‘Dilemma’ eller ‘Dilemna’?

0
28

Har du problemer med at stave ordet “dilemma”?

Jeg er næsten sikker på, jeg blev undervist i det forkerte stavning i skolen, og da jeg blev ældre og tjekkede en ordbog, jeg var chokeret over at opdage, at ordet er stavet “dilemma.” Yderligere, den eneste korrekte stavemåde er “dilemma.” Jeg troede, det var stavet “dilemna.” Det er ikke som om, at “dilemna” er en dårlig variant eller regionale stavning. Ordbøger ofte venligst alternative stavemåder og nogle gange endda nonstandard stavemåder, men “dilemna” ikke engang dukke op på den måde.

Den forkerte stavemåde (‘dilemna”) viser op i et par bøger i Google Book Corpus—ikke en masse bøger—det toppede omkring 1980 og er faldet siden, men det er i hvad jeg kun kan kalde en “alvorlig publikationer”: retten rapporter, bøger, der ligner de kom fra akademiske presser, tidsskriftartikler, og så videre. De er den slags ting, der er sikkert skrevet af veluddannede mennesker, men som også har sandsynligvis ikke har stor kopi redigering.

En af grundene til, at jeg var på udkig gennem Google Book Corpus var at forsøge at se, om der var en børnebog eller engelsk instruktion bog, der var stavefejl—nogle grunden til at jeg ville være blevet undervist i det forkerte stavning i skolen—men jeg kunne ikke finde noget. Fra at søge på nettet, kan jeg se, at andre mennesker har så også for sådanne bøger, og har ikke fundet dem.

Jeg talte om det med en ven, jeg gik i skole med, og hun husker også at blive chokeret, når hun endelig lært den korrekte stavemåde af “dilemma” som en voksen, og hun insisterer også på, at vi blev undervist i det forkerte stavning i skolen. Hvis du begynder at rode rundt på internettet, vil du se, at dette er en fælles historie.

Den Mandela Effekt

Køb Nu


Hvis vi alle er forkert—og vi kan være, da jeg har aldrig set bevis for, at jeg blev undervist i det forkerte stavning og ingen andre ser ud til at være kommet op med beviser enten—dette kunne være et eksempel på noget, der hedder Mandela Effekt. Det er en form for kollektiv misremembering: når mange mennesker husker de samme ting, men de er alle forkerte. Fænomenet har fået sit navn, fordi det var første gang beskrevet i 2010, hvor mange mennesker, der påstod, at de huskede at se Nelson Mandela ‘ s begravelse på TV. Problemet var, at han faktisk var stadig i live. Han døde i 2013.

Hvordan kan noget, der er sket med den korrekte stavning af ordet “dilemma”?

En teori er, at det er let at tænke begivenheder, der faktisk skete den måde, vi ville forvente at se dem. Enhver, der nogensinde har savnet en tastefejl i deres egen skrivning vil vide, hvad det føles som for at se, stavning, du forventer at se.

Jeg spekulerer på, om denne stavemåde problem kunne være, fordi ord med to M ‘ s i midten ikke er meget almindelige, og “lemma” sandsynligvis ikke ville være et ord, som børn havde hørt, men næsten alle børn er fortrolige med de fy ord der ender med “—mn.” Mens vi var snickering om bandeord i folkeskolen, måske vi kiggede på “dilemma” med sine to underlige M ‘ s, og vores hjerner, fyldt i stave, der var meget mere bekendt med. Vi så den stavemåde, som vi forventede at se.

Michale Quinion på sin World Wide Ord hjemmeside gætter på, at det også kan være en stavefejl i forhold til mindre pirrende “mn”, og ord som “efterår” “højtidelige” og “kolonne.” Og han har fundet eksempler på respektable litteratur, der går helt tilbage til 1700-tallet, og bemærker, at fordi “mm” og “mn” se, så ligner på siden, det ville især være svært at bemærke, at især stavefejl eller slåfejl.

Og derefter, uanset hvordan de stavefejl blev indgivet i vores sind, måske når vi møder andre mennesker, der staver ordet på samme måde, kan vi konstruere faktiske erindringer for at blive undervist galt i skolen.Der skal være, hvad der skete, højre? Hvordan skulle man ellers kunne vi begge være forkerte på samme måde? Det er en mulig forklaring på vores kollektive misremembering, men jeg er stadig holder ud og håber, at nogen vil finde bevis for, at vi alle blev undervist i det forkerte stavemåde!

Og så er der et andet problem med ordet “dilemma”:

‘Dilemma’: Et Valg Mellem To Dårlige Valg?

Nogle style guides sige “dilemma” bør kun anvendes til at beskrive et valg mellem to ubehagelige valg, men en masse mennesker bruger det forskelligt.

“Di-” præfiks “dilemma” betyder “to” eller “dobbelt”, som giver støtte til tanken om, at “dilemma” skal bruges til at beskrive et valg mellem de to, og kun to alternativer. Associated Press og Garner er Moderne Amerikansk Skik støtte denne begrænsning, og gå videre, siger, at “dilemma” bør kun anvendes for et valg mellem to dårlige valg.

Ikke desto mindre, Garner har også indrømmet, at andre bruger er “allestedsnærværende.” Merriam-Webster ‘ s Ordbog af engelske ord Columbia Guide til Standard Amerikansk engelsk siger, at det er fint at bruge “dilemma” til at beskrive enhver alvorlig knibe, og den Amerikanske Arv Guide til Moderne Brug og Stil tager en mellemliggende position. Hvad er en forfatter at gøre? (Er det et dilemma?)

Medmindre du er efter en style guide, der kræver, at du begrænser “dilemma” til et valg mellem to dårlige valg, jeg tror, at det er OK at bruge “dilemma” til at beskrive et vanskeligt problem, selv når der findes alternativer er ikke involveret. Jeg tror også det er fint at bruge “dilemma” til at beskrive et svært valg mellem behagelige muligheder, ikke kun ubehagelige dem. Som Garner siger, at bruge det på den måde, at det allestedsnærværende. Stadig, du synes er mest smart, når du bruger “dilemma” til at beskrive et valg mellem to dårlige valg. I andre situationer, før du bruger “dilemma” spørg dig selv, hvis et andet ord, som “problem”, der kunne fungere bedre.

At huske, at “dilemma” er bedst for et valg mellem to ting og til at huske, at det er stavet med to M ‘ er i midten, så tænk på udtrykket “på hornene af et dilemma” og billedet af mascot på University of Texas— en longhorn styre med to store matchende horn, som de to M ‘ er i ordet “dilemma” og de to dårlige valg, du står over for.

Du kan se det dilemma, gør du ikke? Hvis du ikke kan dræbe mig, precogs var forkert, og precrime er slut. Hvis du dræbe mig, vil du gå væk, men det viser, at systemet virker. Den precogs var rigtige. Så, hvad vil du gøre nu? [Særlig rart brug af “dilemma.”]

— Tom Cruise som John Anderton i filmen “Minority Report”

Der er to dilemmaer , der rasler den menneskelige kranium. Hvordan kan du holde på en person, der ikke vil bo? Og hvordan kan du slippe af med nogen, der ikke vil gå? [“Problemer” med “spørgsmål” eller “dilemmaer” ville have været et bedre valg.]

— Danny DeVito som Gavin i filmen “War of the Roses”

Billede venligst udlånt af Shutterstock.

Mignon indre værdis metode er Grammatik Pige og grundlægger af Hurtig og Beskidt Tips. Tjek hendes New York Times bestseller, “Grammar Girl ‘ s Quick and Dirty Tips til Bedre at Skrive.