Eponyms: Woorden Vernoemd Naar Mensen

0
13

Een naamgever is een woord dat is gebaseerd op de naam van een persoon.

Bijvoorbeeld, Adolphe Sax was een Belgische instrumentenbouwer die bracht een nieuw instrument om een Victoriaanse evenement in 1851 genoemd De Grote Tentoonstelling. Zijn belangrijkste taak was het maken van fluiten en klarinetten, en zijn uitvinding, die eruit ziet als iets van een mash-up van deze twee instrumenten, was de bijnaam “de Saxofoon.”

Andere dingen die zijn vernoemd naar mensen die u misschien kent over onder meer:

  • Braille, de taal van de verhoogde stippen die blinde mensen kunnen gebruiken om te lezen, uitgevonden door Louis Braille
  • Wetenschappelijke termen als Fahrenheit, Celsius, pasteuriseren, ampère, ohm, volt en watt, alle vernoemd naar een beroemde wetenschapper
  • Termen die we hebben behandeld voordat het in de podcast, of in mijn boeken, zoals de guillotine, teddybeer, en bowdlerize.

De guillotine werd genoemd naar Joseph Guillotin, die was tegen de doodstraf, maar pleitte voor het apparaat dat moet worden gebruikt voor onthoofdingen gedurende de franse Revolutie, want het was humaner. Teddy beren werden vernoemd naar de AMERIKAANSE president Teddy Roosevelt, nadat hij weigerde om te schieten een leuke, gevangen beer op een jacht. Bowdlerize kwam van Thomas Bepaalde en zijn zus Harriet, die graag woorden bewerken ze gevonden offensief van Shakespeare ‘ s schrijven.

Vandaag heb ik meer interessante naamgever verhalen, met inbegrip van de verhalen van onze luisteraars.

Estelle

[Van een luisteraar] “Hi. Mijn naam is Biddy, en ik ben in North Carolina. Ik heb twee gezin woorden die we hebben gebruikt, al onze levens. De ene is “Estelle” als een werkwoord. We hadden een meisje wiens naam was Estelle. Ze altijd graag stapel dingen te maken, de kamer ziet er netjes … en mijn vader begon te vragen waar iets was, en toen hij niet kon vinden, zou hij zeggen, “Het is Estelled,” wat betekent dat de meid verborg het in een stapel papieren. en mijn broer eigenlijk groeide op en werd een volwassen, en hij was in het college, en hij dat werkwoord, en hij besefte dat het was gewoon in onze familie dat we die.”

Cardigan

Nu Kopen


Hier vind je in het woordenboek is mogelijk dat u niet bekend was vernoemd naar een persoon: cardigan. Het is vernoemd naar de Graaf van Cardigan, die was zeer bijzonder over alles in verband met zijn militaire eenheid, van boren en regels aan zijn uniform. In de beroemde slag van de Lichte Brigade, die tijdens de Krim-Oorlog in de jaren 1850, droeg hij een blauw gebreid vestje afgezet met goud. Toen hij terugkwam uit de oorlog, werd hij geprezen als een held, en zijn stijl van de vest werd populair. Later kwam uit dat zijn prestaties in de oorlog begrensd op incompetent, maar door het blijkt de trui en de naam vest had geplakt.

Met de industriële revolutie, werd het makkelijker te maken gebreide kleding. In de jaren 1920, Coco Chanel maakte het vest iets konden de vrouwen dragen ook. Fashion historici zeggen dat ze omarmde het ontwerp, omdat zij niet willen verpesten van haar haar door het trekken aan een gewone trui. Maar hoewel Chanel kan een uitbreiding van de markt voor de knop-up trui, hebben we te danken aan de naam van Lord Cardigan.

Judying

[Van een luisteraar] “Hi. Dit is Heidi Delander, née Linderd, van oorspronkelijk [onverstaanbaar] Wisconsin, en ik heb een familect verhaal over mijn familie, de Linerds, die leefde in [onverstaanbaar]. We hebben een familie werkwoord dat ‘aan Judy.’ Mijn moeder ‘ s naam is Judy, en ze had altijd kleine hapjes zoals crackers en brood stokken in haar portemonnee en ook dingen zoals servetten en de kleine met één pakket de reinigingsdoekjes van de restaurants, en vele andere dingen, en als we waren een plaats die had deze vrij kleine dingen, denk shampoo in een hotel of zeep van het hotel, zij zou wat extra en gooi ze in haar tas. Dus begonnen we roepen dat ‘Judying,’ als een werkwoord, en voor 40 jaar zijn we verder die term te gebruiken. Bijvoorbeeld, ‘Let’ s Judy sommige van die plastic gebruiksvoorwerpen voor onze picknick’, of ‘Oh, er gaat ze Judying weer,’ en nog steeds gebruiken we dat en eigenlijk hebben sommige familieleden beginnen om de term te gebruiken—mensen die weten dat mijn moeder en het is best grappig als mensen ons horen praten over ‘Judying’ dingen. Ze zijn niet echt zeker wat mee. Zo, dat is mijn familect verhaal.”

