Hvordan å Gjenkjenne 5 Taktikk Gaslighting

0
259

“Det skjedde aldri, og du må være å forestille meg det.” “Alle er enige med meg—du er overreagere.” “Wow, hva er det som å være gal?” Hvis dette høres ut som en kjent refreng, du kan ha vært målet for “gaslighting,” et begrep som blåser opp som, vel, en lettere kastet inn i en stråle av gass. En form for emosjonell mishandling, gaslighting er dominerer overskriftene, er alle over Twitter, og har blitt kastet rundt av alle fra forståsegpåere til å columnists til sent på kvelden og tegneserier.

Hva er Gaslighting?

Begrepet kommer fra 1944 filmen “Gaslight,” skuespillere Ingrid Bergman, som i en spooky “alt henger sammen” – øyeblikk, vant en Golden Globe for sin rolle. I “Gaslight,” Bergman spiller en kone, Paula, hvis virkeligheten er langsomt blir undergravd av hennes angivelig hengiven ektemann Gregory. Hans nefarious målet er å ha henne institusjonalisert slik at han kan få tilgang til sin formue.

Tittelen kommer fra Gregory er vane med i hemmelighet å grave gjennom loftet for hennes skjulte juveler. Når han kryper oppe og slår på lyset på loftet, resten av gass lys i huset dim tilsvarende, noe som gjør Paula mistenkelig. Men når hun ber ham om dimming lys, han virker som hun er gal. Hun må være å forestille seg ting; de er like sterkt som alltid. “Hvorfor kan du ikke hvile en stund,” Gregory antyder. “Du vet du ikke har vært godt.”

På noen måter, filmen er død. Sinnet spill Gregory spiller er djevelsk: Han forteller henne venner hun er ustabil. Han isolerer henne fra familien. Han forkler kutte invalidations som uttalelser til bekymring. Han skjuler hennes eiendeler, deretter spørsmål forstanden når hun ikke kan finne dem. Kort sagt, han søl ikke bare med henne, men med personer og gjenstander rundt henne til å endre sin virkelighet og gjøre henne tror hun er for å miste den.

Men på andre måter, “Gaslight” er helt klart en Hollywood-film. Gaslighting i det virkelige liv er forskjellige. Men hvordan? Hvilken taktikk gjøre virkelige liv gaslighters bruke? Denne uken vil vi belyse fem taktikk av alle-også-felles og altfor vanlig praksis av gaslighting.

5 Tegn til Gaslighting

  1. Gaslighters overstyre din virkelighet.
  2. Gaslighters er ikke ute etter å ødelegge deg; de er ute for å gjøre ting enklere for seg selv.
  3. Gaslighting er ofte drevet av sexisme.
  4. Gaslighters gjøre uenighet umulig.
  5. Gaslighters gjør at du er enig med deres synspunkt.

La oss grave i hvert litt lenger.

Taktikk #1: Gaslighters overstyre din virkelighet.

På sitt hjerte, gaslighting er tvingende virkeligheten, til det punktet at du stiller spørsmål ved din egen dømmekraft. Som de fleste ting, det er grader. Det kan være så små-skala som å fortelle et barn, “Du kan ikke være sulten, du hadde bare en snack” eller som i stor skala, som å nekte fullt åpenbare fakta, for eksempel historien som gjorde runder av interweb nylig om en mann som giftet seg, postet bryllupet bilder på Facebook, og så fortalte sine lang avstand kjæreste det var alt i hodet.

For å oppsummere, hvis gaslighter hadde et mantra, og det ville være, “Hvis du gjentar en løgn ofte nok, blir sannheten.”

Taktikk #2: Gaslighters er ikke ute etter å ødelegge deg; de er ute for å gjøre ting enklere for seg selv.

I motsetning til i filmen, gaslighter er vanligvis ikke prøver å ødelegge et forhold, mye mindre ødelegge et forhold for å hevde noe så konkret som en skattekiste av juveler—mwa-ha-ha-ha! Tvert imot. Den gaslighter ønsker target rundt, ønsker å opprettholde forholdet. De ønsker bare at mål rundt på deres premisser.

Av samme token, gaslighting er ikke alltid bevisst. Faktisk, gaslighters ikke sitte rundt stryke sine goatees eller klappe en hvit katt mens plotting å undergrave forstanden. I stedet, gaslighting kommer fra må—bevisst eller ubevisst—å kontrollere. Gaslighters arbeider for å undergrave deg, så kan du ikke utfordre dem. Deretter forholdet kan gå på den måten de ønsker. De får ha sine kaken og spise den også, uten ulempe å ha for å diskutere ting, kompromiss, eller jobbe sammen.