Ontzag voor De Meest Ongelooflijke Emotie en De Spectaculaire Effecten

0
78

Wat doet staat aan de rand van de Grand Canyon, te kijken naar de Sixtijnse Kapel, en Katelyn Ohashi ‘ s perfect 10 virale gymnastiek vloer routine gemeen hebben?

Zij zou een traan in je ogen zonder dat je precies weet waarom. Op hun eigen manier, ze zijn elk schitterende en sublieme. Zij laten u zeggen “Wow!” een duidelijk teken van een weinig bekende emotie genoemd ontzag.

Ontzag niet zeldzaam te zijn: de geboorte van een kind is een goed voorbeeld van iets dat gebeurt wereldwijd 250 keer per minuut, maar nog steeds ontzag inboezemt. Noch ontzag moeten worden aangewakkerd door de natuurlijke wereld: de mens gemaakte bouwwerken als de Taj Mahal, St. Peter ‘ s Basiliek en de Grote Muur van China alle ontzag inboezemen. Ontzag is er niet eens te komen van iets fysiek: een virtuoze prestaties, verbazingwekkend sportieve prestaties, en natuurlijk, religieuze en spirituele ervaringen kunnen allemaal geweldig.

Ontzag is een mysterieuze, het niet-zo-doe-je-vinger-op-het emotie. Het is meer complex dan de pindakaas en jam van triest, boos en blij. Als ontzag waren een pizza, zou worden belast met een groot aantal zeer verschillende toppings met inbegrip van de moraal, spiritualiteit, en esthetiek.

Maar zelfs als ontzag is moeilijk te beschrijven, zoals jazz, je weet het als je het ervaart. Wanneer ontzag is bijzonder sterk, we zijn vernederd door haar aanwezigheid en voel me vereerd of geluk. Ontzag is transcendent, het verschuiven van uw aandacht af van jezelf en voel je je deel uitmaken van iets wat groter is—de mensheid, de aarde, het universum, of een hogere macht.

In het tijdschrift van Cognitie en Emotie, psychologen Drs. Dacher b.v. keltner en Jonathan Haidt nam een steek bij het beschrijven van de twee fundamentele componenten van ontzag.

Een van de eisen was gezien de uitgestrektheid. Uitgestrektheid kan verwijzen naar fysieke omvang, zoals de Himalaya, de Montana sky. Maar het kan ook zijn enorme prestige en macht—de Oval Office, maar technisch gewoon een kamer, is veel groter dan de fysieke afmetingen. En tot slot, de uitgestrektheid kan verwijzen naar een kracht, als een heilige aanwezigheid of de menselijke geest.

Het tweede onderdeel was een behoefte aan accommodatie, gedefinieerd als een onvermogen om te verwerken, bijvoorbeeld, de omvang van de melkweg, de complexiteit van de snaartheorie, of de aanwezigheid van een krachtig individu met behulp van de huidige mentale kaders. Het is niet in staat om het gevoel van iets, en daarom nodig om uit te breiden uw begrip van wat mogelijk is, echt is, of gebeurt in volgorde te nemen in de ervaring. Kortom, het is jouw hersenen zeggen: “does not compute” wanneer zij worden geconfronteerd met de virtuositeit van de mens, de natuur, of spiritualiteit, die kickstarts een veranderen hoe je denkt over de wereld.

De onderzoekers er ook op gewezen dat ontzag kunnen verschillende smaken. Net als de frustratie en prikkelbaarheid zijn variaties op boosheid, verwondering kan zeer verschillende vormen. Bijvoorbeeld, het aftasten van de aanwezigheid van God in de eredienst of contemplatie kan worden ontzag, maar zo kan het gevoel van onbeduidendheid bij het kijken door een telescoop naar de ringen van Saturnus.

In een duidelijk meer aardse smaak, vol ontzag kunnen ook veroorzaakt worden door een beroemdheid, dat maakt de toeschouwers vergapen, fawn, en fungeren deferentially. Stel je voor je vind jezelf naast je favoriete film start of sport held in een vliegtuig. Hopelijk heb je niet lossen op hen als Liz Lemon heeft aan Oprah: “Hoi, ik ben Liz Lemon en ik verloor mijn maagdelijkheid op 25,” maar het resulterende gevoel van tong-gebonden, overweldigd en ja, overdonderd, is een duidelijke smaak van ontzag. In feite, sommige geleerden denken ontzag ontwikkeld in de hele evolutie te vragen eerbied en toewijding aan de leiders van de groep, die op zijn beurt wordt gevraagd de sociale cohesie.

Op een verwante nota, net zo iets kan geweldig zijn, iets anders kan vreselijk zijn. In de natuurlijke wereld, schokkende gebeurtenissen zoals een raam-geratel onweer of de uitbarsting van een vulkaan kan leiden tot ontzag getint met angst. Charismatische leiders als Gandhi en Mandela kunnen anderen hebben geïnspireerd tot het overstijgen van de self en zich verbonden voelen met een grotere opdracht, maar zo zagen de leiders als Hitler en Bin Laden.

Dus hoe precies doet deze krachtige emotie die ons veranderen? Welke merken zijn links door ervaren uitgestrektheid en de behoefte aan accommodatie? Deze week nemen we een kijkje op 4 gevolgen van het aanschouwen van zowel het geweldig en de verschrikkelijk.

Effect #1: Ontzag Voelen We Ons Klein

In een creatieve studie, onderzoekers benaderd over een duizend toeristen in Yosemite National Park, onbetwist een van de meest ontzagwekkende plaatsen in de wereld, en Fisherman ‘ s Wharf, een populaire waterkant toeristische attractie in San Francisco.

Onder andere taken, werden de deelnemers gevraagd om een foto van zichzelf op een stuk papier voorbedrukt met een zon en gras voor schaal en teken de foto met het woord “mij”.

Deelnemers aan Yosemite trok zich bijna een derde kleiner dan die van Fisherman ‘ s Wharf. Daarnaast is de “ik” van de handtekeningen van de deelnemers ondergedompeld in de pracht en praal van Yosemite waren aanzienlijk kleiner dan die ondertekend in de drukte van de stad.

Ontzag onderzoekers link deze effecten tot de zogenaamde “kleine zelfstandige.” Ontzag voel je je kleiner worden, niet in een beschamende manier, maar op een bescheiden manier. Het is het gevoel van onbeduidendheid we voelen wanneer we kijken naar de nachtelijke hemel kijkt of een IMAX viaduct van een wildebeest migratie. Ontzag vermindert onze normaal grote menselijke ego ‘ s en verbindt ons met iets dat groter is.