Wat Is Tsjernobyl Is Het Vandaag?

0
9

Angstaanjagende beelden van de site van de Tsjernobyl kernramp nog steeds achtervolgen ons 30 jaar later. Wat is Tsjernobyl is het vandaag?

Op 26 April 1986, een veiligheids-test fout gegaan geleid tot een explosie in reactor #4 in de kerncentrale van Tsjernobyl in Pripyat, Oekraïne. (Op het moment, Pripyat is een onderdeel van de SOVJET-unie.) Verschillende factoren dan samengespannen om te resulteren in een ongekende, de grootschalige verstrooiing van meer dan 100 radioactieve elementen in de omliggende dorpen en steden.

Ten eerste, RBMK-reactoren, zoals die in Tsjernobyl, hebben geen containment structuren zoals beton en stalen koepels. Ten tweede, de brand als gevolg van de ontploffing, brandde bijna tien dagen en verder vernietigd het gebouw rond de reactor. En ten slotte, wanneer de lucht was in staat om de kern van de reactor, grafiet, blokken, bedoeld om de matige reacties in een werkende reactor, ook in brand vloog.

In de uren, dagen en weken na de explosie, radioactieve elementen, zoals plutonium, jodium, strontium en cesium verontreinigde een gebied van ongeveer 150.000 vierkante kilometer in wit-rusland, Rusland en Oekraïne. Gedragen door de wind, deze elementen werden later ontdekt zo ver weg als Zweden en Finland en in het noordelijk halfrond.

Pripyat en de vervreemdingszone

De gehele bevolking van Pripyat, de thuisbasis van ongeveer 50.000 mensen en slechts drie kilometer (ongeveer 1,8 km verderop, werd geëvacueerd. Maar de evacuatie gebeurde pas 36 uur na de explosie. Veel niet begrijpen van de omvang van de ramp en dacht dat ze zou alleen maar gegaan voor een paar dagen. Ze werden niet toegelaten te brengen en veel bezittingen, met inbegrip van familie, huisdieren, uit angst voor besmetting. Hun haastige afslag links een stad die vandaag verschijnt bevroren in de tijd: een pop liggen bovenop verroeste speeltoestellen, supermarkten overgenomen door de natuur, en een reuzenrad gestopt voor een goede.

Hun haastige afslag links een stad die vandaag verschijnt bevroren in de tijd: een pop liggen bovenop verroeste speeltoestellen, supermarkten overgenomen door de natuur, en een reuzenrad gestopt voor een goede.

In de weken en maanden die volgde op de ontploffing, naar schatting 120.000 tot 200.000 mensen in totaal werden geëvacueerd in een regio die bekend staat als de vervreemdingszone, die betrekking heeft op alles wat binnen een straal van 30 kilometer van de site, of ongeveer 1000 vierkante kilometer.

De regio is naar verwachting blijven onbewoonbaar voor duizenden jaren. Veel van de radioactieve elementen vergaan snel, maar de meest gevaarlijke—jodium-131, strontium-90, en cesium-137—hebben een halfwaardetijd van 8 dagen, 29 jaar, 30 jaar, respectievelijk. In de chemie is de definitie van een half-life zegt dat dit betekent dat het nemen van 30 jaar voor de helft van de initiële cesium te vervallen. Dan, het zal nog 30 jaar voor de helft van wat je nog over had op de 30-jarige mark te vervallen. Maar bij het bestuderen van Tsjernobyl, hebben de wetenschappers geleerd dat de “ecologische halveringstijd van cesium—dat is hoe lang het duurt voor het element daadwerkelijk verdwijnen van de lokale milieu—draaien veel langer. Terwijl verontreinigingen in het water leveren is verbeterd, de niveaus van radioactiviteit in de bodem hoger blijven dan de 30-jarige half-life zou voorspellen.

Effecten op de gezondheid van Tsjernobyl

Twee werknemers is overleden als gevolg van de eerste explosie en 28 van de hulpdiensten, waaronder de brandweer en een clean-up crew, stierf kort na het van acute stralingsziekte. De verdere gevolgen voor de gezondheid zijn (en blijven) significant, maar in welke mate is minder duidelijk. Greenpeace schat dat maar liefst 270.000 mensen zal het ontwikkelen van kanker in verband met de nucleaire ramp met bijna 100.000 van de gevallen dodelijk.

De schildklier bij kinderen is in het bijzonder kwetsbaar voor opname van radioactief jodium, een van de isotopen uitgebracht in de ramp. Een studie van het National Institute of Health vond dat het tempo van de schildklier kanker voor mensen die waren blootgesteld aan de radioactieve fall-out als kinderen en adolescenten is nog te zien in een daling.

De gedwongen en snelle evacuatie, het verlies van de gemeenschap, het stigma dat verbonden is met het zijn van een “blootgestelde persoon”, en een gebrek aan betrouwbare informatie hebben geleid tot een uitgebreide psychologische gevolgen.

