Waarom ‘Crescendo’ Betekent niet ‘Piek’

0
38

“Crescendo” is afkomstig van een italiaans woord dat betekent “toe.” In een muzikale crescendo, de spelers geleidelijk luider of uit te voeren met meer intensiteit totdat ze bereiken een piek. Andere dingen kunnen ook crescendo; politieke verontwaardiging kan crescendo, romantische gevoelens kunnen crescendo, een vlaag van activiteit kan crescendo, en een scène in een toneelstuk kan crescendo, bijvoorbeeld.

Hoewel het soms gebruikt voor het beschrijven van een piek—en de Oxford English Dictionary noemt dergelijke gebruiken “spreektaal” en zegt dat het is ontstaan in de Verenigde Staten—technisch gezien, een crescendo is niet de piek zelf, maar de aanloop naar de piek.

Nu Kopen


Ik heb altijd moeite gehad onthouden hoe spreuk “crescendo” sinds het midden lettergreep van het woord is niet gespeld zoals het is uitgesproken. Het is uitgesproken als “shen”, maar het is gespeld “scen,” dat het, althans voor mij, lijkt alsof het zou worden uitgesproken als “sen.” Maar toen merkte ik dat het gespeld als “dalen”, dat is iets van het tegenovergestelde betekenis hebben, en dat hielp me goed. De crescendo leidt naar de top, en dan daal je af langs de andere kant.

De woorden niet delen met een wortel, maar ik denk nog steeds dat ze dit soort van up-en down-pair te onthouden van de spelling.

Voorbeelden van het Traditionele Gebruik van ‘Crescendo’

Een mug zoemde het oor van de Koning met plotselinge crescendo. —James Clavell in de roman “de Koning Rat”

Henry duwde tegen de glazen schuifdeur. Nu het crescendo van de oceaan werd een brullen. “Hoor je dat?” vroeg hij. “Maakt het moeilijk om zich te concentreren, is het niet?” —Mary Higgins Clark in de roman “Ween Niet Meer, Mijn lieve Vrouw”

Voorbeelden van de Omgangstaal Gebruik van ‘Crescendo’

Nou, als dat is wat je kan noemen. Je lijkt uit te drukken attractie als een soort van 9-jaar-oude school meisje, ruzietjes en het gooien van beledigingen in het rond. Wat gebeurt er wanneer u bij uw crescendo? Heb je stoot het voorwerp van uw liefde in de arm? —Algemeen Ziekenhuis (1963 TV-Serie)

Afbeelding afkomstig van Shutterstock.