Kan Forarbejdede Fødevarer Være Sund?

0
216

I sidste uge havde jeg fornøjelsen af at tilbringe lidt tid med den vidunderlige læger, sygeplejersker og administratorer af en healthcare-virksomhed kaldet Health Design i San Antonio,Texas.

I en af mine præsentationer til denne gruppe, jeg sagde, at forarbejdede fødevarer er kommet til at gøre op for flere og flere af vores fødevarer indtag, er den ernæringsmæssige kvalitet af vores kost har lidt.>

I Q&A efter min præsentation, en af de læger, der bad mig om at definere præcist, det er, om behandlingen, der gør fødevarer dårligt for os. “Min mor dåser grøntsager fra hendes have hvert år,” sagde han. “Er denne behandling gør de grøntsager unwholesome?”

Jeg indså, at jeg har været skyldig i at bruge ordet “behandlet” i en slags doven måde, som en sammenfattende betegnelse til at beskrive fødevarer, der ikke føjer meget – eller endda aflede opmærksomheden fra den ernæringsmæssige kvalitet af vores kost. Som om al behandling er den samme, og alle forarbejdede fødevarer er dårlige for dig. Men, selvfølgelig, dette er ikke tilfældet på alle.

Se også: Forarbejdede Fødevarer: Hvor meget Er For Meget?

 

Nogle former for behandling strip næringsstoffer fra fødevarer og tilføje uønskede kemikalier, skabe mere koncentrerede kilder af tomme kalorier. Men behandlingen kan også gøre mange ønskelige ting, såsom fjernelse af urenheder, drab patogener, tilføje eller skabe gavnlige stoffer, og gør næringsstoffer mere bio-tilgængeligt.

Se også: Sådan Madlavning Påvirker Næringsstoffer

 

Tage yoghurt, for eksempel. Mælk er først og pasteuriseret til at dræbe skadelige bakterier. Det er så podet med aktive kulturer og varmede at fremme væksten af probiotiske bakterier. Som de gange, disse bakterier bryde ned meget af laktose i mælk, hvilket gør mælk mere fordøjelig. De har også forhindre, at mælken fra at ødelægge så hurtigt som det ellers ville.

Ikke Alle Forarbejdede Fødevarer Er Dårligt for Dig

Yoghurt er helt klart en forarbejdede fødevarer og alligevel vil jeg sige, at behandlingen forbedrer dens værdi. Ja, nogle næringsstoffer går tabt til pasteurisering. Næsten alle af C-vitamin i rå mælk, for eksempel, er ødelagt. Men mælk ikke indeholder en masse C-vitamin til at begynde med. Den primære næringsstoffer i mælk, protein, calcium og kalium—er stort set upåvirket, og de probiotiske bakterier tilføje flere gavnlige egenskaber.

Nu lad os tage et eksempel fra den anden ende af forarbejdede fødevarer spektrum: jelly beans.