Eponyms: Ord, Der Er Opkaldt Efter Personer

0
14

En eponym er et ord, der er baseret på en persons navn.

For eksempel, Adolphe Sax var en Belgisk instrument kaffefaciliteter, der bragte et nyt instrument til en religiøs begivenhed i 1851, kaldes Den Store Udstilling. Hans vigtigste opgave var at gøre fløjter og klarinetter og hans opfindelse, der ligner noget af et mash-up af de to instrumenter, blev døbt den “Saxofon.”

Andre ting, der var opkaldt efter personer, som du måske kender, omfatter:

  • Punktskrift, det sprog, hævede prikker for, at blinde kan bruge til at læse, opfundet af Louis Braille
  • Videnskabelige begreber som Fahrenheit, Celsius, pasteurize, ampere, ohm, volt, watt og, som alle er opkaldt efter berømte videnskabsmænd
  • Vilkår, vi har dækket før i podcast eller i mine bøger, som guillotine, bamse, og bowdlerize.

Guillotinen blev opkaldt efter Joseph Guillotin, som var modstander af dødsstraf, men lobbyet for den enhed, der skal bruges til halshugning under den franske Revolution, fordi det var mere human. Bamser blev opkaldt efter den AMERIKANSKE præsident Teddy Roosevelt, efter at han nægtede at skyde en sød, fangenskab bjørn på en jagt tur. Bowdlerize kom fra Thomas Bowdler og hans søster, Harriet, der kan lide at redigere ord, de fandt stødende ud af Shakespeare ‘ s skrivning.

I dag, jeg har mere interessant eponym historier, herunder historier fra vores lyttere.

Estelle

[Fra en lytter] “Hej. Mit navn er Biddy, og jeg er i North Carolina. Jeg har to family ord, at vi har brugt alle vores liv. Den ene er “Estelle” som et verbum. Vi havde en pige, hvis navn var Estelle. Hun har altid kunne lide at stable ting op for at gøre rummet ser pæn … og min far begyndte at spørge, hvor noget var, og da han ikke kunne finde det, han ville sige, “Det har været Estelled”, som betyder at pigen gemte det i en bunke papirer. og min bror faktisk voksede op og blev en voksen, og han var på college, og han bruger det udsagnsord, og han indså, at det var lige i vores familie, at vi brugte det.”

Cardigan

Køb Nu


Her er en, du vil finde i ordbogen, som du måske ikke har kendt, var opkaldt efter en person, der: cardigan. Det var opkaldt efter Jarlen af Cardigan, der var meget bestemt om alt relateret til hans militære enhed, fra øvelser og regler til hans uniformer. I den berømte battle of the Light Brigade, under Krim-Krigen i 1850’erne, og han var iført en blå strikket vest kantet med guld. Da han vendte hjem fra krigen, blev han hyldet som en helt, og hans stil vest blev populær. Senere kom det ud, at hans præstation i krigen var inkompetente, men inden da, det synes den sweater, og navnet cardigan havde sat sig fast.

Med den industrielle revolution, blev det nemmere at gøre strikket tøj. I 1920’erne, Coco Chanel gjorde cardigan noget, kvinder kan bære for. Mode historikere siger hun omfavnede design, fordi hun ikke kunne lide at rode op i hendes hår ved at trække på en almindelig trøje. Men selv om Chanel måske har udvidet markedet for de knap-op sweater, vi skylder at nævne at Herren Cardigan.

Judying

[Fra en lytter] “Hej. Dette er Heidi Delander, født Linderd, fra oprindeligt [uforståeligt] Wisconsin, og jeg har en familect historie om min familie, Linerds, der boede i [uforståeligt]. Vi har en familie verbum, som er ’til Judy.’ Min mors navn er Judy, og hun havde altid lidt snacks såsom kiks og brød pinde i hendes pung og også ting som servietter og lille enkelt pakke servietter fra restauranter, og mange andre ting, og når vi var et sted, at havde disse gratis små ting, tror shampoo på et hotel eller sæbe fra hotellet, ville hun tage nogle ekstra og smide dem i sin taske. Så vi begyndte at kalde det ‘Judying,” som et verbum, og i 40 år har vi fortsat med at bruge det ord. For eksempel, Lad os Judy nogle af dem, plast redskaber for vores picnic”, eller “Åh, der hun går Judying igen,” og vi kan stadig bruge det, og har faktisk haft nogle udvidede familie begynder at bruge udtrykket—folk, der kender min mor—og det er ret sjovt, når folk hører os tale om ‘Judying’ ting. De er ikke rigtig sikker på, hvad man skal gøre af det. Så, det er min familect historie.”

