Er Irske Sprog?

0
22

Irske Kom fra Celtic

Irske stammer fra Celtic, som er et gammelt sprog, som tales af en Indo-Europæiske mennesker, der blomstrede i det centrale Europa mellem den 2. årtusinde F.KR. og 1. århundrede F.KR. De var siges at være frygtløse krigere, og ved 1. århundrede F.KR., de havde flyttet sydpå til Italien, mod øst, mod Tyrkiet, og mod vest, til de Britiske Øer. Og når jeg siger “flyttet”, mener jeg, de sendte raiding parter til at tage over på et nyt område.

På de Britiske Øer, det Keltiske sprog forvandlet til Gamle Irske, der tales omkring år 600 til 900; Midten Irske, talt til omkring år 1200, og derefter Moderne Irsk, talt fra så videre. Moderne Irsk er også kendt som “Irsk Gælisk.”

Som det Irske folk flyttede til Skotland og til Isle of Man (en lille ø mellem England og Irland), bragte de Irske med dem, og to yderligere sprog udviklet: Skotsk Gælisk og Manx. Disse tre tunger—virkelig overvejet tre varianter på samme sprog—er benævnt som “Indforstået” gren af Celtic.

Manx begyndte at dø ud i det 19 århundrede, og den sidste indfødt døde i 1974. Irsk-Gælisk og Skotsk Gælisk, men fortsætte med at leve på.

En slags. Lad os se, hvad det betyder.

Irish Er det Officielle Sprog i Irland, men engelsk Dominerer

Køb Nu






Irish er den første af de officielle sprog i Den irske Republik i engelsk er det andet. Offentlige dokumenter, der er offentliggjort i begge sprog, og den Irske udgave af Forfatningen, som har forrang. Skilte er skrevet på begge sprog, og i offentlige skoler, Irish er et obligatorisk kursus for studerende i de første 13 år af skolen. Du selv er nødt til at bestå en eksamen på Irske at komme ind i college.

Dog, i praksis engelsk regler land. Det er sagt af erhvervsfolk, politikere, entertainere, handlende og almindelige folk. Det er, hvad du hører på TV, i radioen og på busser og tog. Og selv om Irerne er undervist i offentlige skoler, skolen selv er gennemført på engelsk. Med andre ord, Irish er hovedsagelig undervist som andet sprog.

I virkeligheden er der kun et par områder i Irland, hvor Irske tales som første, eller indfødt sprog. Disse små lommer, der er kendt som “Gaeltacht,” og de ligger langs den vestlige kyst af Irland, i amter Kerry, Galway, og Donegal.

Og gæt hvad? Selv hvis du besøger Gaeltacht, vil du sandsynligvis ikke høre folk tale Irsk. Lige som alle andre steder, kan turister, der skiller sig ud som en øm tommelfinger. Hvis du er tydeligvis ikke fra Knocknagoshel eller Gaoth Dobhair, vil du blive behandlet på engelsk.

Hvorfor Gjorde Irske Dø Ud?

Hvis du spekulerer på, hvorfor Irske ikke er det dominerende sprog i Irland, kan du kridt det op til en–to punch af den Irske Kartoffel Hungersnød og engelsk herredømme. Den Hungersnød, også kendt som den Store Sult, der hærgede i Irland i midten af 18-tallet, der forlader en million mennesker i irland, der døde af sult og tvinger en anden millioner at flygte fra landet.

På samme tid, det Irske sprog var ved at blive angrebet af det engelske parlament. Hensigtserklæring om oprettelse af et fælles sprog på tværs af nationen, London vedtaget love, der kræver engelsk til at blive undervist i Irske skoler—og forbud mod Irske fra at blive talt på alle. Det er klart, brug af det Irske sprog begyndte at falde, og det aldrig er fuldt tilbagebetalt, selv ikke efter en uafhængig Irsk stat blev etableret i 1922.

Er Irsk det Samme som Gælisk?

Du har måske bemærket mig at skifte mellem at sige “Irske” og “Irsk Gælisk.” Her er, hvad det handler om.

  • “Gælisk” er en generel betegnelse for nogen af de tre Indforstået sprog, der tales i Irland, Skotland, Isle of Man.
  • For at være præcis, du kan angive “Irsk Gælisk” når du taler om det sprog, der tales i Irland.
  • Det Irske folk selv, men at de bare siger, at de taler et “Irsk.”
  • Og hvis de rent faktisk var tale Irsk, ville de sige, at de talte “Gaelige.” Det er, hvordan du kan sige “Irske” i Irsk Gælisk.

OK, det lyder forvirrende. Men tænk på det på denne måde. I engelsk-talende lande, vi siger, at folk fra Spanien taler spansk.” Men spansk som modersmål kalde deres sprog “english Español.” Vi siger folk fra Frankrig taler “fransk”, men fransktalende kalde deres eget sprog “Français.”

I netop den samme måde, det Irske ord for det Irske sprog er “Gaelige.”