Autological Woorden

0
28

Denk aan het woord “lang.”

Nu, denk aan het woord “langwerpig.” “Lang” is, en de twee woorden zijn vrijwel synoniem.

Beschouw dit dan: Het woord “langwerpige” is “lang”, maar langer. Het is langwerpig.

Het woord omschrijft zichzelf, waardoor het een “autological” word. “Auto” betekent “zelf” en “logisch,” in dit geval, wat zoiets betekent als “waar”. Een autological woord is trouw aan zichzelf of waar naar zijn zin.

Bijvoorbeeld, “langer” is meer dan “de lange”, dus het past in de categorie, ook—het is autological.

‘Meer’ is meer dan ‘lang,’ zodat het past op de categorie—het is autological.

Bent u de volgende?

Soms, autological woorden kan worden verward met onomatopoetic woorden—de “geluidseffecten” woorden die brengen de geluiden die ze vertegenwoordigen, zoals “bang”, “boom,” “crash” “zappen”.

Die zijn niet echt autological; de woorden zijn niet zelf de dingen waar zij voor staan—niet meer dan een foto van een vis is een vis. Ze zijn slechts suggestieve weergaven van geluiden.

Er is een beetje van in aansluiting tussen de twee categorieën, echter als we rekening houden met sommige woorden, als ze worden voorgelezen.

“Fluid” is inderdaad vloeistof; het stroomt. “Vloeistof.” Als je spreekt de lange U-klank—en als het stroomt in de volgende klinker, een korte I—stroomt de lucht uit je mond en tussen je lippen. “Floooooo-iiiid.”

Een andere is “lome.” Het bijna smeekt de luidspreker te vertragen, de tijd nemen om te genieten van de zachte medeklinkers, vooral de “ng” tweeklank. Een tweeklank is een combinatie van medeklinkers maken van nog een ander geluid, zoals de ph,” “th” en “ng.”

Wacht een minuut. Het woord “tweeklank” heeft alle drie van hen. Het is niet zelf een tweeklank, dus het is niet autological, maar we denken dat het verdient een eervolle vermelding. Plus, het is leuk om te zeggen: tweeklank, tweeklank …

Hoe dan ook.

Het woord “schoon,” verder dan te verwijzen naar talen, heeft betrekking op de tong. Als je zegt “talige” uw tong speelt een belangrijke rol. De twee L ‘ s aan het begin en het einde, met de “ng” in het midden, geven de tong van een training. “Talige” is wellicht de meest meertalige woord in de engelse taal.

Poppen—harde medeklinkers, zoals P, K en T—kan bijdragen aan een woord autological staan: Denk aan “bruuske,” die heeft een korte, staccato kwaliteit. (“Staccato” is een andere.) Evenzo, “structurele” is een formidabele—structureel en “kracht” heeft acht brieven, zeven van hen medeklinkers. Het is krachtig.

Nu “saai”, met zijn zachte medeklinkers en op slechts een korte als de eenzame klinker is, nou, liever ho-hum.

Een woord als “kleine” zeker zou kwalificeren als autological, want het is, in feite, is klein. Het heeft twee lettergrepen en vier kleine letters—twee van hen, de T en de I zijn dun. (Vraag het aan iedereen die is geschreven een titel voor een gedrukte publicatie, en zij verheerlijken de waarde van de skinny letters in het maken van woorden passen in krappe ruimte.)

Een woord als ‘kleine’ zou zeker in aanmerking komen als autological, want het is, in feite, is klein.

“Bit” is een ander voorbeeld. Niet de verleden tijd van “beet” mind you, maar een klein beetje, een heel klein beetje, een vroeg-bitty beetje. Kort en krachtig.

Aan de andere kant van het spectrum hebben we “polysyllabic,” betekenis is samengesteld uit meerdere lettergrepen, net als het woord “polysyllabic” is. De meer precieze broer of zus “pentasyllabic,” laat ons iets van vijf lettergrepen—niet meer en niet minder—en als je telt, vind je dat het heeft vijf lettergrepen: “pen-ta-syl-lab-ic’ s.”

