Wat Is het Meervoud van ‘Muis’?

0
35

Het onderwerp van vandaag is het onregelmatige meervoud zelfstandige naamwoorden, vreemde woorden zoals “ox” en “ossen.”

Robbie van Keene, New Hampshire, genoemd in met deze vraag:

Een van mijn vrienden weet dat ik ben een beetje een nerd, en in grammatica en vroeg me over het toevoegen van de “-s” in op de woorden om het meervoud, maar in dezelfde vraag kwam met de vraag over woorden als “moose” en “muizen” en “rund” en een “gans”—hoe al die niet gevormd in het meervoud door het toevoegen van de “-s.” En ik was benieuwd of u kan geven inzicht? Is er geen rijm of reden in deze? Is het alleen dieren die we niet hebben om een “-s” op te maken van het meervoud?

Robbie maakte me aan het lachen als hij een follow-up call me vragen te stellen pluralizing al deze woorden, zoals het woord “runderen”: “goosen,” “micen,” en “moosen.” Erg grappig. Misschien zouden we zeggen dat sommige meervoudsvormen die manier als we waren allemaal nog aan het woord is Oud-engels. Meer daarover in een minuut.

In het moderne engels, de meeste van de tijd maken we een zelfstandig naamwoord in het meervoud door het toevoegen van een ‘ – s.” Dus het meervoud van “dier” is “dieren”. Robbie, aan de andere kant, is de vraag over de onregelmatige meervoudsvormen, en we gaan verdiepen in de geschiedenis van het engels als we leren over drie onregelmatige vormen van de woorden in het meervoud. Veel onregelmatige meervoudsvormen in het engels lijken te zijn van dieren namen, maar vreemde meervouden zijn niet beperkt tot dieren.

Het meervoud is Afgeleid van een Oud engels Formulier

De eerste groep van onregelmatige woorden bespreken we komen van een verouderde vorm in het Oud-engels. “Ox” en “runderen” vallen in deze categorie. Het oud-engels is een West-Germaanse taal die werd gesproken en geschreven in delen van wat nu Engeland en het zuiden van Schotland tussen het midden van de 5de en in de late 11e eeuw (1). “Beowulf” werd geschreven in deze taal.

Nu Kopen


Als iemand uit een duizend jaar geleden door de tijd gereisd om ons te bezoeken, zouden we niet in staat zijn om elkaar te begrijpen, maar als het moderne engels is geëvolueerd, is het behouden van een aantal elementen van het Oude engels. Zo kunnen we de schuld van het Oud-engels voor de meervoudsvorm “ossen.” Slechts twee andere woorden in het meervoud in het moderne engels einde op deze manier: “kinderen” en “broeders.” Een aantal andere zelfstandige naamwoorden, zoals “oog”, “huis” en de “slang” gebruikt voor het meervoud worden geplaatst op een vergelijkbare manier, maar het meervoud “eyen,” “housen” en “broeken” zijn nu dialectiek of verouderd (2).

Het zien van het woord “broeken” deed me denken aan het duitse woord “lederhosen” die heeft een soortgelijke meervoud als deze verouderde woorden. Ik heb altijd geweten dat het engels heeft vele wortels, met inbegrip van de Germaanse zijn, maar ik heb eigenlijk niet een studie duits. De site die ik lees om te leren over de duitse meervoudsvormen vertelt me dat er minstens vijf verschillende manieren dat de duitse zelfstandige naamwoorden kunnen vormen van het meervoud, waarvan één door de toevoeging van “-en” aan het einde (3).

Gemuteerde Meervoudsvormen

De tweede groep van meervoudsvormen we praten over zijn mutanten, die ook Oud-engelse wortels (4). Voorbeelden zijn “voet,” “goose “vrouw,” en “luis,” dat “voeten” “ganzen” “vrouwen” en “luizen.” Opnieuw gaan we naar het duits voor een uitleg van waarom wij hen een meervoud op deze manier.

Vorm je deze gemuteerde meervoudsvormen simpelweg door het veranderen van de klank van het enkelvoud, in een proces genaamd “umlaut” (5). Een umlaut is dat kleine twee-punt-symbool zie je soms op de duitse klinkers, maar wat we het hier over hebben is een andere betekenis van het woord. Het proces van umlaut is een technische taalkunde concept. Al wat we moeten weten voor onze doeleinden is dat een mutatie in het meervoud zijn, in feite, een vrij zeldzaam in het moderne engels. Andere voorbeelden zijn “man” en “mannen,” “muis” en muizen,” en “tand” en “tanden.”

Vandaag de dag, de meest voorkomende meervoud van ‘muis’ is ‘muizen.’

Het spreken van muizen, vele jaren geleden, de mensen die in een computer muis in elke hand zou kunnen noemen hen “muizen” of “muizen”, maar “muizen” heeft zich ontpopt als de standaard, en dit is wat je moet vandaag de dag gebruiken, dat is mooi omdat we nu niet te maken hebben met twee concurrerende meervoudsvormen. Je kunt gewoon zeggen dat je met twee muizen.

Meervoudsvormen Die Hetzelfde Zijn Als de Singulars

Onze etymologie les is voorbij, maar we hebben nog een soort van meervoudig zelfstandig naamwoord te dekken. Dit zijn zelfstandige naamwoorden waarvan het enkelvoud en meervoud dezelfde zijn, zoals “hert,” “fish” “moose” “schapen” “garnalen” en “varkens.” Dit zijn de zogenaamde nul-woorden in het meervoud. Degenen die komen voor de geest te doen hebben de neiging om dieren, maar er zijn ook andere nul-meervoudsvormen ook, zoals in “vliegtuigen” en “soorten”. Sommige zelfstandige naamwoorden, zoals ‘vissen’ twee meervouden als “muis”. “Vis” is de meest voorkomende meervoud, maar wetenschappers soms gebruik maken van “vissen” te beschrijven meerdere soorten vis.

Geen Harde Regels

Al had ik begon de hoop te vinden een patroon dat zou helpen Robbie begrijpen waarom bepaalde woorden vreemde meervouden, het echte antwoord is dat de occasionele vreemde meervouden zijn slechts holdovers van de Oud-engelse of zijn voorbeelden van nul in het meervoud. De bottom line is dat ze zijn gewoon zoals ze zijn, en mensen die engels leren gewoon moet onthouden van het vreemde meervouden, net zoals ze zou onregelmatige werkwoorden. Sorry!

Administratieve

Deze podcast is geschreven door Bonnie Molens, auteur van Het Merkwaardige Geval van Misplaatste Modifier, die blogt op sentencesleuth.blogspot.com.

Referenties

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Old_english. Geopend Van 13 Oktober 2018.
  2. American Heritage Gids voor Hedendaags Gebruik en Stijl. Boston: Houghton Mifflin Company, 2005, blz. 360.
  3. http://german.about.com/library/blplural01.htm. Geopend Van 13 Oktober 2018.
  4. Garner, B. Garner ‘ s Modern English Usage. Oxford: Oxford University Press. 2003, blz. 615.
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/English_plurals. Geopend Van 13 Oktober 2018.

 
 

SHARE
Previous articleWaking Up Well
Next articleWhy Do We Say ‘Punk’?