Asteroïde, Meteoor, Meteoriet, en Komeet: Wat is het Verschil?

0
62

Het optellen van alle massa in elke asteroïde in ons hele zonnestelsel totalen alleen minder dan de massa van onze Maan. Ondanks hun kleine afmetingen, echter, deze ruimte rotsen bieden belangrijke aanwijzingen hoe ons zonnestelsel is gevormd. De voorwaarden asteroïde, meteoor, meteoriet, en zelfs de komeet worden vaak door elkaar gebruikt…maar wat is het verschil?

Wat is een asteroïde?

Asteroïden zijn rotsachtige objecten kleiner is dan de planeten die zijn overgebleven van de vorming van ons zonnestelsel. Wanneer de wolk van gas en stof ingestort onze Zon, veel van het resterende materiaal ging in de vorming van de rocky terrestrische en gas gigantische planeten in een baan rond onze ster. Kleinere stof fragmenten die nog nooit hun weg naar de planeten zijn achtergelaten, zoals asteroïden.

Van de miljoenen van bekende asteroïden, de grootste, Ceres, 584 km (940 km) breed, hoewel Ceres is onlangs geclassificeerd als dwergplaneet. Gelukkig zijn we niet verwacht kruis paden met deze Texas-sized lichaam in het zonnestelsel elk moment snel. NASA tracks een subset van asteroïden, de zogenaamde ‘near Earth objects’ of NEOs, waarvan de trajecten zijn stootte door de zwaartekracht, duwen en trekken van nabijgelegen planeten genoeg zodat ze kunnen vlak langs de Aarde.

Dankzij de infrarood enquêtes van de hemel, zoals NASA ‘s WISE en NEOWISE-missies, we weten van zo’ n 1.000 nabije Aarde asteroïden die groter zijn dan 0,6 km (of 1.000 meter) en 1500 meer dat tussen een derde van een mijl en 0,6 mijl over (van 500 tot 1.000 meter). Kleinere nabije Aarde asteroïden, zowel bekend te bestaan en voorspeld op basis van statistische analyse, het aantal in de 18.000 s.

De meeste zijn niet rond, net als de planeten, maar nogal onregelmatig van vorm en soms door herhaalde effecten over de tijd. Ze zijn ook bekend om elkaar heen draaien, het maken van hun manier om de Zon in paren of kleine groepen. Ze zijn niet groot genoeg om vast te houden aan hun eigen sfeer en hun composities variëren, vooral te wijten aan de locatie waar ze werden gevormd, in het bijzonder hoe ver ze waren van de Zon, wanneer ze afkomstig zijn.

De meeste asteroïden bevinden zich in de asteroïdengordel, de ruimte tussen de banen van Mars en Jupiter, het meest waarschijnlijk, omdat de zwaartekracht van Jupiter weerhouden ze accumuleren in een grotere planetaire systeem. Sommige asteroïden zijn ook te vinden in de orbitale paden van planeten zoals de Aarde. Tot voor kort alle bekende asteroïden baan rond onze Zon als leden van ons zonnestelsel, maar dat veranderde in oktober 2017 wanneer astronomen ontdekt de eerste interstellaire bezoeker gewoon passeren onze zonnepanelen in de buurt. De naam Oumuamua, die komt van het Hawaïaanse woord voor “scout” de asteroïde heeft een ongewone langwerpige vorm (800 door de 100 meter in grootte) en is te snel worden vastgelegd door onze Zon aantrekkingskracht. Dat betekent Oumuamua uiteindelijk zal ons verlaten en verder op haar reis door de interstellaire ruimte.