Kan Bearbetas Mat Bli Frisk?

0
264

Förra veckan hade jag nöjet av att spendera lite tid med de underbara läkare, sjuksköterskor och administratörer av hälso-företag som heter Hälsa genom Design i San Antonio,Texas.

I en av mina presentationer till den här gruppen, jag sade att som bearbetade livsmedel har kommit för att göra upp mer och mer av vår mat intag, näringsmässiga kvalitet av vår kost har lidit.>

I Q&A efter min presentation, en av de läkare som bad mig att definiera exakt det är om behandling som gör att livsmedel är dåligt för oss. “Min mamma burkar grönsaker från sin trädgård varje år,” sade han. “Är denna behandling gör dem grönsaker sjukt?”

Jag insåg att jag har varit skyldig till att använda ordet “bearbetas” i ett slags lata vägen, som en generell term för att beskriva livsmedel som inte tillför så mycket – eller ens förringa – den näringsmässiga kvaliteten på vår kost. Som om alla behandlingar är densamma och alla bearbetade livsmedel är dåligt för dig. Men, naturligtvis, detta är inte alls fallet.

Se även: Bearbetade Livsmedel: Hur mycket Är För Mycket?

 

Vissa former av behandling strip näringsämnen från mat och lägger till oönskade kemikalier, skapa mer koncentrerade källor av tomma kalorier. Men behandling kan även göra många trevliga saker, som att ta bort orenheter, döda patogener, lägga till eller skapa nyttiga föreningar, och att näringsämnen mer biotillgängliga.

Se även: Hur Tillagningen Påverkar Näringsämnen

 

Ta yoghurt, till exempel. Mjölk är första pastöriseras för att döda skadliga bakterier. Det är då inokulerade med aktiva kulturer och värmde att främja tillväxten av probiotiska bakterier. Eftersom de förökar sig, dessa bakterier bryta ner mycket av laktos i mjölk, vilket gör mjölk mer lättsmält. De har också hindra mjölken från att förstöra så snabbt som det annars skulle göra.

Inte Alla Bearbetade Livsmedel Är Dåligt för Dig

Yoghurt är tydligt bearbetade livsmedel och ändå skulle jag säga att behandlingen förbättrar dess värde. Ja, vissa näringsämnen förlorade till pastörisering processen. Nästan alla av C-vitamin i rå mjölk, till exempel, är förstörda. Men mjölk inte innehåller en massa C-vitamin till att börja med. Den primära näringsämnen i mjölk—protein, kalcium och kalium är i stort sett opåverkad, och probiotiska bakterier lägga till flera positiva egenskaper.

Låt oss nu ta ett exempel från den andra änden av bearbetade livsmedel spektrum: jelly beans.