Hvordan Kan Vi Måle Tid? 5+ Innovative Måter

0
235

De fleste av oss tar for gitt at vi har makt til å overvåke passering av tid, å vite når som helst hvor mange minutter igjen til vår neste avtale, eller for å være i stand til å bli enige på tide med noen på den andre siden av verden. Dette var selvfølgelig ikke alltid tilfelle.

Hvordan kan vi måle tid? Hvor nøyaktig er dagens klokker i forhold til den første klokker til antikken? Og hva er definisjonen av et sekund? La oss ta en spasertur gjennom utviklingen av tiden måling.

5 Verktøy Vi Bruker for å Måle Tid

  1. Sundials
  2. Vann Klokker
  3. Mekaniske Klokker
  4. Kvarts Klokker
  5. Atomklokkene

La oss utforske hvert litt lenger.

1. Sundials

Kanskje den lengste stående metode for å holde tiden er solur. Gitt ingen andre ressurser, kan du gå utenfor—på en ikke-overskyet dag, selvfølgelig—og få en omtrentlig følelse av tid på dagen ved å observere solens posisjon på himmelen. Tid målvakter i det Gamle Egypt og Sumer så langt tilbake som 1500 F.KR. (og sannsynligvis enda tidligere) skapte den første enheter å bruke solen som en skygge til å spore passering av tid.

De gamle Romerne bygget sundials i sine bysentra. Den velstående gjennomført lomme versjoner. Den eldste kjente eksempel på en bærbar solur, beskrevet som et stykke metall i form av en italiensk skinke som kan passe i en kaffekopp, ble funnet i en italiensk villa begravd under vulkansk aske i utbruddet av Vesuv i A. D. 79.

Mens det er mange varianter på solur, de alle til å bruke sola til å markere tidens gang. Mange bruker en smal, vinklet objekt kalt en gnomon å kaste en skygge på markører som indikerer tiden av dagen. Andre viser tid ved å la solens lys til å passere gjennom en liten åpning. Den gnomon er noen ganger faste eller det kan bli flyttet til konto for annen dag langt under ulike årstider.

Nøyaktigheten av et solur er avhengig av sin kalibrering, presisjon av markør det bruker (med andre ord, er skyggen den kaster et bredt og fuzzy?), og størrelsen av sin gnomon. Den coarsest solur målinger var god til i løpet av en time, men sundials var den eneste som vanligvis brukes klokker inntil så sent som i midten av det 17. århundre og mer moderne de hadde nøyaktighet så godt som 15 til 30 sekunder. Med litt oppmerksomhet på detaljer, kan du selv bygge din egen solur som ville være nøyaktig innen et minutt.

Den største solur i verden er funnet i Jaipur, Rajasthan, India sammen med atten andre astronomiske instrumenter på Jantar Mantar-monumentet. Den solur står 27 meter (eller 88 fot) høy, har en kuppel på toppen for å annonsere formørkelser og ankomst av monsunen, og kan fortelle tiden med en nøyaktighet på to sekunder. Taipei 101, som var den høyeste bygningen i verden til Burj Khalifa ble bygget i 2010, og fungerer også som en stor solur, som gjør Luxor Obelisken i Paris.

2. Vann Klokker

Selvfølgelig, sundials hadde begrensning av bare å være til nytte på dagtid uten skyer. Noen bygget moondials, men deres nøyaktighet kunne variere med den fasen av månen, og merkhet brukt ulike stjerner for å spore passering av tid gjennom hele natten. Men tid keepers begynte å se etter ikke-celestiale måter å fortelle tid.

I særdeleshet de Gamle Grekerne og Romerne var fans av vann klokke, selv om en av de eldste eksemplene ble funnet i graven til den Egyptiske farao Amenhotep i og kan dateres tilbake til 1500 F.KR. Den earlierst vann klokker var typisk stein potter med skrå sider som tillot vannet å dryppe ut på en konstant hastighet på et lite hull på sin base. Innsiden av potten som finnes merker som er knyttet ulike vannstand til passering av timer.

For å øke nøyaktigheten av vann klokker, noen ble mekanisert å gjøre flyten av vann så konstant som mulig ved å regulere trykket. Imidlertid variasjoner i temperaturen på vannet som kunne ha ført til forskjeller i så mye som 30 minutter per dag.

Litt vann klokker utløst bevegelse av figurer på fancy viser, mens andre ringte klokkene. Den første vann-basert vekkerklokke ble bygget av Platon i 427 F.KR. I Platons klokke, vannet var holdt av til en ekstra fartøyet når det har nådd et visst nivå, og flere fartøy inneholdt et rør med en smal spalte. Når vann passerer gjennom røret, det ulte som kokende vann i en vannkoker. En av de mest komplekse vann klokker ble designet og bygget av Muslimske ingeniør Al-Jazari i 1206, og ble en vekt drevet vann klokke i form av en stor Asiatisk elefant.

Andre tid-holde metoder som lettelse opp på den stadige endringen i enkelte naturlige middels inkludert røkelse klokker, sand klokker (ellers kjent som timeglass), og olje lampe klokker. Men, lik vann klokke, deres nøyaktighet var fortsatt begrenset.