Tak, Heidi! Og du har måske bemærket i begyndelsen af hendes budskab, hun brugte ordet “født.” Det var lidt svært at høre, så jeg måske ikke har det helt rigtigt, men det lød som “Heidi Delander, født Linderd.” Så hvis du undrer dig over, hvad det betyder …

Født

Født er et direkte lån fra fransk, hvor ordet betyder “født”. Du opstille det foran et navn for at indikere, at det var en person ‘ s tidligere navn eller en titel. For eksempel, mit pigenavn er Coughlin. Hvis der betød noget, du kan henvise til mig som Mignon indre værdis metode, født Coughlin. Det behøver ikke at være et personligt navn selv; det kunne være noget andet. Her er et eksempel fra San Francisco Chronicle: “Royal Dutch Shell og Arco (BP, født British Petroleum) er Europæiske virksomheder.” Så det væsentlige, at de siger, “BP, født British Petroleum, men nu kender som BP.”

Nikotin

Jeg vil vædde på at mange af jer ikke ved, at nikotin er opkaldt efter Jean Nicot, en tillid til notar, af den franske kongelige familie i 1500-tallet, og forfatter af en af de første franske ordbøger. I løbet af hans rejser, som den franske ambassadør i Portugal, fik han en plante, der havde sin oprindelse i, hvad der nu er i Florida i Usa. Han så, at pulveret fra anlægget i høj grad forbedret brugere ” stemninger, og han mente, at det havde kraftfulde helbredende egenskaber. At vide af de fejl disposition og migræne af Catherine de Médici, han sendte hende nogle pulveriserede blade, og hun elskede det, eftersynkronisering det “ambassador’ s pulver.” Det gjorde sin vej rundt i Europa, ved at blive en populær ting at snuse med både kongelige og gejstlige, som også gav den tilnavnet “Far Superior pulver.” Nicot begyndte at importere store mængder af tobak til Frankrig, hvilket gav ham både rigdom og berømmelse. 150 år efter hans død, den svenske naturforsker Carolus Linnaeus gav tobak plante det botaniske navn “Nicotiana.” Og når det aktive kemiske blev isoleret i 1828, forskere kaldte det “nikotin.”

Mama Jan

[Fra en lytter] “Mit navn er Amy. Jeg bor i Northridge, Californien, og jeg har en familect historie. Min mor-in-law blev berømte eller berygtede, i vores familie, der serverer dessert lige efter middag, om man ville det eller ej. For omkring et år siden, min yngste datter, som nu er 27, begyndte at sige at hun var gonna ‘Mama Jan det,” fordi Mama Jan var, hvad vi kaldte hende mormor, så hun … hvis du er i min familie, hvis du kommer til “Mama Jan’ noget, det betyder, at du vil have dessert lige efter middag. Og det er min historie.”

Quisling

Her er en anden en, jeg ikke vidste før, men jeg har set det dukker op flere siden sidst: “quisling.” Denne ene kommer fra Vidkun Quisling, en norsk politiker, der tog over som chef for den marionetregering, da Nazisterne invaderede og den nuværende regering flygtede. Quisling var upopulær før invasionen, og endnu mindre populær efter. Ifølge bogen “Ordet Folk” af Nancy Caldwell Sorell, før invasionen “af den norske befolkning generelt havde kun foragt for Quisling og faktisk mistanke om, at han var psykisk uligevægtig.” Yderligere, når Quisling forsøgt at etablere en regering, ingen ville deltage. “Han blev ignoreret af alle, der har myndighed,” både Nordmændene og de fleste Tyskere. For eksempel, en gang han har fyret chefen for Oslo politi og Tyskerne fortalte betjenten, “Ja, pyt med ham, du er fin.” Stadig, han havde Hitler ‘ s støtte og holdt på mindst illusionen om magt. For eksempel, beordrede han, at hans portræt, som hang i alle offentlige bygninger og sat på frimærker.

Efter krigen, Quisling blev arresteret og dømt til døden ved skydning. Hans navn lever videre, selv, til at beskrive en forræder, og især nogen, der hjælper en fjende eller angriber. Og ifølge Merriam-Webster, Quilsling navn tog på denne betydning et par år før slutningen af krigen, så ville han have været klar over, at det bliver brugt på den måde.

