Autological Ord

0
106

Tænk på ordet “lang tid”.

Nu, tænker på ordet “langstrakt.” “Længe” er i det, og de to ord er stort set synonyme.

Overvej dette, så: ordet “aflange” er “længe”, men længere. Det er blevet aflang.

Ordet beskriver sig selv, hvilket gør det til et “autological” ord. “Auto” betyder “selv” og “logisk”, i dette tilfælde, hvilket betyder noget i retning af “sand”. En autological ord er tro over for sig selv eller true til dets betydning.

For eksempel, “længere” er længere end “lang”, så det passer til den kategori, også—det er autological.

‘Længere’ er, der er længere end “lang”, så det passer til den kategori—det er autological.

Er du følgende sammen?

Nogle gange, autological ord, der kan forveksles med onomatopoetic ord—”lyd effekter” ord, at formidle de lyde, de repræsenterer, ligesom “bang,” “boom,” “crash,” “zap” og så videre.

De er ikke virkelig autological; ordene er ikke i sig selv til de ting, de står for—længere end et billede af en fisk, der er en faktiske fisk. De er bare stemningsfulde repræsentationer af lyde.

Der er en smule for tilnærmelse mellem de to kategorier, men hvis vi ser på nogle ord, som de er sagt højt.

“Væske” er faktisk flydende; den flyder. “Væske.” Som du taler om, den lange U-lyd—og, som det flyder ind i den næste vokal, et kort I—luften strømme ud af munden og mellem dine læber. “Floooooo-iiiid.”

En anden er “sløv.” Det næsten beder taleren til at bremse, tage tid til at nyde den bløde konsonanter, især “ng” diftong. En diftong er en kombination af konsonanter skabe endnu en lyd, som “ph” “th” og “ng.”

Vent et øjeblik. Ordet “diftong” har alle tre af disse. Det er ikke i sig selv en diftong, så det er ikke autological, men vi synes, det fortjener hædrende omtale. Plus, det er sjovt at sige: diftong, diftong …

Alligevel.

Ordet “sprog,” uden at henvise til sprog, knytter sig til tungen. Som du siger, “sprog”, og din tunge spiller en stor rolle. De to L ‘ er i begyndelsen og slutningen, med “ng” i midten, give den tunge træning. “Sprog” kan være den mest flersproget ord i det engelske sprog.

Ses—hårde konsonanter, såsom P -, K-og T—kan bidrage til at et ord er autological stående: Tænk på “brysk,” som har en fyndig, staccato kvalitet. (“Staccato” er en anden.) Ligeledes, “strukturelle” er formidabel—strukturelt set, og “styrke” er otte bogstaver, syv af dem konsonanter. Det er potente.

Nu er “kedelig”, med sin bløde konsonanter og kun en kort En, som dens lone vokal, er, godt, temmelig ho-hum.

Et ord som “lille” ville helt sikkert kvalificere sig som autological, fordi det er i virkeligheden små. Det har to stavelser og fire små breve—to af dem, T, og jeg er tynd. (Spørg enhver, der har skrevet en overskrift for en trykt publikation, og de vil ophøje værdien af tynde bogstaverne at gøre ordene passer ind i tætte rum.)

Et ord som ‘lille’ ville helt sikkert kvalificere sig som autological, fordi det er i virkeligheden små.

“Smule” er et andet eksempel. Ikke datid af “bid” mind dig, men en lille smule, en lille smule, en itty-bitte smule. Kort og søde.

I den anden ende af spektret har vi “polysyllabic”, hvilket betyder, der er sammensat af flere stavelser, lige som ordet “polysyllabic” er. Dens mere præcise søskende er “pentasyllabic” betegner noget af fem stavelser—ikke mere og ikke mindre—og hvis du kan tælle, kan du finde, at det er fem stavelser: “pen-ta-syl-lab-ic.”

Det er lidt prangende. Man kan måske endda sige, at det er “pralende”, som er en pralende måde at sige “prangende.” Tja, hvad vil du vide? Der er et andet eksempel. Der kunne betragtes som “vainglorious”, som beskriver en enhed, der er så forgæves om at være storslået, at det garanterer, at have to konjunktion.

Hey, hvad med “konjunktion”? Det er ordet “sluttede” sluttede med præfiks “con”, der betyder “sammen”. Så, det er gået sammen—i modsætning til at være medlem af “fra hinanden,” vi skal påtage sig.

Lad os overveje “ubeskrivelig.” Vi kan definere det, men kun ved hjælp af negativer—hvad det ikke er. Det er et adjektiv, der beskriver noget, der trodser enhver beskrivelse. Ikke at gøre det lidt … ubeskrivelig? Wow. Der grænser til at være metafysisk—og måske indviklede.

Tja, der er en anden. Den første gang eller to, du ser eller hører dette ord, “dunkel” det vil næsten helt sikkert være forvirrende, indtil du lære, at det betyder “forvirrende.” Stadig, det er en dunkel måde at sige det.

Her er en række enslydende (sound-alike ord), hvor den ene er autological, men kun når parret med sin partner. Ordet “diskret”, der slutter på “-eet,” betyder “forsigtig, “fornuftig”, eller “velovervejede.” Ordet “diskrete”, der slutter på “-ete,” betyder noget andet. Det betyder “anderledes eller forskellige.” Så, “diskrete” (“-ete”) er adskilt fra “diskret” (“-eet”).

Der er, selvfølgelig, et ganske karakteristisk eksempel.

Køb Nu


Der er især to substantiver, der er en slags anti-autological—det er, at de ikke lever op til deres egne betegnelser: “anagram” og “palindrom.” Begge har at gøre med at ændre bogstaverne i et ord eller en sætning.

En “anagram” er et ord, hvis bogstaver kan være forvrænget til at danne det andet ord som “stor”, “blænding,” “regal” og “pilsner.” (Scrabble aficionados kender værdien af anagramming til at finde flere valg for deres fliser.) Problemer med “anagram” er, at det ikke har nogen anagram, ikke med et ord, alligevel. Det tætteste, vi kan komme til at bruge alle syv bogstaver er to-ordet kombination “en ragman.”

Et palindrom er mere kompleks; det er et ord eller en sætning, der læser det samme frem og tilbage, sådan som “Mor,” “gerning” og “Madam, jeg er Adam.” (Nogle gange er du nødt til at flytte eller ignorere tegnsætning.) I alle tilfælde, at ordet “palindrom” er ikke et palindrom. Hvis læse tilbage, ville det være “em-ord-nul-ap.” Hmmm. Hvad med om vi tog hver halvdel af ordet, og spejlet det? Hvad synes du om “palinilap,” eller måske”, emordrome”? Måske ikke.

For et stykke tid siden, vi citerede en kampagne af en Canadisk dreng ved navn Levi Budd til mønt ordet “levidrome” til at beskrive en serie af bogstaver, der staver et ord frem, og et andet ord tilbage, sådan som “maps” og “spam.”

Nå, Charles Harringon Elster, forfatter af bogen “Ordet Træning,” skrev til minde os om, at ‘levidrome’ er ikke det første forsøg på at navngive disse ord. “Semordnilap” har været i brug i årtier. Det er “palindromes” stavet baglæns, hvilket gør det til vores sidste eksempel på en autological ord.

Rob Reinalda er en Robinson fredspris for ekspertise inden for redigering og er grundlægger af Ordet Zaren Medier.