De Neurowetenschap van de Romantiek: Je Hersenen op Liefde

0
81

Verliefd lijkt te zijn een fundamenteel onderdeel van de menselijke natuur. Het is universeel—we weten allemaal wat liefde is, zelfs als we een moeilijk te definiëren of detaillering zijn complexiteit. En liefde overstijgt culturele en maatschappelijke verschillen: in een historische studie van 166 samenlevingen, antropoloog Helen Fisher bewijs gevonden dat gevoelens van liefde bestond in 147 van hen. Dus, het lijkt erop dat we niet geleerd dat liefde is belangrijk voor ons, maar eerder geboren kunnen worden dat ze het weten.

Maar iedereen die ooit is geweest in de liefde weet dat liefde is ingewikkeld. De liefde tot rust kunnen komen, maar het kan je ook angstig. In onze pogingen om te begrijpen hoe het menselijk brein werkt, neurowetenschappers hebben decennia lang bestudeerd wat de complexe mix van emoties die we liefde noemen doet met onze hersenen. Kan liefde ons zorgen om de focus te verliezen? Is het in de liefde verslavend? En kan de wetenschap wegen in op de vraag of het niet de liefde kan duren?

Laten we erachter te komen vandaag.

Onze Hersenen Zien de Liefde als een Beloning

In een studie uit 2005, onderzoekers vergeleken functionele MRI-beelden van de hersenen van 2.500 studenten, terwijl op zoek naar iemand die ze lief in vergelijking met het kijken naar een bekende. De wetenschappers waren dus in staat om in kaart welke gebieden van de hersenen actief zijn wanneer een persoon is het ervaren van gevoelens van liefde. Zij zagen de meeste activiteit in twee regio ‘ s geassocieerd met het zoeken en opsporen van beloningen, namelijk de caudate nucleus en de ventrale tegmental area. Deze regio ‘ s zijn ook verantwoordelijk voor een verhoogde productie van dopamine, de feel-good neurotransmitter. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die het doorgeven van informatie van de ene zenuwcel naar de volgende. In het geval van dopamine, die informatie is een signaal naar de hersenen dat de persoon het gevoel gelukkig te zijn en vindt de huidige activiteit de moeite waard.

Liefde Kan Worden Verslavend

De toename van dopamine niveaus kan fungeren als een hoge of zelfs inspireren tot een staat van euforie wanneer rond het object van affectie. In een poging om te blijven lover ‘ s hoog is, kan je jezelf willen zijn om de andere persoon.

Het deel van onze hersenen dat processen attractie, vaak een voorloper van de liefde, staat bekend als de opioïde-centrum en is, zoals je misschien hebt geraden, dezelfde regio verantwoordelijk voor onze reactie op bepaalde verslavende stoffen, met inbegrip van opioïden zoals morfine. Bijvoorbeeld, in een, zij het kleinere, studie werd een groep van 30 mannen kregen ofwel een kleine dosis van morfine of van een dosis van een opioïde suppressor. Degenen die de opioïde nominale aantrekkelijke gezichten meer en meer tijd doorgebracht op zoek naar hen, wat suggereert dat onze hersenen kunnen worden gevuld om anderen te vinden die aantrekkelijk door het eerste het stimuleren van de juiste regio van de hersenen.

Ook hoog in de liefde-bedorven hersenen adrenaline, waardoor je hart sneller kloppen en je handpalmen bezweet, en vasopressine, die triggers territoriale gevoelens van loyaliteit en de noodzaak om te beschermen. Echter…