Waarom Zeggen We ‘Punk’?

0
47

Het woord “punk” voelt zich op-en-top modern, roepen beelden van fans en artiesten in verband met het muzikale genre. Tieners met mohawks in aangevreten lederen jassen, spottende muzikanten dragen van gescheurde T-shirts, publiek moshing in grungy clubs, luidsprekers schalt vervormde muziek. Maar het woord is in het gebruik veel langer dan het midden van de jaren 1970, toen De Sex Pistols en hun collega ‘ s bestormden de publieke bewustzijn—deze beruchte termijn gaat eeuwen terug.

Nu Kopen


“Punk” eerst opduikt in de jaren 1500, – en voor de volgende twee eeuwen werd vaak gebruikt als een vulgaire term voor “hoer.” U kunt het zelfs in twee Shakespeare-voorstellingen. In “The Merry Wives of Windsor” (1602), Akte 2, Scène 2, Pistool, zegt een vrouw: “Dit punk is een van Cupido’ s vervoerders.” In de “Measure for Measure” (1623), Akte 5, Scene 1, Lucio zegt: “Mijn heer, kan ze een punk; voor velen van hen zijn niet meid, weduwe, noch vrouw.”

“Punk” nam ook een andere betekenis, de meeste negatief. Het woord is synoniem met onzin en dwaasheid, bedoeld in iets mindere, en werd de term gebruikt voor een onervaren zijn en over het algemeen waardeloos jonge persoon, vaak een kleine boef.

Het woord is synoniem met onzin en dwaasheid.

In het begin van de 20e eeuw, “punk” was het meest populair in de showbizz en de onderwereld kringen. In de jaren 1930, “punk dag” was circus slang voor de dag waarop kinderen werden toegelaten gratis. In strafrechtelijke argot, een “punk kind” was een gangster leerling, hoewel de term ook had boventonen van “catamite.”

In het Amerikaanse gevangeniswezen, “punk” werd een populaire slang term voor een jonge man die wordt beschouwd als seksuele eigendom. De Oxford Leven Woordenboek beschrijft het als een “denigrerende term voor een passieve man homoseksueel is.”

In de jaren 1960 en ’70, het woord in de populaire lexicon door de politie drama’ s in film en televisie. De laagste criminelen werden genoemd “punks” meest memorabele wanneer Clint Eastwood ‘ s Dirty Harry stokken een .44 Magnum in een verdachte gezicht en vraagt hem of hij voelt zich gelukkig. “Nou, do ya punk?”

De laagste criminelen werden genoemd “punks” meest memorabele wanneer Clint Eastwood ‘ s Dirty Harry stokken een .44 Magnum in een verdachte gezicht en vraagt hem of hij voelt zich gelukkig.

Rond deze tijd, het woord begon te krijgen muzikale munt. De eerste bekende referentie is Ed Sanders, mede-oprichter van de band The Fugs, het beschrijven van zijn solo album als “punk rock” in de “Chicago Tribune” in Maart 1970. In de December 1970 nummer van “Creem”, criticus Lester Bangs bedoelde Iggy Pop als “dat Stooge punk.” En in April 1971 probleem van “Rolling Stone,” Greg Shaw beschreven De Raden Wie als “punk rock en roll.”

De sluizen worden geopend als criticus Lenny Kaye gebruikt de term “punk rock” als een label voor de primitieve en rauwe van de jaren ’60 garage rock groepen die hij samengesteld op zijn invloedrijke “Nuggets” bloemlezing. En een paar jaar later, toen Kaye een band gevormd met Patti Smith, hun muziek werd ook wel “punk”samen met collega-New York City muzikanten als Richard Hell en The Ramones.

Als de Sex Pistols unleashed “the filth and the fury” in het verenigd koninkrijk, per de beroemde tabloid kop, dit vrolijk anti-sociale muziek was stevig gevestigd als punk. Een woord dat haar beoefenaars waren blij te omarmen in al zijn negatieve connotaties.

Bronnen

  1. Miriam Webster Woordenboek
  2. Oxford Woon-Woordenboek
  3. Etymologie Woordenboek
  4. Wikipedia