Hvorfor Siger Vi, ‘Eventyr’?

0
28

Nogle gange har jeg fascineret at opdage almindelige ord, hvis oprindelse ikke er præcist, hvad jeg havde antaget. En af dem, især altid sætter mig i tankerne af en favorit citat fra “The Princess Bride”: “Du fortsætte med at bruge det ord, men jeg tror ikke, det betyder, at hvad du tror det betyder.”

Køb Nu


Ordet “eventyr” bruges så bredt, at det ofte tages for givet. I daglig tale, mange forbinder det med en spændende rejse, men når man overvejer sin etymologi, den naturlige instinkt tyder på sine nærmeste fætter kunne være “advent” fra det latinske “adventus” (1125-1175). Endnu, mens ordene er helt sikkert tilknyttede, de er mere som at fjerne fætre end søskende. Mens det er sandt, at “eventyr” blev født senere, det er afledt af det latinske “advenīre.” Følgende rødderne dybere, de ord, dele etymologiske DNA, som “advenīre” betyder “at nå frem.” Men ved i stedet at bevæge sig fremad med dem, efter grene i stedet for rødder, finder vi yderligere adskillelse.

‘Eventyr’ er ikke i starten af turen, men den farefulde rejser sig.

Brugen af “advent” til at beskrive de fire uge-sæsonen, der førte op til Jul på den Kristne kalender går tilbage til det 12 århundrede, men dens brug til at henvise til en debut eller ankomst, såsom “fremkomsten af den industrielle tidsalder,” ikke ind i sprog indtil midten af det 18 århundrede.

Ordet “aventure,” uden “d”, der trådte leksikon omkring 1200 e.kr, lånt fra Gamle franske og bruges til at henvise til noget, der skete ved en tilfældighed eller held. En forståelse af eventyr som noget, der er fyldt med risiko og fare, der er udviklet omkring et århundrede senere, og ved 1400 CE, den fælles forståelse af “aventure” som en “farlig virksomhed” havde taget fat. Senere i det 15. århundrede, “d” blev restaureret til det ord, slår sig ned i vores moderne stavemåde.

Efter denne udvikling, synes det klart, at “eventyr” hverken var inspireret af det 12 århundrede religiøs brug af “advent”, eller at have været inspiration for det 18 århundrede og starten af “advent.” Således, “eventyr” er ikke i starten af turen, men den farefulde rejser sig. Jeg må indrømme, at jeg en gang påtaget sig ellers. Dette fører mig til en bestanddel af ordets oprindelse, som mange recountings af sin etymologi i stand til at rejse ud, hvilket er bemærkelsesværdigt i betragtning af sin relevans.

I det 13 århundrede, “eventyr”, kunne forstås som et mirakel, eller en konto af “forunderlige ting.” Ved midten af 16-tallet, ordet kan også forstås således, at henvise til en “bemærkelsesværdig begivenhed i ens liv.” Det er måske ingen overraskelse, derefter, at “eventyr” blev en etikette, som er fastgjort til en særlig genre inden for fiktion fra de tidligste dage af populær litteratur. Fortællinger om heroiske eventyr dato tilbage til fremkomsten af det skrevne ord (se, hvad jeg gjorde der?), ikke kun til den græske myte, men at det tidligst kendte fiktive historie, Epic of Gilgamesh, som først dukkede op omkring 2100 F.V.T.

Gilgamesh fik en million helte og heltinder og uendelige eventyr, især i den Gyldne Alder af eventyr roman i slutningen af det 19. og tidlige 20 århundrede, som bød på fortællinger af disse legendariske forfattere som Edgar Rice Burroughs, Alexander Dumas, H. Rider Haggard, Rudyard Kipling, Herman Melville, Robert Louis Stevenson, Jules Verne, Baroness Orczy, og Jack London, der understregede tema med titlen på hans 1911 roman “Eventyr.”

Der, selvfølgelig, er kun begyndelsen på et eventyr af “eventyr.”

Kilder:

Dictionary.com

Merriam-Webster

Wikitionary

Gutenberg.org

Online Etymology Dictionary

History.com

 

Christopher Golden er forfatter til “Pandora-Rummet” (2019).