijn de kansen dat iedereen er is om je op? Je bent gewoon paranoïde.” Uw commentaar mogelijk zijn bestemd om te worden geruststellend, maar wat heb je werkelijk gedaan wordt ontslagen van je vriend gevoelens. Of hij al dan niet het recht over zijn collega ‘ s zijn frustratie is echt. Immers, als je echt gelooft dat uw collega ‘ s waren samenspannen op je, zou je dan niet boos worden?

Je moet niet blindelings akkoord gaan met wat verontruste vriend gelooft. Ze kan het mis hebben. Maar u kunt altijd valideren gevoelens zonder het eens te zijn met je vriend logica.

Wat je hier kunt doen is het valideren van het gevoel van de eerste—”Dat zuigt! Ik zou wel gek.” Dit vertelt je vriend, dat je begrijpt hoe hij zich voelt. Op een bepaald moment later, zou u kunnen vragen een aantal verduidelijkende vragen en je vriend helpen om te komen tot een meer evenwichtige positie. Maar je zult nooit de kans krijgen om dat te doen als je het niet bouwen van de stichting van de validatie van het eerste.

Tip #4 – zich te Onthouden van het geven van ongevraagd advies

Deze is heel erg moeilijk om te doen. Na jaren van het verstrekken van therapie, vind ik nog steeds mezelf constant vechten tegen de drang om advies te geven en oplossingen bieden. En dat is in een context waar mensen zijn te betalen specifiek voor mijn advies!

Maak je geen zorgen, ik heb niet voor eeuwig achterhouden advies van klanten, maar ik weet wel dat ik moet tempo mezelf. Ik heb alleen advies wanneer mijn klanten zijn klaar om het te horen.

In het dagelijks leven, dit geldt ook. Nogmaals, als iemand u benadert met een moeilijke situatie, die ze nodig hebben empathie in de eerste plaats. Als niet, zullen ze expliciet om advies vragen door te zeggen “vertel me wat ik moet doen.” Dat zijn de toverwoorden voor u om te gaan en uit te leggen.

Wanneer iemand expliciet vraagt om advies door te zeggen “vertel me wat te doen,” dat zijn de toverwoorden voor u om te gaan en uit te leggen.

Als je het niet horen van die woorden, herhaal dan de stappen in tips 1, 2 en 3 totdat u dat doet. Die stappen wederzijds begrip en vertrouwen, en dat de benodigde grondwerk als u wilt dat het advies dat u krijgt uiteindelijk geven aan de stok.

Na te denken over deze—als u het gevoel dat iemand werd misverstand u, ontslag van u, het beoordelen van u, het maken van veronderstellingen of meer geïnteresseerd in het geluid van hun eigen stem dan horen, zou je ook hun advies? Waarschijnlijk niet. Dus, als je echt nuttig advies te geven, te investeren in actief luisteren voordat het te geven.

Luisteren is een belangrijke vaardigheid leven

Okay, laten we samenvatten. Goed luisteren gaat een lange weg. Het is de nummer één vaardigheid therapeuten cultiveren. Goed zijn in het levert een meetbaar voordeel van de persoon die u aan het luisteren bent.

De therapeut luistert playbook bevat deze vier essentials: denk je na wat je hoort; het stellen van vragen in plaats van antwoorden; het valideren van gevoelens, zelfs als u het niet eens bent met de logica; en geef geen advies uit, totdat u uitdrukkelijk verzocht om dit te doen.

MEER SAVVY PSYCHOLOOG

Als u dit met uw vrienden en familie, laat me weten hoe het gaat! Ik zou graag van je horen op Facebook of Twitter. U kunt ook een bezoek brengen mij op jadewuphd.com voor meer artikelen en middelen. Vergeet niet om af te stemmen volgende week naar een onderwerp, ben ik super enthousiast over: ASMR. Of u nu een ASMR kenner, of gewoon horen over het voor de eerste keer zal dit een leuke verkenning van de wetenschap van ASMR en enkele tips voor het uit te proberen. Schrijf je in op Apple, Spotify, Google, Stitcher, of waar u uw podcasts. Abonneren op de Slimme Psycholoog nieuwsbrief, om tips te krijgen rechtstreeks naar uw inbox twee keer per maand.

Disclaimer

Slimme Psycholoog is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor geestelijke gezondheidszorg van een gediplomeerd professional.