Hvordan man Genkender 5 Taktik Gaslighting

0
220

“Der skete aldrig; du skal forestille sig det.” “Alle er enige med mig—du overreagerer.” “Wow, hvad er det ligesom at være sindssyg?” Hvis dette lyder som en bekendt afstå, du kan have været mål for “gaslighting”, et begreb der blæser op som, ja, en lettere kastet ind i en pøl af gas. En form for følelsesmæssig misbrug, gaslighting dominerer overskrifterne, er alle over Twitter, og har været kastet rundt af alle fra kloge hoveder til at klummeskribenter til sen nat tegneserier.

Hvad er Gaslighting?

Udtrykket kommer fra 1944 film “Gaslight”, med Ingrid Bergman, der i en uhyggelig “alt er tilsluttet” øjeblik, vandt en Golden Globe for sin rolle. I “Gaslight,” Bergman spiller en hustru, Paula, hvis virkeligheden er langsomt ved at blive undermineret af hendes angiveligt afsat mand Gregory. Hans forbryderiske mål er at få hende institutionaliseret, så han kan få adgang til hendes formue.

Titlen kommer fra Gregory vane for i hemmelighed at grave gennem loftet i hendes skjulte juveler. Når han sniger sig op af trappen og tænder lys i loftet, resten af gas-lys i huset dim overensstemmelse hermed, hvilket gør Paula mistænkelige. Men når hun beder ham om at dæmpe lys, han virker som hun er skør. Hun skal forestille sig ting; de er lige så lyse som altid. “Hvorfor kan du ikke hvile et stykke tid,” Gregory antyder. “Du ved, at du ikke har været godt.”

På nogle måder, filmen er død på. Sindet spil Gregory spiller er djævelske: Han fortæller sine venner, at hun er ustabil. Han isolerer hende fra familien. Han forklædninger skære invalidations som udtalelser af bekymring. Han skjuler sine ejendele, så spørgsmål hendes sunde fornuft, når hun ikke kan finde dem. Kort sagt, han messer, ikke kun med hende, men med personer og genstande omkring hende til at ændre hendes virkelighed og gøre hende tror hun er ved at miste det.

Men på andre måder, “Gaslight” er helt klart en Hollywood-film. Gaslighting i det virkelige liv er forskellige. Men hvordan? Hvilken taktik gøre det virkelige liv gaslighters bruge? I denne uge, vil vi belyse fem taktik alt for almindeligt og alt for snigende praksis gaslighting.

5 Tegn på Gaslighting

  1. Gaslighters tilsidesætte din virkelighed.
  2. Gaslighters er ikke ude på at ødelægge dig; de er ude på, at gøre tingene nemmere for sig selv.
  3. Gaslighting er ofte drevet af sexisme.
  4. Gaslighters gøre uenighed umuligt.
  5. Gaslighters gøre dig enig i deres synspunkt.

Lad os dykke ned i de enkelte lidt længere.

Taktik #1: Gaslighters tilsidesætte din virkelighed.

På sit hjerte, gaslighting er tvingende din virkelighed til det punkt, at du spørgsmålstegn ved din egen dømmekraft. Ligesom de fleste ting, der er flere grader. Det kan være så små som fortæller et barn, “Du kan ikke være sulten—du havde bare en snack,” eller så store som at benægte helt indlysende kendsgerninger, som den historie, der gjorde runder af interweb for nylig af en mand, der blev gift, sendt bryllup fotos på Facebook, og så fortalte sin lang-distance-kæreste det var alt i hendes hoved.

For at opsummere, hvis gaslighter havde et mantra, det ville være, “Hvis du gentager en løgn ofte nok, bliver det sandheden.”

Taktik #2: Gaslighters er ikke ude på at ødelægge dig; de er ude på, at gøre tingene nemmere for sig selv.

I modsætning til i filmen, gaslighter er normalt ikke forsøger at ødelægge et forhold, meget mindre ødelægge et forhold for at gøre krav på noget så konkret som en skattekiste af smykker—mwa-ha-ha-ha! Tværtimod. Den gaslighter ønsker det mål rundt omkring, ønsker at bevare forholdet. De vil bare have mål rundt omkring på deres præmisser.

Af samme grund, gaslighting er ikke altid bevidst. Ja, gaslighters ikke sidde strøg deres goatees eller at klappe en hvid kat, mens planlægger at underminere din sanity. I stedet, gaslighting kommer fra, de har brug for—bevidst eller ubevidst—til at styre. Gaslighters arbejde for at underminere dig, så du ikke kan udfordre dem. Så forholdet kan gå den måde, de ønsker. De får til at have deres kage og spise det også, uden besværet med at skulle til at diskutere ting, kompromis, eller arbejde sammen.