Kanoberize

[Fra en lytter] “Hej. Mit navn er Lise, og jeg har en familect historie for dig. Min familie har et begreb kaldet Kanoberize, som kommer fra en sen oldefar ‘ s efternavn—Kanober. Dette ord er et verbum min nærmeste familie, og min familie faldende fra ham, så brug for, når nogen spiser halvdelen af, hvad der var på én gang den sidste hele servering af en skål. Og det er der normalt bruges mod flere personer på samme tid. Dette er en fælles begivenhed med min familie, når de mødes til deres årlige tre-dages sammenkomst, hvor de spiser en masse mad, uanset om det er lasagne, en grøn bønne gryderet eller en bid af kagen, min familie har en vane med at undgå at være en til at tage det sidste stykke. Vi vil tage halvdelen af det sidste stykke, men ingen af os ønsker at være den person, der er kendt for at tage det sidste stykke af en stor tante skål. Fordi denne vane er så udbredt, både på vores møder og i hjemmet, en slægtning, jeg er ikke sikker på, hvilken en, der kom op med udtrykket Kanoberize, og for omkring et årti, det har været et fælles ord i vores ordforråd. Selv om den vane har eksisteret meget længere. Når rydde op efter et måltid, og vi ser 1/16 af en cookie eller 1 kubikcentimeter af en cirkel, det er et afslørende tegn på, at flere mennesker er blevet Kanoberizing skålen. Det har været meget sjovt at se lidt flere søskende afhente ord, uden selv at vide som oprindelse, men fuldt ud at fatte dens betydning og at anvende udtrykket korrekt i almindelig samtale. Tak for din podcast og for muligheden for at dele historien. ”

Dunce

Dunce, der bruges til at beskrive en person, der er dimwitted, kommer fra navnet på en Skotsk videnskabsmand ved navn Johannes Duns, der levede i slutningen af 1200-tallet og begyndelsen af 1300-tallet, og som i skolen blev kaldt Duns Grav (“Duns Skotte” på Latin). Han var efter sigende usædvanlig smart, men blev viklet ind i den teologiske kontroverser af dagen og blev kendt som en person, der ville fokusere på de små steder—en hairsplitter—som skyldes en udledning af hans navn, “dunce,” at være forbundet med at fokusere på detaljer uden reel visdom. I sidste ende, som med så mange ord, at se deres betydninger glider rundt, det kom til at betyde en person, der er dumme.

Trikot

Trikot, form-fitting elastisk tøj båret af atleter, som gymnaster og is skatere, kommer fra Jules Trikot, en 19th century trapez kunstner.

Mausoleet

Mausoleum, en stor og prægtig grav, kommer fra en af de Syv Vidundere i den antikke verden: den massive grav Mausolos, der var en fjerde århundrede B. C. E. king i en region, der nu er i Tyrkiet.

Gensel

[Fra en lytter] “Hey, Mignon. Det er Joe Guppy fra Seattle, Washington, og jeg kan virkelig godt lide dit show. Det er super sjovt. Jeg vil også lære at skrive i college, Seattle Pacific University for at være præcis, og jeg elsker at anbefale dine podcast, og jeg elsker at se op proppe mig selv på dit website, eller lytte til dit podcast til pick-up tips. Jeg ønskede at give en familie ordet til dig. Ordet ‘gensel,” og det betyder at spise noget direkte ud af potten—primært de resterende mængde af en fødevare, der er tilbage i puljen, når du har serveret den. Når nogen måske hånd i en pose, siger, bønner til en anden person, med en lille smule tilbage i bunden, og de ville sige, “Vil du gerne gensel dette?” eller endda, hvis de ikke ønsker at have det selv, siger de måske: “Kan du gensel dette for mig?” Dette kommer fra min mor, og hun var opvokset i en depression, så du forbruges hver bit af mad. Det ville være spild af penge og mad at spise hver eneste smule mad, der er til gensel alt ud af potten. Nu, hvor er det kommet fra? Tja, det kommer fra deres— min mor er nextdoor nabo, som hun kunne se på tværs af den gård i Chicago gennem et vindue, når min far fik sin Ph.d. i Chicago. Hendes navn er Mrs. Gensel, og Fru Gensel, når hun var opvasken, ville gensel en masse mad ud af retter, som hun var i gang med eller planlægger at gøre. Så det er, hvor det kom fra. “Kan du gensel denne lidt mad til mig?” At holde op det gode arbejde.”

Billede venligst udlånt af Shutterstock.

Mignon indre værdis metode er Grammatik Pige og grundlægger af Hurtig og Beskidt Tips. Tjek hendes New York Times bestseller, “Grammar Girl ‘ s Quick and Dirty Tips til Bedre at Skrive.”