Bedankt, Heidi! En je hebt misschien gemerkt aan het begin van haar boodschap, ze gebruikt het woord “nee.” Het was een beetje moeilijk om te horen, dus ik zou het niet precies, maar het klonk als “Heidi Delander, née Linderd.” Dus als je je afvraagt wat dat betekent …

Née

Née is een directe ontlening uit het frans waar het woord betekent “geboren.” U zet het voor een naam om aan te geven dat het iemands vorige naam of titel. Bijvoorbeeld, mijn meisjesnaam is Coughlin. Als dat er toe deed, je zou kunnen verwijzen naar mij als Mignon Fogarty, née Coughlin. Het is niet een persoonlijke naam al; het kon ook iets anders zijn. Hier is een voorbeeld van de San Francisco Chronicle: “Royal Dutch Shell en Arco (BP, née British Petroleum) zijn Europese bedrijven.” Dus in wezen, ze zeggen “BP, geboren British Petroleum, maar nu kennen als BP”.

Nicotine

Ik wed dat veel van jullie niet weten is dat nicotine is vernoemd naar Jean Nicot, een vertrouwde notaris van de franse koninklijke familie in de jaren 1500 en de schrijver van een van de eerste franse woordenboeken. Tijdens zijn reizen als de franse ambassadeur in Portugal, hij kreeg een plant die had zijn oorsprong in wat nu Florida in de Verenigde Staten. Hij zag dat het poeder van de plant sterk verbeterde gebruikers stemmingen, en hij dacht dat het moest krachtige helende eigenschappen. Kennis van het vals karakter en migraine van Catharina de Médici, stuurde hij haar een aantal bepoederde bladeren en ze vond het, nasynchronisatie, het “ambassadeur van de poeder.” Het zijn weg door Europa, steeds een populair ding om te snuiven met zowel het koningshuis en de geestelijken, die ook gaf het de bijnaam “Vader Superieur poeder.” Nicot begonnen met het importeren van grote hoeveelheden tabak in Frankrijk, die gaf hem een fortuin en roem. Over 150 jaar na zijn dood, de zweedse natuuronderzoeker Carolus Linnaeus gaf de tabaksplant de botanische naam “Nicotiana.” En wanneer de actieve chemische werd geïsoleerd in 1828, wetenschappers noemden het “nicotine.”

Mama Jan

[Van een luisteraar] “Mijn naam is Amy. Ik woon in Northridge, Californië, en ik heb een familect verhaal. Mijn moeder-in-law was beroemde, of beruchte, in onze familie voor het opdienen van het dessert na het eten meteen of je het wilde of niet. Ongeveer een jaar geleden, mijn jongste dochter, die is nu 27, begon te zeggen dat ze wilde ‘Mama Jan het,’ omdat Mama Jan is wat wij noemen haar oma, dus ze … als je in mijn familie, als je gaat ‘Mama ‘ Jan’ van iets, betekent het dat je gaat dessert direct na het eten. En dat is mijn verhaal.”

Quisling

Hier is er nog één die ik nog niet wist, maar ik heb het gezien opduiken meer de laatste tijd: “quisling.” Deze komt van Vidkun Quisling, een noorse politicus die het overnam als hoofd van de puppet regering toen de Nazi ‘ s polen binnenvielen en de bestaande regering vluchtte. Quisling impopulair was voor de invasie en nog minder populair na. Volgens het boek “Woord Mensen” door Nancy Caldwell Sorell, voor de invasie “van de noorse bevolking in het algemeen hadden alleen minachting voor Quisling en inderdaad het vermoeden dat hij werd geestelijk uit balans.” Verder, wanneer Quisling geprobeerd om het opzetten van een regering, niemand zou aansluiten. “Hij werd genegeerd door iedereen in autoriteit,” zowel de Noren en de meeste Duitsers. Bijvoorbeeld, een tijd dat hij vuurde de chef van de politie van Oslo en de Duitsers zei de officier, “Ja, never mind hem, je bent goed.” Nog steeds, hij had Hitler de steun en hield op ten minste de illusie van macht. Bijvoorbeeld, beval hij dat zijn portret gehangen worden in alle openbare gebouwen en op postzegels.

Na de oorlog, Quisling werd gearresteerd en veroordeeld tot de dood door het vuurpeloton. Zijn naam leeft voort, hoewel, voor het beschrijven van een verrader en vooral iemand die helpt een vijand of invader. En volgens Merriam-Webster, Quilsling de naam van deze zin een paar jaar voor het einde van de oorlog, dus hij zou moeten weten dat het was op die manier wordt gebruikt.

