Hvorfor Det Japanske Sprog Har Så Mange Ord for “Tid”

0
31

Da jeg først flyttede til Japan, arbejdede jeg som forsker for en arkitekt. For to år jeg har gået i byen hver dag, især i sine ældre bydele, tage noter. Jeg skrev “De Klokker i det Gamle Tokyo” i en del, fordi jeg ønskede at forstå de ting, jeg så ikke bare seværdigheder, men byens hemmelige rum, dens skjulte historier.

Køb Nu

Så et tilfældigt møde med en Japansk fysiker, Hashimoto Koji, efterlod mig med et spørgsmål: hvorfor er det Japanske sprog har så mange ord for ‘tid’, når den engelske har så få? Koji fortalte mig, at rundt regnet en tredjedel af verdens string teoretikere var Japanske.

Jeg havde vage erindringer om streng-teorien fra populærvidenskabelige magasiner; hævder, at universet eksisterer ikke i de tre dimensioner, som vi ser (plus tiden, den fjerde dimension), men i elleve dimensioner.

En dimension er en prik.

De to dimensioner er en linje, et kvadrat, en trekant, en cirkel.

Tre dimensioner er en terning, en pyramide, en kugle.

For hver person, jeg interviewede, var tiden noget andet, noget fremmed.

Fire er en terning, bevæger sig gennem tid. En pyramide, bevæger sig gennem tid. En kugle, der bevæger sig gennem tid.

Fem dimensioner er…? Og hvad var seks? Syv? Og på op?

Ikke-troende sagde string teoretikere var skøre, fordi de—hvis de eksisterede, hvor var de manglende mål? Og hvordan kan du bevise, at de var rigtige? String teoretikere sagde de manglende mål blev krøllet op inde i sig selv, som fiddlehead bregner, er så små, at ingen kunne se dem. Kritikere siger string teoretikere kan være geniale, men at når du blev en streng teoretiker, du medlem af en kult, der tilbad den usynlige. Det var ikke videnskab, det var science fiction.

“Wow,” sagde jeg.

“I Japan, string teoretikere er almindelige,” Koji sagde, skuldertræk fra min forundring.

“Og du studerer—hvad? Universet? … Tid?”

Hvad, jeg undrede mig over, var det Japanske ord for “tid”? Jeg vidste kun, hvordan at spørge om timer på et ur; om, minutter og sekunder. Om uger, måneder, år.

På hjem, åbnede jeg en enorm gamle synonymordbog, at min Japanske underviser lånte mig; det havde tilhørt hendes far, som var blevet født i det nittende århundrede. Bogen thudded åben, dets gamle pap endpapers opløsning i mine hænder, så brun støv over alt i mine håndflader og fingerspidser.

Da jeg fandt afsnittet om tid, antallet af ord, der undrer mig. De roosted under afsnit for Fortiden og Nutiden og Fremtiden; alit i underafsnit for Cyklisk Tid og den Omtrentlige Tid, og fløj ud på siden, når de poster for Uregelmæssige Tid og Fast Tid.

Nogle udtryk nå tilbage til det gamle Kinesiske litteratur: ‘uto, seisō, kōin.’ Fra Sanskrit, Japansk lånt et ordforråd til storhed, for æoner, der strækker sig ud forbi fantasi mod evigheden: ‘kō.’ Sanskrit også lånt et ord for tid fineste intimbarbering, ” setsuna.’ Fra engelsk, ‘ta-imu’ var lånt: unuanceret og funktionelle, ‘ta-imu’ er, der anvendes for stopure og løb.

Tid kan beregnes med de ord, der bruges til tots af skyld, som også er beskrevet kortvarige kontrakter for omrejsende arbejdere; i længder på, at bambus samlinger voksede; i vand farende gennem en dam ‘ s hullet. Det kunne være smadret op, strakte ud, tabt, sprang ind, og lånt. Det var en blomst, knækkede tråden, bølger skrabning væk shoreline, en dewdrop.

Hvorfor er der så mange ord for tiden?

Jeg sætter det spørgsmål til forskellige Tokyoites—Japanske kunstnere, videnskabsfolk, historikere—for at høre, hvad de troede, tiden var. Forskerne citeret klassisk poesi; kunstnere og digtere, der henvises til ligninger. For hver person, jeg interviewede, var tiden noget andet, noget fremmed.

Ingen svar var altid det samme, men en idé, der gjorde, igen, i samtale efter samtale: tid er lig et menneske livet.

Og disse menneskers lys flimrer på og ud mod baggrunden af den store by, dens brand-undslipper og templer, spille parker og broer og skyskrabere.

 

Anna Sherman er forfatter til “De Klokker i Gamle Toyko” (Picador, 2019).