Hur Mäter Vi Då? 5+ Innovativa Sätt

0
186

De flesta av oss tar för givet att vi har makten att övervaka den tidens gång, att veta att när som helst hur många minuter kvar tills vårt nästa möte, eller för att kunna komma överens om tid med någon på andra sidan världen. Detta var naturligtvis inte alltid fallet.

Hur mäter vi då? Hur exakt är dagens klockor i förhållande till de första klockorna i gamla tider? Och vad är definitionen av en sekund? Låt oss ta en promenad genom utvecklingen av tidpunkt för mätning.

5 Verktyg Vi Använder för att Mäta Tid

  1. Solur
  2. Vatten Klockor
  3. Mekaniska Klockor
  4. Mekaniska Klockor
  5. Atomur

Låt oss undersöka var och en lite längre.

1. Solur

Kanske den äldsta metoden för att hålla tiden är solur. Med tanke på att inga andra resurser, kan du steg utanför—på en icke-molnig dag, naturligtvis—och få en ungefärlig känsla för tid på dagen genom att observera solens position på himlen. Tid djurhållare i det Gamla Egypten och Sumer så långt tillbaka som till 1500 F.KR. (och troligen ännu tidigare) skapat de första enheterna att använda solens skugga för att spåra den tiden.

De gamla Romarna konstruerade solur i sina stadskärnor. De rika transporteras pocket-versioner. Det äldsta kända exemplet på en bärbar solur, som beskrivs som en bit metall i form av en italiensk skinka som skulle kunna passa in i en kaffekopp, hittades i en italiensk villa begravd under vulkanisk aska i vulkanen Vesuvius i A. D. 79.

Medan det finns många varianter på solur, de använder solen för att markera tidens gång. Många använder en smal, vinklad objekt som kallas en gnomon att kasta en skugga på markörer som visar tiden på dygnet. Andra visar tid genom att låta solens ljus att passera genom en liten springa. Den gnomon ibland är fasta eller kan det vara flyttade till svars för dag olika längder under olika årstider.

Riktigheten av ett solur som beror på kalibrering, precision markör använder det (med andra ord, är det skugga kastar brett och luddigt?), och storleken på dess gnomon. Den grövsta solur mätningar var bra till inom en timme, men solur var de enda som vanligen används klockor förrän så sent som i mitten av 17: e århundradet och de mer moderna och kära hade noggrannhet så bra som 15 till 30 sekunder. Med lite uppmärksamhet på detaljer, du kan även bygga din egen solur som skulle vara korrekt att inom en minut.

Den största solur i världen finns i Jaipur i Rajasthan, Indien tillsammans med arton andra astronomiska instrument vid Jantar Mantar-monumentet. Solur står till 27 meter (eller 88 fot) hög, har en kupol på toppen för att tillkännage förmörkelser och ankomsten av monsuner, och kan tala om tid med en noggrannhet på två sekunder. Taipei 101, som var den högsta byggnaden i världen fram till Burj Khalifa byggdes 2010, fungerar också som ett stort solur, som inte Luxor Obelisken i hjärtat av Paris.

2. Vatten Klockor

Naturligtvis, solur hade den begränsning av att bara vara användbara under dagtid utan moln. Några byggd moondials, även om deras noggrannhet kan variera med fas av månen, och merkhet används olika stjärnor för att spåra den tidens gång hela natten. Men tiden djurhållare började leta efter icke-himmelska sätt att berätta tid.

I synnerhet de Gamla Grekerna och Romarna var fans av vattnet klockan, även om en av de äldsta exemplen hittades i graven av den Egyptiska farao Amenhotep jag och går tillbaka till 1500 F.KR. Den earlierst vatten ur var typiskt sten krukor med sluttande sidor som får vatten att droppa ut vid en konstant hastighet av ett litet hål på deras bas. Bytet av potten som finns märken som är kopplade olika vattennivåer till tidens timmar.

För att öka noggrannheten i vatten klockor, några var mekaniserad att göra flödet av vatten så konstant som möjligt genom att reglera vattentrycket. Dock variationer i temperaturen i vattnet kan ha lett till skillnader i så mycket som 30 minuter per dag.

En del vatten ur utlöste den rörelse av figurer på fancy visas medan andra ringde klockorna. Den första vatten-baserade väckarklocka byggdes av Platon i 427 F.KR. I Platons klocka, var vattnet sugs upp i ytterligare ett fartyg när det nått en viss nivå, och ytterligare ett fartyg som ingår i ett rör med en smal skåra. När vattnet passerat genom röret, den visslade som det kokande vattnet i en vattenkokare. En av de mest komplexa vatten ur ritades och byggdes av Muslimska ingenjör Al-Jazari i 1206 och var en vikt som drivs vatten klocka i form av en stor Asiatisk elefant.

Andra gången-att hålla metoder som förlitat sig på stadig förändring i vissa naturliga medium ingår rökelse klockor, sand ur (annars känd som timglas), och lykta klockor. Dock liknar vatten klocka, sin noggrannhet var fortfarande begränsade.