Hvad Er det forårsjævndøgn?

0
20

Onsdag, Marts 20, er det forårsjævndøgn i 2019.

Og det betyder, at hvad præcist?

Forårsjævndøgn er den ene af to dage i løbet af året, hvor dag og nat er omtrent samme længde. Dette sker, når jorden roterer på en sådan måde, at solen er linet op, netop med ækvator. I denne 24-timers periode, jordens akse hælder hverken mod solen, eller væk fra det. Alle på planeten får den samme mængde af solskin, og den samme mængde af mørke.

Equinox = Lig + Nat

Ordet “equinox”, som du kan gætte, kommer fra to latinske ord: “aequi -“, der betyder “lig med” og “noct -“, der betyder “nat.”

Roden ordet “aequi-” kan findes i masser af lignende ord, der beskriver ting af samme balance, som “tilsvarende” “lige langt” og “retfærdig.” “Noct-” kan findes i flere ord fremmane nat: “natlige”; “noctambulate”, der betyder at gå omkring i nat; og den uhyggelige “noctifer,” et forældet ord, der refererer til en bragte natten eller mørket.

Jeg tænker på Slutningen fra “Harry Potter”, når jeg hører det ord, eller den Nazgūl fra “The Lord of The Rings.” Skræmmende.

Chaucer Brugte Ordet ‘Equinox’

Køb Nu


Vi kan finde ordet “equinox” brugt helt tilbage i 1300-tallet, når Chaucer skrev en af de første nogensinde, tekniske manualer—en brugervejledning til astrolabe, et instrument, der bruges til at lave astronomiske målinger.

Chaucer skrev om en “cercle” rundt om jorden kaldes Ækvator. Han bemærkede, at

Når solen er i begyndelsen af Vædderen og Vægten, dage og nætter er af samme længde. Disse tegn (Vædderen og Vægten) kaldes jævndøgn.

Hvorfor Chaucer henvise til disse stjernetegn tegn? Fordi Jorden drejer rundt om solen, solen ser ud til at rejse gennem alle de tretten konstellationer, der gør op stjernetegn. (Virkelig, vi er dem, der flytter, solen er ikke “rejse” hvor som helst.) Og på dagen for forårsjævndøgn, solen ser ud som om det er begyndt at bevæge sig gennem stjernebilledet Vædderen. Derfor er det forårsjævndøgn er også kaldet “det første punkt på Vædderen.” Efteråret equinox, til gengæld, er kendt som den “første punkt på Vægten.”

Udnytter ikke Udtryk Som “forårsjævndøgn” og “Efteråret Equinox’

Og navnene på alle de store astronomiske dage er alle små bogstaver. Du udnytter ikke udtryk som “falde equinox” og “sommersolhverv.” Det solhverv, ved den måde, er det modsatte af jævndøgn. De er to dage om året, når solen er på sit mest ekstreme position. Sommersolhverv er den længste dag i året, og vintersolhverv er den korteste dag i året.

Hvad er det forårsjævndøgn?

Et sidste spørgsmål: Hvorfor er det forårsjævndøgn også kaldet “forårsjævndøgn?”

Det er bare fordi “vernal” er et andet ord for foråret, der er afledt af det latinske ord “vēr,” betyder det samme. Jeg ville virkelig ønske, jeg kunne sige, at “grønne” også er afledt af dette ord, men det kommer fra en anden latinske ord: “viridis,” hvilket betyder, grøn.

Det viser bare, at det ikke er alle ord, der lyder ens, kommer fra den samme rod.

Og apropos rødder, bør jorden være at blive blød nok til udplantning. Nyd forårsjævndøgn—og “fuld orm moon”, som falder på samme dag i år. Hvorfor hedder det det? Fordi jorden, som er blødt nok til at sætte planter i er bløde nok til at have orme komme ud. Håber du—og robins—have det sjovt.

Samantha Enslen kører Dragonfly Redaktionelle. Du kan finde hende på dragonflyeditorial.com eller på Twitter som @DragonflyEdit.

Kilder

Boeckmann, Catherine. Første Dag i Foråret 2019: forårsjævndøgn. Den Gamle Farmer ‘ s Almanac, februar 7, 2019 (tilgået Marts 11, 2019).

Boeckmann, Catherine. Fuldmåne i Marts 2019. Den Gamle Farmer ‘ s Almanac, Marts 5, 2019 (tilgået Marts 11, 2019).

Chaucer, Geoffrey. En Afhandling om Astrolabe, s. 147. University of Oklahoma Press, 2002 (tilgået Marts 11, 2019)

Chaucer, Geoffrey; James E. Morrison, ed. Chaucer ‘ s Astrolabe Afhandling, s. 5. Chirurgeon ‘ s Point (tilgået Marts 11, 2019)

Encyclopedia Britannica, online-udgave. Equinox (kræver abonnement, adgang Marts 11, 2019).

Oxford English Dictionary. Equinox, natlig, grønne (kræver abonnement, adgang Marts 11, 2019).

National Geographic. Video: Hvad er en Equinox? September 22, 2017 (tilgået Marts 11, 2019).

National Weather Service. Årstiderne, Equinox, og Solhverv (tilgået Marts 11, 2019).

Billede venligst udlånt af Shutterstock.

SHARE
Previous articleEr Irske Sprog?
Next articleD-Dag: Utah Beach Landing