Hvad Er Tjernobyl-Ligesom I Dag?

0
35

Uhyggelige billeder fra stedet af Tjernobyl-katastrofen, der stadig hjemsøger os, der 30 år senere. Hvad er Tjernobyl-ligesom i dag?

April 26, 1986, en sikkerheds-test, der er gået galt ført til en eksplosion i reaktor #4 på Tjernobyl-atomkraftværket i Tjernobyl, Ukraine. (På den tid, Pripyat var en del af USSR.) Flere faktorer, som derefter slog sig sammen for at resultere i en hidtil uset, udbredt spredning af over 100 radioaktive grundstoffer i de omkringliggende byer.

Første off, RBMK-reaktorer, som dem på Tjernobyl-værket, ikke har indeslutningen strukturer som beton og stål kupler. For det andet, den ild som følge af eksplosionen brændt for næsten ti dage og yderligere ødelagde bygningen, der omgiver reaktoren. Og endelig, når luften var i stand til at komme ind i kernen af reaktoren, grafit blokke, betød, at moderate reaktioner i en fungerende reaktor, også brød i brand.

I de timer, dage og uger efter eksplosionen, radioaktive elementer, herunder plutonium, jod, strontium, og cæsium forurenet, er en region af omtrent 150,000 kvadratkilometer i Hviderusland, Rusland og Ukraine. Båret af vinden, disse elementer blev senere fundet så langt væk som i Sverige og Finland og på tværs af den nordlige halvkugle.

Pripyat og Tjernobyl-Udelukkelse Zone

Hele befolkningen i Pripyat, som er hjem for omkring 50.000 mennesker, og kun tre kilometer (omkring 1,8 km) væk, blev evakueret. Men evakueringen skete ikke indtil 36 timer efter eksplosionen. Mange ikke forstår omfanget af den katastrofe, og troet, de ville kun være væk i et par dage. De fik ikke lov til at bringe mange ejendele, herunder familiens kæledyr, til frygt for forurening. Deres hurtige exit til venstre, en by, der i dag synes fastfrosset i tid: en dukke, liggende oven på rustne legeplads udstyr, supermarkeder overtaget af naturen, og et pariserhjul, der stoppede for godt.

Deres hurtige exit til venstre, en by, der i dag synes fastfrosset i tid: en dukke, liggende oven på rustne legeplads udstyr, supermarkeder overtaget af naturen, og et pariserhjul, der stoppede for godt.

I ugerne og månederne, der fulgte, eksplosion, en anslået med 120.000 og 200.000 mennesker i alt blev evakueret på tværs af en region, der er kendt som Tjernobyls udelukkelseszone, der dækker alt inden for 30 km radius af webstedet, eller omkring 1000 kvadrat miles.

Regionen forventes at være ubeboelig i tusinder af år. Mange af de radioaktive grundstoffer gået hurtigt, men det mest farlige—jod-131 -, strontium-90 og cæsium-137 har en halveringstid på 8 dage, 29 år og 30 år, hhv. I kemi, definitionen af en half-life siger, at dette betyder, at det vil tage 30 år for halvdelen af den oprindelige cæsium til forfald. Derefter, vil det tage 30 år for halvdelen af, hvad du havde efterladt på den 30-årige mark til forfald. Men ved at studere Tjernobyl, har forskerne lært, at det “økologiske half-life” af cæsium—det er hvor lang tid det tager for det element, faktisk forsvinder fra det lokale miljø—viser sig at være meget længere. Mens forurening i vandforsyning er blevet forbedret, er de niveauer af radioaktivitet i jorden være højere end 30 år, half-life ville forudsige.

Sundhedsmæssige virkninger af Tjernobyl

To arbejdere døde på grund af den oprindelige eksplosion og 28 af de første respondenter, herunder brandmænd og en ” clean-up crew, døde snart efter fra akut strålesyge. Den fortsatte sundhedsmæssige virkninger er (og vil fortsat være markante, selv om, i hvilket omfang er mindre klar. Greenpeace anslår, at så mange som mere end 270.000 mennesker vil udvikle kræft, der er relateret til den nukleare katastrofe med næsten 100.000 af disse tilfælde være dødelig.

Skjoldbruskkirtlen hos børn er specielt sårbare overfor absorption af radioaktiv jod, en af de isotoper, udgivet i katastrofen. En undersøgelse foretaget af det Nationale Institut for Sundhed fandt, at antallet af skjoldbruskkirtelkræft for folk, der blev udsat for radioaktivt nedfald, som børn og unge har endnu at se en tilbagegang.