Kanoberize

[Van een luisteraar] “Hallo. Mijn naam is Dietrich, en ik heb een familect verhaal voor je. Mijn familie heeft een looptijd genoemd Kanoberize, die afkomstig is van een te late overgrootvader achternaam—Kanober. Dit woord is een werkwoord mijn directe familie, en mijn familie afstamt van hem, voor als iemand eet de helft van wat in een bepaalde tijd de laatste hele portie van een gerecht. En het wordt meestal gebruikt in de richting van meerdere mensen tegelijk. Dit is een gemeenschappelijk optreden met mijn familie, toen ze samen voor hun jaarlijkse driedaagse reünie tijdens die ze eet een ton van voedsel, of het is lasagne, een green bean casserole, of een stuk van de taart van mijn familie hebben er een gewoonte van het vermijden van een te nemen voor het laatste stuk. Wij nemen de helft van het laatste stuk, maar geen van ons wil die persoon bekend om het laatste stukje van een grote tante schotel. Omdat deze gewoonte is zo nadrukkelijk aanwezig, zowel op onze reünies en thuis, een familielid, ik ben niet zeker welke, kwam met de term Kanoberize, en voor over een decennium het is een gemeenschappelijk woord in onze woordenschat. Hoewel de gewoonte bestaat al veel langer. Bij het opruimen na een maaltijd en we zien 1/16 van een cookie of van 1 kubieke centimeter van een taart, het is een duidelijk teken dat er meerdere mensen zijn Kanoberizing de schotel. Het was heel leuk het zien van meerdere kleine broers en zussen pick-up van het woord, zonder zelfs maar te weten als oorsprong, maar volledig begrijpen van de betekenis en het gebruik van de term goed in een gewone conversatie. Bedankt voor uw podcast en voor de gelegenheid om te delen in het verhaal. ”

Dunce

Domkop, die is gebruikt voor het beschrijven van iemand die snuggere, komt van de naam van een Schotse geleerde met de naam John Duns, die leefde in de late jaren na 1200 en begin van de jaren 1300, en die op school werd genoemd Duns Scotus (“Duns het Schot” in het latijn). Hij werd naar verluidt bijzonder slimme, maar raakte verwikkeld in theologische controversen van de dag, en werd bekend als iemand die zich richten op kleine punten—een hairsplitter—die veroorzaakt is een afleiding van zijn naam, “domkop,” geassocieerd te worden met het focussen op details zonder echte wijsheid. Uiteindelijk, als met zo veel woorden die hun betekenis schuiven, het ging om een persoon verstaan die is stom.

Turnpakje

Turnpakje, de nauwsluitende elastische outfit gedragen door sporters als gymnasten en schaatsers, komt van Jules Maillot, een 19e-eeuwse trapeze artiest.

Mausoleum

Mausoleum, een grote of statige graf, komt van een van de Zeven Wonderen van de oude wereld: de enorme graf van Mausolos, die een vierde eeuw, B. C. E. koning van een regio die is nu in Turkije.

Gensel

[Van een luisteraar] “Hey, Mignon. Het is Joe Guppy uit Seattle, Washington, en ik hou echt van je show. Het is super leuk. Ik geef ook les in te schrijven in college, Seattle Pacific University om precies te zijn, en ik hou van om te raden uw podcast, en ik hou van om te kijken-up spullen mezelf op uw website of luister naar de podcast te pick-up tips. Ik wilde een gezin woord aan u. Het woord ‘gensel,’ en het betekent om iets te eten rechtstreeks uit de pot—vooral het resterende bedrag van een voedsel dat overblijft in de pot nadat u geserveerd in het. Wanneer kan iemand de hand een pot van, zeg, bonen naar een ander persoon met een beetje overgebleven in de bodem, en ze zou zeggen, “wil je gensel dit?” of zelfs als ze niet willen hebben van het zelf, ze kunnen zeggen: “Zou u gensel dit voor mij?” Dit komt van mijn moeder, en ze was opgegroeid in de crisisjaren, dus je verbruikt elke bit van voedsel. Het zou een verspilling van geld en voedsel niet te eten van elke bit van eten, dat is te gensel alles uit de pot. Nu, waar komt dit vandaan? Goed, het komt uit hun— mijn moeder nextdoor buurman, met wie ze kon zien aan de overkant van de op de binnenplaats in Chicago door een raam bij mijn vader was het behalen van zijn Doctoraat in Chicago. Haar naam is Mevrouw Gensel, en Mevrouw Gensel, wanneer ze aan het doen was van de gerechten, het zou gensel veel voedsel uit de gerechten die ze aan het doen was of het voorbereiden om te doen. Dat is dus waar dat vandaan kwam. ‘Kunt u gensel dit stukje van te eten voor mij?’ Houd omhoog het goede werk.”

Afbeelding afkomstig van Shutterstock.

Mignon Fogarty is Grammatica van het Meisje en de grondlegger van Quick and Dirty Tips. Check out haar New York Times bestseller, “Grammatica van het Meisje Quick and Dirty Tips om Beter te Schrijven.”