Die is in Tsjernobyl vandaag?

De Schone Futures Fonds zegt dat de 3500 werknemers in de omgeving zijn dagelijks te volgen straling en doorgaan met het schoonmaken en het onderhoud van de reactor site. U kunt ook een bezoek brengen aan rondleidingen in de Exclusion Zone. Veel van deze tochten vertrekken vanuit Kiev, waar gidsen zijn gezegd om getraind te worden om te voorkomen dat hot spots. De rondleidingen worden als veilig beschouwd omdat de blootstelling aan straling is minimaal over een korte tijd. (Vergeet niet, we blootgesteld aan ook lage niveaus van straling tijdens het vliegen in een vliegtuig of het krijgen van een X-ray.) Er is ook een cultuur van jongeren in Kiev bekend als stalkers die stiekem in de zone op te nemen instagrammable foto ‘ s. En nog anderen zijn teruggekeerd naar hun huizen in een poging om behouden hun manier van leven. Voor degenen die nieuwsgierig zijn, National Geographic heeft een video van een bezoek aan de verboden Zone.

Tsjernobyl een wildlife Sanctuary

In de afwezigheid van de meerderheid van de mensen die ooit bevolkte de stad Tsjernobyl heeft ook iets van een wildlife sanctuary. Dierlijke bewoners zijn honden, vossen en wolven. De honden in de regio hebben bewezen in het bijzonder veerkrachtig. Nu, er zijn honderden loslopende honden die afstammen van degenen die ooit in de steek gelaten huisdieren. De SPCAI schattingen 250 honden leven in de plant zelf, 225 wonen in de stad van Tsjernobyl, en honderden meer zijn te vinden in de zone voor een totaal van meer dan 1000 honden.

De meerderheid van de honden zijn jonge.De levensduur van een hond in Tsjernobyl is slechts vier jaar. Maar de grootste bedreiging nu is het niet de straling, maar de koude. Het wordt onder het vriespunt in de winter. Een organisatie genaamd de Honden van Tsjernobyl is begonnen met het gebruik van deze honden bestuderen van het gebied. Ze vangen de pups enten, check hun stralingsniveaus en laat hen het dragen van speciale halsbanden te helpen met het in kaart brengen van stralingsniveaus in de Exclusion Zone. Sommige honden zijn zelfs voor adoptie … als ze eenmaal gereinigd van radioactieve stof, natuurlijk.

De levensduur van een hond in Tsjernobyl is slechts vier jaar. Maar de grootste bedreiging nu is het niet de straling, maar de koude.

De andere dieren in Tsjernobyl is toegestaan voor de studie van de effecten op de gezondheid van langdurige blootstelling aan de straling in de regio. Studies hebben aangetoond, bijvoorbeeld, een verhoogde aanleg van staar in de wolf en de hoger dan normale niveaus van albinisme zijn in vogels.

De sarcofaag

In de maanden na de explosie, zeer dappere mensen willens en wetens blootgesteld zelf aan straling en werkte bevatten de straling en voorkomt dat het verder sijpelt in de bodem, in de ontmoeting met de watervoorziening, en wordt door de wind weggeblazen. Deze mensen stonden bekend als vereffenaars. Naar schatting 600 000 vereffenaars, opgenomen plant werknemers, brandweerlieden, militairen en de mijnwerkers van geheel Rusland, wit-rusland en Oekraïne, werkte in deze inspanning. Een deel van dit werk omvatte het bouwen van een staal-en betonconstructies, bekend als de sarcofaag, rond de reactor. De sarcofaag dient te bevatten van de straling en beschermt de beschadigde reactor van verdere blootstelling aan de elementen.

De sarcofaag was de bedoeling om afgelopen 30 jaar die, als je doet de wiskunde, bestaan al. Een nieuwe insluiting shield, de grootste beweegbare stalen structuur die ooit is gebouwd, werd gebouwd in 2016 en zit nu over de gehele energiecentrale. Werknemers nog in te voeren, vooral voor het bewaken van de straling, maar ook het verwijderen van de oude sarcofaag en de overige nucleaire brandstof.

Zoals opgemerkt door engineering professor Roger Socolow, de Tsjernobyl schoon te maken is niet alleen het werk van de heldhaftige hulpverleners, maar ook van hun afstammelingen en hun afstammeling van de nakomelingen. Meer dan 30 jaar later, we hebben nog een heleboel te leren over de gevolgen van de Tsjernobyl-reactor explosie.

VOOR MEER ALLEDAAGSE EINSTEIN

U kunt een fan van het Dagelijks Einstein on Facebook of volg mij op Twitter. Luister en schrijf je in op Apple, Spotify, Google, Stitcher, of waar u uw podcasts. Als u een vraag hebt die u graag zou willen zien op een toekomstige aflevering, stuur me een email op everydayeinstein@quickanddirtytips.com.