Den tvungne og hurtig evakuering, tab af fællesskab, den stigmatisering, der er forbundet med at være en “udsat person” og mangel på pålidelige oplysninger, der har ført til omfattende psykologiske konsekvenser.

Der er i Tjernobyl i dag?

Den Rene Futures Fonden siger, at 3500 ansatte i området dagligt at overvåge stråling og fortsætte med at rydde op og vedligeholdelse af reaktoren site. Du kan også besøge på guidede ture i den Udelukkelse Zone. Mange af disse ture afgår fra Kiev, hvor guider siges at være uddannet til at undgå hot spots. De ture, der betragtes som sikker, da den eksponering til stråling er minimal i løbet af kort tid. (Husk, vi er udsat for tilsvarende lave niveauer af stråling, mens du flyver i en flyvemaskine eller at få en X-ray.) Der er også en kultur af unge mennesker i Kiev kendt som stalkere, som snige sig ind i den zone, tage instagrammable fotos. Og andre har stadig vendte tilbage til deres hjem i et forsøg på at bevare deres måde af liv. For dem der er nysgerrige, National Geographic har en video af et besøg til Udelukkelse Zone.

Tjernobyl-et vildtreservat

I mangel af størstedelen af de mennesker, der engang befolkede byen, Tjernobyl er også blevet lidt af et vildtreservat. Dyr beboere omfatter hunde, ræve og ulve. Hunde i området har vist sig særdeles modstandsdygtige. Nu er der hundredvis af herreløse hunde, der er efterkommere af de, der engang forladte kæledyr. Den SPCAI skøn 250 hunde lever på selve anlægget, 225 bor i byen Tjernobyl, og flere hundrede er fundet på tværs af eksklusionszone i alt over 1000 hunde.

De fleste hunde er unge.Levetiden for en hund i Tjernobyl er kun fire år. Men deres største trussel er nu ikke stråling, men koldt. Det bliver et godt stykke under frysepunktet om vinteren. En organisation kaldet Hunde af Tjernobyl er begyndt at bruge disse hunde til at studere området. De fange ungerne, vaccinere dem, så tjek deres strålingsniveauer, og derefter slippe dem at bære specielle kraver til at hjælpe med kortlægning stråling niveauer på tværs af Udelukkelse Zone. Nogle hunde er helt op til vedtagelsen … når de er renset af radioaktivt støv, selvfølgelig.

Levetiden for en hund i Tjernobyl er kun fire år. Men deres største trussel er nu ikke stråling, men koldt.

Andre vilde dyr i Tjernobyl har muliggjort studier af helbredseffekter af langvarig udsættelse for stråling i området. Undersøgelser har for eksempel vist, at en øget forekomst af grå stær i ulve og højere end normalt niveau af albinisme i fugle.

Sarkofagen

I måneder efter eksplosionen, meget modige mennesker, der bevidst har udsat sig selv for stråling og arbejdede for at indeholde stråling og forhindre yderligere siver ned i jorden, støder vandforsyningen, og bliver båret væk af vinden. Disse mennesker blev kendt som kuratorer. En anslået 600.000 likvidatorer, der indgår fabriksarbejdere, brandmænd, soldater og minearbejdere fra hele Rusland, Hviderusland og Ukraine, der arbejdede i denne indsats. En del af dette arbejde omfattede opbygning af en stål-og betonbygning, der er kendt som den sarkofag, omkring reaktoren. Den sarkofag, der tjener til at indeholde stråling og for at beskytte beskadiget reaktor fra yderligere eksponering for elementer.

Sarkofagen var beregnet til at vare 30 år, der, hvis du gør det math, er allerede oppe. En ny inddæmning skjold, den største bevægelige stål struktur, der nogensinde er bygget, blev bygget i 2016 og sidder nu over hele kraftværket. Arbejdstagere stadig ind i det, for det meste til at overvåge de strålingsniveauer, men også for at fjerne den gamle sarkofag og den resterende nukleare brændstof.

Som bemærket af engineering professor Roger Socolow, Tjernobyl-ren op, er ikke blot det arbejde, den heroiske indsatsmandskab, men også af deres efterkommere og deres efterkommer ‘ s efterkommere. Mere end 30 år senere, har vi stadig en masse at lære om konsekvenserne af Tjernobyl-reaktoren eksplosion.

FÅ MERE DAGLIGDAGS EINSTEIN

Du kan blive fan af Hverdagen Einstein på Facebook eller følg mig på Twitter. Lyt og abonnere på Apple, Spotify, Google, Stitcher, eller hvor du får dine podcasts. Hvis du har et spørgsmål, som du gerne vil se på en fremtidig episode, så send mig en mail på everydayeinstein@quickanddirtytips.com.