Hoe Herkent u een 5 Tactiek van Gaslighting

0
219

“Dat is nooit gebeurd; je moet verbeelden.” “Iedereen is het eens met mij—je bent overdrijf.” “Wow, wat is het te gek?” Als dit klinkt als een bekend refrein, kan zijn dat het doel van “gaslighting, een term op te blazen als, nou ja, een lichtere geworpen in een poel van gas. Een vorm van emotionele mishandeling, gaslighting domineren de krantenkoppen, wordt al op Twitter, en werd gegooid door iedereen van experts om columnisten te late-night comics.

Wat is Gaslighting?

De term komt uit de 1944 film “Gaslicht,” met Ingrid Bergman, die in een spookachtig “alles is aangesloten,” – moment, won een Golden Globe voor haar rol. In “Gaslicht,” Bergman speelt een vrouw, Paula, waarvan de werkelijkheid is langzaam ondermijnd door haar zogenaamd toegewijde echtgenoot Gregory. Zijn snode doel is om haar geïnstitutionaliseerd, zodat hij toegang krijgt tot haar fortuin.

De titel komt van Gregory ‘ s gewoonte om in het geheim te graven door de zolder voor haar verborgen juwelen. Wanneer hij kruipt naar boven en zet het licht op de zolder, de rest van het gas lichten in het huis donkerder, waardoor Paula verdachte. Maar als ze vraagt hem over het dimmen van verlichting, hij fungeert als ze is gek. Ze moet zich verbeelden; ze zijn net zo helder als altijd. “Waarom ga je niet even bij,” Gregory suggereert. “Je weet dat je nog niet goed geweest.”

In sommige opzichten, de film is dood. De mind games Gregory speelt zijn duivels: Hij vertelt haar vrienden dat ze instabiel zijn. Hij isoleert haar van familie. Hij vermomt snijden invalidations als uitingen van bezorgdheid. Hij verbergt haar bezittingen, dan vragen haar geestelijke gezondheid als ze ze niet kunnen vinden. Kortom, hij knoeit niet alleen met haar, maar met de mensen en objecten om haar te veranderen haar werkelijkheid en het maken van haar denken dat ze te verliezen.

Maar in andere opzichten, “Gaslicht” is duidelijk een Hollywood-film. Gaslighting in het echte leven is anders. Maar hoe? Wat tactiek in real life gaslighters gebruiken? Deze week, we zullen verlichten vijf tactieken van de al te vaak en al te verraderlijke de praktijk van gaslighting.

5 Tekenen van Gaslighting

  1. Gaslighters voorrang hebben op de werkelijkheid.
  2. Gaslighters zijn er niet op uit om je te vernietigen; ze om dingen makkelijker te maken voor zichzelf.
  3. Gaslighting wordt vaak gevoed door seksisme.
  4. Gaslighters maken onenigheid onmogelijk.
  5. Gaslighters je het eens met hun standpunt.

Laten we graven in elke een beetje verder.

Tactiek #1: Gaslighters voorrang hebben op de werkelijkheid.

In haar hart, gaslighting is waarmee de werkelijkheid op het moment dat u de vraag van uw eigen oordeel over. Zoals de meeste dingen, er zijn gradaties. Het kan zo op kleine schaal, zoals het vertellen van een kind, “Je kunt niet van honger—je net een hapje, of als op grote schaal als het ontkennen volledig voor de hand liggende feiten, zoals het verhaal dat maakte de rondes van het interweb onlangs van een man die getrouwd, geplaatst op de bruiloft foto’ s op Facebook, en vertelde van zijn lange-afstand vriendin het was allemaal in haar hoofd.

Kortom, als de gaslighter had een mantra, het zou zijn: “Als u het herhalen van een leugen vaak genoeg, wordt het waarheid.”

Tactiek #2: Gaslighters zijn er niet op uit om je te vernietigen; ze om dingen makkelijker te maken voor zichzelf.

In tegenstelling tot in de film, de gaslighter is meestal niet proberen te vernietigen van een relatie, veel minder vernietigen van een relatie om te beweren dat iets zo concreet als een schat van juwelen—mwa-ha-ha-ha! Precies het tegenovergestelde. De gaslighter wil de doelgroep rond, wil het behoud van de relatie. Ze willen gewoon de doelgroep op hun voorwaarden.

Door dezelfde token, gaslighting niet altijd van bewust. Inderdaad, gaslighters niet zitten rond het strelen van hun goatees of aaien van een witte kat, terwijl het plotten van te ondermijnen je gezondheid. In plaats daarvan, gaslighting komt voort uit de behoefte—bewust of onbewust—te controleren. Gaslighters werk te ondermijnen, zodat je niet kunt uitdagen. De relatie kan gaan op de manier die ze willen. Ze hebben hun taart en eten het ook, zonder het ongemak van het hebben om dingen te bespreken, in gevaar brengen, of om samen te werken.