Lektiner og Anlægget Paradox

0
44

I løbet af de sidste par måneder, har jeg fået hundredvis af spørgsmål fra læsere og lyttere om en bog, der hedder Planten Paradoks af Dr. Stephen Gundry. I det, Gundry hævder, at der er et giftigt stof i vores fødevare forsyning, der kan være “årsagen til de fleste almindelige sundhedsmæssige problemer.”

Der er en frygtelig masse mennesker, der skriver om mad og ernæring i disse dage. Det kan være svært at blive hørt over larmen af så mange eksperter og berømtheder og marketingfolk. At finde en “skjult fare” er en afprøvede og sande måde at få opmærksomhed, især hvis du kan afsløre en hidtil ukendt trussel, der lurer i fødevarer, der menes at være god for dig.

Og det er præcis, hvad Gundry hævder at have afdækket. Det er ikke fastfood, tilsat sukker eller meget forarbejdede fødevarer, der er årsag til vores problemer, foreslår han. Det er ikke et pesticid, konserveringsmiddel, eller blødgøringsmiddel. Den virkelige årsag er, siger han, “så godt skjult, at du aldrig ville have bemærket det.”

Ja, han har helt sikkert min opmærksomhed. Hvad med jeres?

Synderen, Dr. Gundry siger, er lektiner. Og hvor er lektiner fundet? I grøntsager, frugter, hele korn, nødder, frø og bælgfrugter. Kunne det være, at de meget fødevarer, der formodes at være grundlaget for en sund kost, fødevarer, vi er hele tiden opfordret til at spise mere af, er faktisk at gøre os syge?

Hvad Er Lektiner?

Lektiner er ikke et enkelt stof, men en hel klasse af proteiner, der har en tilbøjelighed til at binde med kulhydrat molekyler. Vi er ikke helt sikker på præcis, hvad funktion af lektiner i planter kan være. De er udbredt i planter, men de er især koncentreret i frø. De kan have noget at gøre med at hjælpe bevare levedygtigheden af frø, indtil forholdene er befordrende for spiring.

Den menneskelige kost har altid indeholdt en bred vifte af lektiner. I virkeligheden, lektiner udføre en række funktioner i kroppen, herunder deltage i vores immunforsvar. Visse lektiner er ved at blive undersøgt for deres potentielle rolle i at beskytte os mod kræft.

Et par specifikke lektiner, som dem der findes i rå nyre bønner, er kendt for at være ganske giftigt for mennesker. Så få som en halv snes rå nyre bønner kan skabe alvorlig madforgiftning symptomer. En anden lektin, der findes i hvede kim har vist sig at gøre lab rotter virkelig er syg. Men du er nødt til at spise omkring 200 pounds af rå hvedekim at få så meget lektin, som disse stakkels rotter, der blev fodret. Der er en masse af hvedekim. Men de fleste lektiner synes at være uskadelige. Eller i hvert fald de gjorde, indtil Dr. Gundry kom sammen.

Dr. Gundry anbefaler en lav-lectin kost, som betyder, at man undgår bønner og bælgfrugter, herunder soja og jordnødder, såvel som majs, squash, tomater, peberfrugter og aubergine. Fuldkorn er modløse. I den udstrækning, at du spiser korn, Dr. Gundry anbefaler, at du vælger fødevarer, der er fremstillet med hvidt mel.

I modsætning til Dr. Gundry, jeg tror du er bedre tjent med at spise fuldkorn end raffineret korn. Men jeg mener, at selv fuldkorn bør spises i moderate mængder. Men det er ikke på grund af bekymring over lektiner. For mere om hvorfor, se “sandheden om fuldkorn.”

Hvad er tegnene På Lektiner?

De beviser, der involverer lektiner i menneskelige sygdomme, eller at påvise fordelene ved at undgå dem, er temmelig tynd. Gundry siger, at hans egne patienter, der er blevet helbredt for alt fra kræft til hjertesygdomme. Dog, ingen troværdige offentliggjort forskning, der findes til at støtte den terapeutiske fordele af en lav lectin kost. I virkeligheden, de beviser, vi har, ser ud til at pege i den modsatte retning.

Der er en masse forskning, der viser, at mennesker, der spiser mere fuldkorn, bælgfrugter, frugter og grøntsager (og formentlig tage i mere lektiner) har lavere risiko for sygdom.

Er Skadelige Lektiner til Din Gut?

Mennesker, der lider af fordøjelsesproblemer såsom Crohns sygdom, eller Irritabel Tarm Syndrom ofte gøre det bedre, når de reducere deres indtag af bælgfrugter og fuldkorn. Og fordi en lav-lectin kost ville stort set at eliminere disse fødevarer, kan det hjælpe med IBS symptomer…men barnet er ved at blive smidt ud med badevandet.

Jeg har før talt om low FODMAP diet for IBS, som i modsætning til de lectin-undgåelse kost, har udgivet kliniske forskning for at støtte det. En low FODMAP diæt gør begrænse bønner og nogle (men ikke alle) hele korn. Det behøver ikke begrænse dit indtag af grøntsager som tomater og peberfrugter. Det er fordi målet er ikke at reducere lektiner, men at reducere visse klasser af kulhydrat, der synes at være ansvarlig for en masse af fordøjelses problemer.