Lectinen en de Plant Paradox

0
39

Gedurende de laatste paar maanden, ik heb honderden vragen van de lezers en luisteraars over een boek genaamd De Plant Paradox door Dr. Stephen Gundry. In het Gundry beweert dat er een giftige stof in ons voedsel dat kan worden “de oorzaak van de meest voorkomende gezondheidsproblemen.”

Er zijn ontzettend veel mensen schrijven over eten en voeding deze dagen. Het kan moeilijk zijn om te worden gehoord boven het lawaai van zo vele experts en beroemdheden en marketeers. Het vinden van een “verborgen gevaar” is een beproefde manier om aandacht te krijgen, vooral als je kunt, het onthullen van een voorheen onbekende dreiging op de loer in voedingsmiddelen die denkt dat goed voor je is.

En dat is precies wat Gundry beweert te hebben ontdekt. Het is geen fast food, toegevoegde suikers, of zeer bewerkte voedingsmiddelen die de oorzaak van onze problemen, stelt hij. Het is geen bestrijdingsmiddel, conserveermiddel, of weekmaker. De echte oorzaak, zegt hij, is “zo goed verborgen dat je nooit zou hebben opgemerkt.”

Nou, hij heeft zeker mijn aandacht. Hoe zit het met jou?

De dader, Dr. Gundry zegt, is lectinen. En waar zijn lectinen gevonden? In groenten, fruit, hele granen, noten, zaden en peulvruchten. Zou het kunnen zijn dat de voedingsmiddelen die worden verondersteld de basis van een gezond dieet, het voedsel dat we worden voortdurend aangemoedigd om meer te eten, eigenlijk ons ziek?

Wat Zijn Lectinen?

Lectinen zijn niet één verbinding, maar een hele klasse van eiwitten die een neiging om te binden met koolhydraten moleculen. We zijn niet zeker wat precies de functie van lectinen in planten zou kunnen worden. Ze zijn wijd verspreid in planten, maar ze zijn vooral geconcentreerd in het zaad. Ze zou iets te maken hebben met het helpen van het behoud van de levensvatbaarheid van zaden, totdat de omstandigheden gunstig voor de kieming.

De menselijke voeding heeft altijd een breed scala van lectinen. In feite, lectinen het uitvoeren van een verscheidenheid van functies in het lichaam, met inbegrip van deelname in onze afweer. Bepaalde lectinen worden onderzocht op hun mogelijke rol in het beschermen ons tegen kanker.

Een paar specifieke lectinen, zoals die gevonden worden in rauwe bonen, staan bekend als zeer giftig voor de mens. Slechts een half dozijn rauwe bonen kunnen maken ernstige voedselvergiftiging symptomen. Een andere lectine gevonden in tarwekiemen heeft aangetoond te maken lab ratten echt ziek. Echter, je zou moeten eten om ongeveer 200 pond rauwe tarwekiemen om zo veel lectine als deze arme ratten die werden gevoed. Dat is een veel tarwekiemen. Maar de meeste lectinen blijken te zijn onschuldig. Of althans ze deed, totdat Dr. Gundry kwam langs.

Dr. Gundry adviseert een lage-lectine dieet, wat betekent dat het vermijden van bonen en peulvruchten, met inbegrip van soja en pinda ‘ s, maïs, pompoen, tomaten, paprika en aubergine. Hele granen zijn ontmoedigd. In de mate dat je eet granen, Dr. Gundry raadt het kiezen van voedingsmiddelen gemaakt met witte bloem.

In tegenstelling tot Dr. Gundry, ik denk dat u beter af bent met het eten van volle granen dan geraffineerde granen. Echter, ik geloof dat zelfs hele granen moet worden gegeten in matiging. Maar dit is niet te wijten is aan zijn zorg uit over lectinen. Voor meer informatie over het waarom, zie “De waarheid over de gehele korrels.”

Wat is het Bewijs Op Lectinen?

Het bewijs waarbij lectinen in de menselijke ziekte of het aantonen van de voordelen van het vermijden van hen is vrij dun. Gundry zegt dat zijn eigen patiënten zijn genezen van alles van kanker, hart-en vaatziekten. Er is echter geen geloofwaardig gepubliceerd onderzoek bestaat ter ondersteuning van de therapeutische voordelen van een lage lectine dieet. In feite, het bewijs dat we hebben, lijkt te wijzen in de tegenovergestelde richting.

Er is veel onderzoek waaruit blijkt dat mensen die eten meer hele granen, peulvruchten, fruit en groenten (en waarschijnlijk in meer lectinen) hebben een lager risico op de ziekte.

Zijn Lectinen Schadelijk voor Je Darmen?

Mensen die last hebben van de spijsvertering aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn of Prikkelbare Darm Syndroom vaak beter als ze verminderen van de inname van groenten en volle granen. En omdat een lage-lectine dieet zou grotendeels elimineren van deze voedingsmiddelen kunnen helpen bij IBS-symptomen…maar de baby wordt weggegooid met het badwater.

Ik heb er eerder over gesproken in de lage-FODMAP dieet voor IBS, die, in tegenstelling tot de lectine-ontwijking dieet, heeft gepubliceerd klinisch onderzoek te ondersteunen. Een lage-FODMAP dieet beperkt bonen en sommige (maar niet alle) volkoren granen. Het niet beperken van de inname van groenten zoals tomaten en paprika ‘ s. Dat komt omdat het doel niet het verminderen van lectinen, maar om het verminderen van bepaalde soorten koolhydraten die worden weergegeven te worden die verantwoordelijk is voor veel van de spijsvertering nood.