‘Gegevens’ of ‘Gegevens’?

0
241

Laten we zeggen dat je net een back-up van uw computer, en u krijgt een bericht dat zegt: “Uw data is nu veilig.”

Super. Maar wacht. Moet dat worden ‘Je gegevens zijn nu veilig”?

‘Data’: Het latijnse Meervoud van “Datum”

Het woord “gegevens” komt uit het latijn naar het engels, waarin de “datum” is enkelvoud en “data” is het meervoud. Als je steken met die geschiedenis, het moet zijn “Uw gegevens zijn veilig.” “Gegevens”. Meervoud.

“Gegevens”: De Engelse Enkelvoud En Betekent ‘Informatie’

Maar ik durf te wedden dat klinkt raar te veel van u, omdat sinds de jaren 1940, hebben de mensen al gebruik van “gegevens” als een enkelvoudig zelfstandig naamwoord meer en meer vaak, vooral in het algemeen schrijven.

Het is niet de eerste meervoud zelfstandig naamwoord te beslissen dat het misschien gelukkiger zijn als een enkelvoud. Denk aan “agenda”. Het komt ook uit het latijn en heeft een bijzondere vorm: “agendum.” Maar als u vragen uw collega ‘ s over het agendum voor de maandag in de vergadering, u bent waarschijnlijk raar kijkt. Bijna iedereen denkt van “agenda” als enkelvoud, zozeer zelfs dat dictionary.com ook “agenda ‘ s” als een mogelijke meervoud van “agenda”. In feite, het Corpus van de Hedendaagse Amerikaanse engels bevat bijna 2.500 voorbeelden van “agenda ‘ s”, met inbegrip van spreken van de “regering agenda ‘s” in de “Texas Law Review,” “concurrerende agenda ‘s” in de “Chicago Sun-Times,” en “global agenda ‘s” in “The Lancet.”

“Gegevens” nog niet zo veel van een complete verschuiving naar het enkelvoud als “agenda” heeft dat wel.

Oxford Dictionaries stelt dat “data” is ontwikkeld in twee afzonderlijke betekenissen:

  1. de oorspronkelijke meervoud betekent dat brengt het idee van meerdere data-bits of stuks
  2. een bijzondere betekenis, die fungeert als een massa zelfstandig naamwoord ruwweg equivalent met het woord “informatie”.

Woordenboeken en nieuwssites waaronder de Wall Street Journal en The Guardian, en stijlgidsen, met inbegrip van De Chicago Manual of Style bijgewerkt hun aanbevelingen aan toe dat “gegevens” in het enkelvoud of in het meervoud.

Echter, de wetenschap en de geneeskunde zijn twee gebieden waar de behandeling van “gegevens” als een meervoud heeft gehouden op strakker dan in andere gebieden. Bijvoorbeeld APA-stijl (de stijl van de American Psychological Association) geeft aan dat “data” is meervoud, net als de richtlijnen voor het Tijdschrift van de American Medical Association.

Garner ‘ s Modern English Usage in feite noemt “gegevens” een skunked termijn, wat betekent dat je niet kan winnen, of u de behandeling als in het enkelvoud of in het meervoud staat, iemand zal denken dat je verkeerd bent.

Een oplossing is om te proberen te schrijven rond het probleem, bijvoorbeeld door het gebruik van de termen “punt” of “informatie”.

Na die computer een back-up, “Uw informatie is nu veilig,” zou een even bevredigende voltooiing bericht dat zou ook niet te ergeren mensen die denken dat “data” moet worden meervoud.

‘Veel Gegevens’ of ‘Veel Gegevens’?

Een ander belangrijk punt om te overwegen is bij het gebruik van de “veel” en “veel.” Als je de behandeling van “gegevens” als een massa-zelfstandig naamwoord enkelvoud, “veel.”

Veel gegevens suggereert dat slakken worden aangetrokken tot de chocolade.

Net zoals u zou zeggen, “Veel poëzie wordt ondergewaardeerd”, of “Veel van mijn favoriete kunst in het Museum of Modern Art in New York.”

Als je de behandeling van “gegevens” als het meervoud van “datum”, “veel.”

Veel gegevens suggereren dat slakken worden aangetrokken tot de chocolade.

Net zoals u zou zeggen, “Veel gedichten over liefde en verlies,” of “Veel van mijn favoriete schilderijen zijn in het MOMA.”

De Bottom Line

De bottom line is dat in het algemeen te schrijven, kunt u gratis gebruik maken van “data” (enkelvoud of meervoud, afhankelijk van wat klinkt goed voor u, maar weet dat als je behandelen als een enkele, sommige mensen kunnen klagen. Als u gebruik wilt maken van een enkelvoudig zelfstandig naamwoord, het is veiliger voor het gebruik van een synoniem, zoals “informatie” of “bewijs”; en als je het schrijven over wetenschap of geneeskunde, zeker de behandeling van “gegevens” als een meervoud.

Voorbeelden: ‘Data’ en ‘Gegevens’

Vergeet niet de mobiele telefoon, die nooit voor gebruikt? Nou, het werd gebruikt. Alleen al de gegevens was moeilijk gewist. [“Data” is niet verkeerd, maar “informatie” zou een veiligere keuze.]

— Pauley Perrette spelen Abby Sciuto in de TV-show “NCIS”

Enkele weerstations stip op afstand en op grote hoogte landinstellingen en waar bestaan ze wel hun gegevens zijn vaak onvolledig.

—Brian Handwerk schrijven voor “National Geographic”

Mignon Fogarty is Grammatica van het Meisje en de grondlegger van Quick and Dirty Tips. Check out haar New York Times best-seller, “Grammatica van het Meisje Quick and Dirty Tips om Beter te Schrijven.