Hur man Motiverar Hälsosamma Vanor: En Intervju med Dan Ariely

0
198

Vårt tema i alla denna månad är Hälsosamma Vanor och den här veckan talade jag med beteendemässiga ekonom och författare Dan Ariely. Han har skrivit flera böcker, bland andra, hans 2008 bestseller Förutsägbart Irrationella: De Dolda Krafter Som Formar Våra Beslut och hans senaste titel Dollar och Känsla: Hur Vi Misthink Pengar och Hur man ska Spendera Smartare. Dan Ariely undervisar vid Duke University och han är grundare av Center for Advanced Efterhand. (Få det?)

Dan har under hela sin karriär åt att försöka förstå (och förklara för resten av oss, varför gör vi val som uppenbarligen inte vår bästa ränta. Saker som att köpa lotter och säljer aktier när de förlorar i värde och, naturligtvis, att äta saker som vi vet kommer att hålla oss från att se och känna hur vi vill.

Och, i själva verket är hans senaste projekt är ett som fokuserar på att hjälpa människor att gå ner i vikt och bli friskare. Det är en badrumsvåg som kallas Shapa och det intressanta med denna skala är att det inte berätta vad du väger. I stället är det helt enkelt talar om för dig om din vikt är riktningen uppåt, nedåt, eller vistas samma. (Detta är mycket lik den metod som vi använder i våra hållbar viktminskning programmet. I själva verket är namnet på thatprogram är Viktlös!)

När man försöker att utveckla hälsosamma vanor, bör vi fokusera på att belöna de beteenden istället för utfall.

I en pilotstudie, Dan gruppen rekryterade frivilliga som antingen vägde sig varje morgon på en vanlig omfattning eller på Shapa skala. Även den grupp som använde vanlig skala fick lite i vikt under loppet av studien, den grupp som använde Shapa skala förlorat cirka 1% av sin kroppsvikt varje månad.

Det kanske inte verkar så mycket, men, som ni har hört mig säga förut, du är långt mer sannolikt att behålla din viktminskning när du förlorar det långsamt. (Det slår heck av att långsamt gå upp i vikt!)

I vår intervju, Dan förklarar behavioral economics på arbetet och hur de insikter som ledde till att Shapa skala kan hjälpa dig att bilda andra hälsosamma vanor också.

Här är några höjdpunkter från vår intervju. Denna artikel är inbyggda audio player för att höra hela konversationen.

  • När man försöker att utveckla hälsosamma vanor, bör vi fokusera på att belöna de beteenden istället för utfall.
  • Att få på vågen varje morgon kan hjälpa att påminna dig om din avsikt att äta hälsosamt under hela dagen.
  • Vår tyngd kan variera med flera kilo från dag till dag. Men detta har mycket lite att göra med den faktiska fett förlust eller vinst.
  • Det kan ta upp till två veckor för ändringar som du gör i din kost och motion för att faktiskt översätta till fettförbränning.
  • För att få en sann bild av hur förändringar i din kost och motion påverkar din kropp, måste du titta på den långsiktiga trenden.

Du kan lära dig mer om Dan arbete på hans hemsida http://danariely.com