Dat is een beetje protserig. Men zou zelfs kunnen zeggen dat het “opzichtige”, dat is een opzichtige manier van zeggen “vallen.” Nou, wat weet je? Er is een ander voorbeeld. Dat kunnen worden beschouwd als “vainglorious,” beschrijft een entiteit dat is dus tevergeefs over het feit dat glorieuze dat het garandeert dat de twee siamese tweeling.

Hey, wat over de “siamese tweeling”? Dat is het woord “samen” samen met het voorvoegsel “con”, wat betekent “samen”. Het is dus een samen—in tegenstelling tot zijn toegetreden “onderscheiden”, moeten we aannemen.

Laten we eens “onbeschrijfelijk.” We kunnen definiëren, maar alleen met behulp van negatieven—wat het niet. Het is een bijvoeglijk naamwoord beschrijven van iets dat tart elke beschrijving. Niet dat het enigszins … onbeschrijfelijk? Wow. Op de grens van de wezen metafysisch—en eventueel een duistere.

Nou, er is een andere. De eerste keer of twee zie je of hoor je dat woord, “duistere” het zal vrijwel zeker verwarrend zijn—totdat je leert dat het betekent “verwarrend.” Nog steeds, het is een duistere manier van zeggen.

Hier is een set van homoniemen (sound-alike woorden), waarin de één is autological, maar alleen wanneer deze is gekoppeld met de partner. Het woord “discreet” eindigt op “-eet” betekent “voorzichtig, “verstandig” of “voorzichtig.” Het woord “discrete,” eindigt op “-ete,” betekent iets anders. Het betekent ‘ anders of verschillend zijn.” Dus, “discrete” (“ete”) is discreet van “discreet” (“-vloot”).

Dat is natuurlijk nogal een opvallende voorbeeld.

Nu Kopen


Er zijn twee zelfstandige naamwoorden die zijn een soort van anti-autological dat zij niet voldoen aan hun eigen benamingen: “anagram” en “palindroom.” Beide hebben te maken met het veranderen van de letters binnen een woord of een zin.

Een “anagram” is een woord waarvan de letters kan worden krabbelde vorm een ander woord zoals “groot”, “schittering” “regal” en “lager.” (Scrabble-liefhebbers kennen de waarde van de anagramming om meerdere opties vinden voor hun tegels.) Het probleem met “anagram” is dat er geen anagram, niet in één woord, hoe dan ook. De dichtstbijzijnde kunnen we komen tot het gebruik van alle zeven brieven is de twee-woord-combinatie “van een lompenhandelaar.”

Een palindroom is meer complex; het is een woord of een zin die leest dezelfde voor-en achteruit, zoals “Mama,” “daad” en “Mevrouw, ik ben Adam.” (Soms moet je de shift-of negeren van de leestekens.) In ieder geval, het woord “palindroom” is geen palindroom. Als lees achteruit, het zou “em-ord-nil-ap.” Hmmm. Hoe zit het als we ofwel de helft van het woord, en gespiegeld? Wat denk je van “palinilap,” of misschien “emordrome”? Misschien ook niet.

Een tijdje geleden hebben we aangehaald dat een campagne door een Canadese jongen met de naam Levi Budd om munt het woord “levidrome” voor het beschrijven van een reeks brieven die spreuken één woord vooruit en een ander woord terug, zoals “kaarten” en “spam”.

Nou, Charles Harringon Elster, auteur van het boek “Word-Training” schreef in om ons eraan te herinneren dat ‘levidrome’ is niet de eerste poging om de naamgeving van dergelijke woorden. “Semordnilap” in gebruik is geweest voor tientallen jaren. Het is “palindromen” gespeld achteruit, waardoor het onze laatste voorbeeld van een autological word.

Rob Reinalda is een Robinson Prijs laureaat voor excellentie in het bewerken en is de oprichter van het Woord Tsaar Media.