Vad Är Ursprunget av “Gerrymandering’?

0
255

Jag har hört ordet “gerrymandering” en hel del i nyheterna nyligen. Till exempel, en North Carolina domstolen slagit fast att dess tillstånd är partisk gerrymander var grundlagsstridiga, och FiveThirtyEight hemsida precis avslutat en sex-del podcast-serie som kallas Gerrymandering Projektet. Det är en het fråga i Amerikansk politik just nu, men “gerrymandering” också slog mig som en udda ord, och jag började undra om dess ursprung, som visade sig vara intressant.

Även om de flesta andra demokratier är också, åtminstone i teorin mottagliga för rävspel, det tycks ha börjat i den gamla goda U. S. A. Ledsen.

Vad Är Rävspel?

Rävspel är mixtra med gränserna för valdistrikt för att ge din grupp någon form av fördel. Patienten noll för rävspel var Massachusetts hela vägen tillbaka 1812 när guvernören undertecknade ett lagförslag som ritade statens district-linjerna för att ge en fördel för den Demokratisk-Republikanska partiet över konkurrerande Federalistiska partiet. Att guvernörens namn var Elbridge Gerry.

Som Myntade Namnet “Gerrymandering’?

Federalisterna var upprörda och, enligt Smithsonian Magazine, Federalist middag konversation ledde till idén om att formen av en ny stadsdel liknade ett monster. En gäst, Elkana Tisdale, drog en långhalsad, klöst monster över kartan, vilket orsakar en annan gäst till kommentar att det såg ut som en salamander, och sedan poeten Richard Alsop kommenterade att nej—det var inte en salamander men en “Gerry-mander” för att hedra guvernör Gerry. Andra källor kredit Federalistiska tidningsredaktörer, inklusive Nathan Hale, med att uppfinna den termen, men antingen sätt, den tecknade dök upp i “Boston Gazette” och stelnat namn och begrepp i Amerikansk fantasi. Av 1848, ordet hade hittat ordbok acceptans.

Hur man Uttalar ‘Gerrymander’

Och du kommer att märka att begreppet var ursprungligen uttalas “gary-mander” för att återspegla den uttal av Guvernör Gerry namn, men med tanke på att den första radiostationer inte börja sända fram till början av 1900-talet, var det inte massmedia att berätta för människor hur man uttalar de ord de läser, och började människor att tolka ordet som “jerry mander,” så det är vad vi kallar det idag.

Hur Fungerar Gerrymandering

De två vanligaste metoder för rävspel kallas för “knäcka” och “packning.”

Sprickbildning tar vissa typer av väljarna—de som är av en viss ras eller ett politiskt parti—och sprider ut dem över många distrikt så att de inte har tillräckligt med röster i någon av dem att vinna.

Förpackning ta alla dessa väljare och istället packar dem i en missbildad distriktet så att de vinner som ett område, men inga andra.

Enligt Elbridge Gerry ‘ s ättlingar, han var ovillig att underteckna rävspel bill, så tyvärr, han är förmodligen rulla, sprickbildning, och packning i sin grav för att få hans arv vara att hans namn är förknippade med denna sjövilda den politiska praktiken.

Bild via Wikimedia Commons: Public Domain, Länk

Mignon Fogarty är Grammatik Flicka och grundare av Snabba och Smutsiga Tips. Kolla in hennes New York Times bästsäljare, “Grammatik Flicka Snabb och Smutsig Tips för Bättre Skrivande.