Hvorfor Siger Vi, ‘Punk’?

0
41

Ordet “punk” føles indbegrebet af et moderne, trylle billeder af fans og kunstnere, der er forbundet med den musikalske genre. Teenagere med mohawks i knotten læder jakker, vrængende musikere iført revet T-shirts, publikum moshing i grungy klubber, højttalere blaring forvrænget melodier. Men ordet har været i brug langt længere end midten af 1970’erne, hvor Sex Pistols og deres kammerater stormede den offentlige bevidsthed—dette useriøse sigt strækker sig århundreder tilbage.

Køb Nu


“Punk”, der først popper op i 1500-tallet, og de næste to århundreder var almindeligt anvendt som et vulgært udtryk for “prostitueret.” Du kan selv finde det i to Shakespeare spiller. I “De Lystige Koner i Windsor” (1602), Act 2, Scene 2, Pistol, siger en kvinde: “Dette punk er en af amors luftfartsselskaber.” I “Measure for Measure” (1623), Akt 5 Scene 1, Lucio siger: “Min herre, hun kan være en punk; for mange af dem er hverken stuepige, enke, ej heller hustru.”

“Punk” tog også på andre betydninger, de fleste af dem negative. Ordet blev synonym med nonsens og dumhed, der er omhandlet noget ringere, og var betegnelsen for en uerfaren og generelt værdiløse ung person, ofte en lille skurk.

Ordet blev synonym med nonsens og dumhed.

I begyndelsen af 20 århundrede, “punk” var de mest populære i showbiz og underverdenen cirkler. I 1930’erne, “punk dag” var cirkus slang for den dag, hvor børn var gratis adgang. I straffesager argot, en “punk kid” var en gangster lærling, om udtrykket også havde overtoner af “catamite.”

I det Amerikanske fængselssystem, “punk” blev et populært slang betegnelse for en ung mand, der er behandlet som seksuelle ejendom. Oxford Levende Ordbog yderligere beskriver det som en “nedsættende udtryk for en passiv mand er homoseksuel.”

I 1960’erne og ’70’erne, de ord, der indtastes det populære leksikon gennem politiet dramaer i film og tv. Den laveste kriminelle blev kaldt “punks,” mest mindeværdigt, når Clint Eastwood ‘ s Dirty Harry stikker en .44 Magnum i en mistænkt persons ansigt og spørger ham, om han føler sig heldig. “Ja, do ya, punk?”

Den laveste kriminelle blev kaldt “punks,” mest mindeværdigt, når Clint Eastwood ‘ s Dirty Harry stikker en .44 Magnum i en mistænkt persons ansigt og spørger ham, om han føler sig heldig.

Omkring denne tid, at de ord begyndte at få musikalsk valuta. Den første kendte reference er Ed Sanders, der er medstifter af bandet the Fugs, der beskriver hans solo album som “punk rock” i “Chicago Tribune” i Marts 1970. I December 1970 udgave af “Creem”, kritiker Lester Bangs, der er omhandlet Iggy Pop som “at Rejsen punk.” Og i April 1971 udgave af “Rolling Stone”,” Greg Shaw beskrev Gætte, hvem Der som “punk rock and roll.”

Sluserne åbnes, når kritiker Lenny Kaye, der bruges udtrykket “punk rock”, som en betegnelse for de primitive og hæs ’60s garage rock grupper, han udarbejdet på hans indflydelsesrige “Klumper” i antologien. Og et par år senere, da Kaye dannet et band med Patti Smith, deres musik var også kaldes “punk”—sammen med kollega New York musikere som Richard Hell og The Ramones.

Når Sex Pistols unleashed “skidt og raseri” i ENGLAND, pr berømte tabloid overskrift, dette triumferende anti-sociale musik blev fast etableret som punk. Et ord, som dens udøvere var glade for at omfavne alle dens negative konnotationer.

Kilder

  1. Miriam Webster Ordbog
  2. Oxford Levende Ordbog
  3. Etymologi Ordbog
  4. Wikipedia