Wat Is de Oorsprong van ‘Gerrymandering’?

0
248

Ik heb het horen van het woord “gerrymandering” veel in het nieuws de laatste tijd. Bijvoorbeeld een Noord-Carolina hof oordeelde dat de staat neutraal gerrymander ongrondwettig was, en de FiveThirtyEight website net klaar met een zes-deel podcast serie genaamd De Gerrymandering Project. Het is een hot issue in de Amerikaanse politiek, maar “gerrymandering” ook trof mij als een vreemd woord, en ik begon me af te vragen over zijn afkomst, die bleek te zijn interessant.

Hoewel de meeste andere democratieën zijn ook op zijn minst theoretisch gevoelig voor gerrymandering, het lijkt te zijn begonnen in de goede oude U. S. A. Sorry.

Wat Is Gerrymandering?

Gerrymandering is samen met de grenzen van de kiesdistricten om uw groep een soort van voordeel. Patiënt nul voor gerrymandering was Massachusetts helemaal terug in 1812 toen de gouverneur tekende een wetsvoorstel dat redrew de staat van de wijk lijnen geven het voordeel aan de Democratisch-Republikeinse partij dan de concurrerende Federalistische partij. Die gouverneur werd de naam Elbridge Gerry.

Wie Bedacht de Naam ‘Gerrymandering’?

De Federalisten waren verontwaardigd en, volgens het Smithsonian Magazine, een Federalistische etentje gesprek leidde tot het idee dat de vorm van een nieuwe wijk leek op die van een monster. Een gast, Elkana Tisdale, trok een lange hals, klauwde monster over de kaart, waardoor een andere gast een reactie dat het leek op een salamander, en vervolgens de dichter Richard Alsop merkte op dat niet—het was niet een salamander, maar een “Gerry-mander” ter ere van de gouverneur Gerry. Andere bronnen credit Federalistische een redacteur van een krant, met inbegrip van Nathan Hale, met de uitvinding van de term, maar hoe dan ook, de cartoon verscheen in de “Boston Gazette” en consolideerde de naam en het concept in de Amerikaanse verbeelding. Door 1848, het woord had gevonden woordenboek aanvaarding.

Hoe uit te Spreken ‘Gerrymander’

En u zult merken dat de term werd oorspronkelijk uitgesproken als “gary-mander” om te reflecteren op de uitspraak van de Gouverneur van de Gerry ‘ s naam, maar gezien het feit dat de eerste radio stations niet beginnen met uitzenden tot in de vroege jaren 1900, was er geen massa media om mensen te vertellen hoe het uitspreken van het woord dat ze aan het lezen waren en mensen begonnen te interpreteren het woord als “jerry-mander,” dus dat is wat wij noemen vandaag de dag.

Hoe Werkt Gerrymandering

De twee meest voorkomende methoden van gerrymandering genoemd “kraken” en het “inpakken.”

Kraken is een aantal soorten van de kiezers—die van een bepaald ras of politieke partij—en spreidt ze uit over vele wijken, zodat ze niet genoeg stemmen in elk van hen te winnen.

Verpakking al die kiezers en in plaats packs ze in een verkeerde wijk, dus ze winnen dat één wijk, maar geen andere.

Volgens Elbridge Gerry ‘ s nakomelingen, hij was terughoudend in het teken van de gerrymandering bill, dus helaas, is hij waarschijnlijk aan het rollen, kraken, en het verpakken in zijn graf om zijn erfenis van zijn dat zijn naam wordt in verband gebracht met deze doortrapte de politieke praktijk.

Afbeelding via Wikimedia Commons: Publiek Domein, Link

Mignon Fogarty is Grammatica van het Meisje en de grondlegger van Quick and Dirty Tips. Check out haar New York Times best-seller, “Grammatica van het Meisje Quick and Dirty Tips om Beter te Schrijven.