Hur man känner Igen 5 Taktik Gaslighting

0
268

“Det har aldrig hänt; du måste kunna föreställa sig det.” “Alla håller med mig—du överreagerar.” “Wow, vad är det att vara galen?” Om detta låter som ett bekant avstå, du kan ha varit målet av “gaslighting”, en term som blåser upp som, tja, en lättare kastas in i en pöl av gas. En form av känslomässiga övergrepp, gaslighting är att dominera rubrikerna, är över Twitter, och har kastats runt av alla från förståsigpåare att krönikörer till sent på natten serier.

Vad är Gaslighting?

Termen kommer från 1944 filmen “Gaslight,” med Ingrid Bergman, som i en skrämmande “allt hänger ihop” – ögonblick, vann en Golden Globe för sin roll. I “Gaslight,” Bergman spelar en fru, Paula, vars verklighet är långsamt urholkas på grund av sin förment hängiven make Gregory. Hans skändliga mål är att ha henne institutionaliserade så att han kan få tillgång till hennes förmögenhet.

Titeln kommer från Gregory vana att i hemlighet leta igenom vinden för henne gömda juveler. När han kryper upp och sätter på ljuset på vinden, resten av gas lampor i huset dim därför göra Paula misstänkta. Men när hon frågar honom om dimbara lampor, han agerar som hon är galen. Hon måste inbilla sig saker, de är bara så starkt som alltid. “Varför inte du vila en stund,” Gregorius antyder. “Du vet att du inte har varit bra.”

På vissa sätt, filmen är död. Sinnet spel Gregory spelar är djävulsk: Han berättar för sina vänner att hon är instabil. Han isolerar henne från familjen. Han döljer skära invalidations som uttryck för oro. Han döljer hennes tillhörigheter, sedan ifrågasätter hennes förnuft när hon inte kan hitta dem. Kort sagt, han bråkar inte bara med henne, men med objekt och människor runt omkring henne att förändra sin verklighet och göra henne tror hon att förlora det.

Men på andra sätt, “Gaslight” är helt klart en Hollywood-film. Gaslighting i verkliga livet är olika. Men hur? Vilken taktik göra verkliga livet gaslighters använda? Denna vecka kommer vi att belysa fem taktik av alla alltför vanliga och allt-för-ett smygande praxis gaslighting.

5 Tecken på Gaslighting

  1. Gaslighters åsidosätta din verklighet.
  2. Gaslighters inte är ute för att förstöra dig, de är ute efter att göra saker och ting lättare för sig själva.
  3. Gaslighting är ofta drivna av sexism.
  4. Gaslighters göra oenighet omöjligt.
  5. Gaslighters få dig att komma överens med deras synvinkel.

Låt oss gräva i vart lite längre.

Taktik #1: Gaslighters åsidosätta din verklighet.

Vid sitt hjärta, gaslighting är tvingande din verklighet till den grad att du fråga din egen uppfattning. Liksom de flesta saker, det finns grader. Det kan vara så liten skala som talar om för ett barn, “Du kan inte vara hungrig—du bara hade ett snack”, eller som i stor skala som förnekar helt uppenbara fakta, såsom den berättelse som gjorde rundor av interweb nyligen av en man som gifte sig, inlagd bröllopet bilder på Facebook, och sedan berättade för sina långväga girlfriend det var allt i huvudet.

För att summera, om gaslighter hade ett mantra, att det skulle vara, “Om du upprepar en lögn tillräckligt ofta så blir det sanning.”

Taktik #2: Gaslighters inte är ute för att förstöra dig, de är ute efter att göra saker och ting lättare för sig själva.

Till skillnad från i filmen, gaslighter vanligen inte försöker att förstöra en relation, mycket mindre att förstöra en relation för att hävda något så konkret som en skattkista av juveler—mwa-ha-ha-ha! Tvärtom. Den gaslighter vill rikta runt, vill att upprätthålla relationen. De vill bara rikta runt på deras villkor.

Av samma skäl, gaslighting är inte alltid medveten. Ja, gaslighters inte sitta och smeka sina goatees eller klappa en vit katt och samtidigt bestämmer sig för att underminera ditt förstånd. Istället, gaslighting kommer från behovet av att—medvetet eller omedvetet—för att styra. Gaslighters arbete att underminera dig så att du inte kan utmana dem. Sedan förhållandet kan gå på det sätt de vill. De får ha sin kaka och äta den också, utan besväret med att diskutera saker och ting, kompromiss, eller arbeta tillsammans.