D-Dag: Den Tyske Opposition

0
34

Der var Hermann von Oppeln-Bronikowski? Og hvorfor var han så vigtigt for Tyskerne på D-Dag? Viser sig, at han var den eneste fjende chef stand til at besejre de Allierede styrker på 6. juni 1944.

Velkommen til Sæson 3 af Ukendte Historie: D-Dag-Historier. Jeg er din vært, Giles Milton, og i dag har vi taler om en farverig SS Panzer general, der havde til opgave at køre Allierede styrker tilbage i havet.

Køb Nu


Oberst Hermann von Oppeln-Bronikowski var en af de store panzer ledere af Nazi-Tyskland, der er beskrevet som “en sprudlende, flot, gay individuelle” med en ædel Preussiske stamtavle, der strakte sig tilbage til age of chivalry. Krigen var i hans blod, Hans forfædre havde kæmpet sig vej gennem det centrale Europa for den bedre del af et halvt årtusinde.

Han sikkert kigget en del, med godt markerede funktioner, sort olieret hår, og et indtagende smil. Som en af hans venner sagde, at han var “helt ærligt, nyder krig for spænding, at han fik.”

Oppeln-Bronikowski havde kæmpet som en panzer general på østfronten, og han vidste, at værdien af hastighed, når det kom til tank krigsførelse. Slå hårdt og hurtigt, det var, hvordan at kæmpe med kampvogne. Han vidste, at den eneste tænkelige måde at køre de Allierede tilbage i havet blev for Tyskerne at ramme dem med alt hvad de havde—herunder den mekaniserede og højt uddannede panzer divisioner.

Han kendte værdien af hastighed, når det kom til tank krigsførelse…Slå hårdt og hurtigt, det var, hvordan at kæmpe med kampvogne.

Men Hitler havde insisteret på, at disse panzer divisioner, som ikke kunne gå i kamp uden hans udtrykkelige befaling. Da dette kom ikke før efter middag på 6 juni, oberst kunne gøre andet end at sidde og vente, mens de Allierede hældes i land.

Han var rasende. Han betragtede Hitler ‘ s ledende medarbejdere for at være inkompetente amatører, som, sagde han, “ikke vidste noget om problemer af infanteri eller af kampvogne.” Eller, for den sags skyld, havde han “en døjt om Hitler.”

Som så mange noble-født Preusserne i militæret, og han betragtede Führer som en uvidende opkomling med lidt forståelse for moderne krigsførelse. Og når nu klar retning var mest brug for, oberst fandt sig selv som mangler den nødvendige tilladelse til at komme ind i kampen med de 127 Mark IV kampvogne af hans panzer division.

Ikke indtil først på eftermiddagen, var han lov til at hjulet hans tanke nordpå, med det formål at køre en kile ind mellem de Britiske tropper på Sword Beach og Canadierne på Juno. Det var en meget vigtig operation for Tyskerne.

Hvis det oberst kunne gennembryde den Allierede brohoved i to, ville det være langt lettere for de tyske styrker at plukke af de forskellige landing zoner, en efter en.

Det er en mærkværdig omstændighed, da den afgørende betydning af sin mission, at Oppeln-Bronikowski ‘ s kampvogne var ikke modtager yderligere støtte for deres kontra-angreb. Panzer Lehr division, stationeret 75 km uden for Paris, var ikke til at modtage sine marchordre, indtil senere på dagen. Den 12. SS Panserdivision blev ligeledes lammet.

“Oppeln,” sagde han, “fremtiden for Tyskland kan meget vel hvile på dine skuldre. Hvis du ikke skubbe den Britiske tilbage i havet, har vi tabt krigen.”

Det faldt derfor til oberst—og ham alene—for at vende den hurtigt voksende katastrofe. Indsatserne kunne næppe have været højere, da en højtstående general, Erich Marcks, var hurtig til at påpege, at eftermiddag.

“Oppeln,” sagde han, “fremtiden for Tyskland kan meget vel hvile på dine skuldre. Hvis du ikke skubbe den Britiske tilbage i havet, har vi tabt krigen.” Obersten knækkede en sprød respons. “Generelt har jeg til hensigt at angribe med det samme.”