The Neuroscience of Romance: Din Hjerne om Kærlighed

0
62

At falde i kærlighed synes at være en grundlæggende del af den menneskelige natur. Det er universelle—vi alle ved, hvad kærlighed er, selvom vi har svært ved at definere det eller beskriver dens kompleksitet. Og kærlighed går på tværs af kulturelle og samfundsmæssige forskelle: i en historisk undersøgelse af 166 samfund, antropolog Helen Fisher fundet beviser for, at følelser af kærlighed eksisteret i 147 af dem. Således fremgår det, vi ikke lært, at kærlighed er vigtig for os, men snarere kan være født med viden om det.

Men alle, som har været i kærlighed ved, at kærlighed er kompliceret. At være forelsket kan berolige dig ned, men det kan også gøre dig ængstelig. I vores forsøg på at forstå, hvordan den menneskelige hjerne fungerer, neuroforskere har studeret i årtier, hvad den komplekse blanding af følelser, vi kalder kærlighed gør ved vores hjerne. Kan kærligheden få os til at miste fokus? Der bliver i kærlighed addicting? Og kan videnskaben veje ind på spørgsmålet om, hvorvidt eller ikke kærlighed kan vare?

Lad os finde ud af i dag.

Vores Hjerner Se Kærlighed som en Belønning

I en undersøgelse fra 2005, forskere sammenlignet funktionel MRI-billeder af hjerner på 2.500 college studerende, mens de ser på nogen, de elsker, i forhold til at se på en bekendt. Forskerne blev således i stand til at kortlægge, hvilke områder af hjernen er aktive, når en person oplever følelser af kærlighed. De så mest aktivitet i de to regioner, der er forbundet med at søge og opdage belønninger, nemlig spiegelske kernen og ventral tegmental area. Disse regioner er også ansvarlig for en øget produktion af dopamin, feel-good neurotransmitter. Neurotransmittere er kemikalier, der vil videregive oplysninger fra en neuron til den næste. I tilfælde af dopamin, at information er et signal til hjernen, at den person, der er lykkelig, og finder den aktuelle aktivitet givende.

Kærlighed Kan Være Vanedannende

Den stigning i dopamin-niveauet kan fungere som en høj eller endda inspirere til en tilstand af eufori, når hele formålet med hengivenhed. I et forsøg på at fortsætte med at elskers høj, kan du finde dig selv ønsker at blive omkring den anden person hele tiden.

Den del af hjernen, der behandler attraktion, er ofte en forløber for kærlighed, der er kendt som den opioid-center og er, som du måske har gættet, er den samme region, der er ansvarlig for vores reaktion på visse vanedannende stoffer, herunder opioider som morfin. For eksempel, i en, om end mindre, undersøgelse, en gruppe af 30 mænd fik enten små doser af morfin eller en dosis af opioid-suppressor. Dem, der får opioid bedømt attraktive ansigter mere stærkt og brugt mere tid på at kigge på dem, hvilket tyder på, at vores hjerner kan blive primet til at finde andre attraktive ved først at stimulere den højre region af hjernen.

Også kører høj på kærlighed-omtågede hjerne er adrenalin, som kan gøre dit hjerte slå hurtigere, og dine håndflader svedige, og vasopressin, som udløser territoriale følelser af loyalitet og behovet for at beskytte. Men…