2017 Woorden van het Jaar

0
158

Voordat u volledig psychologisch gaan naar 2018, laten we eens wat leuks kijken terug op de woorden van het jaar vanaf 2017.

Collins Woordenboek, American Dialect Society en het Nieuws op het Web Corpus: Nep-Nieuws

De duidelijke winnaar in de woord-van-het-jaar follies was “nep nieuws,” gekozen door ten minste drie verschillende organisaties: de American Dialect Society, Collins Woordenboek, en het Nieuws op de Website van het Corpus.

De American Dialect Society woord is gebaseerd op een live stemming door mensen die het bijwonen van de Linguistic Society of America annual meeting die ik had gehoopt te wonen dit jaar, maar niet omdat van de reis problemen. Het lijkt me heel leuk, en bovendien met een “fake news” als het woord van het jaar, de deelnemers koos ook voor “broflake” als de meest creatieve woord van het jaar, het mengen van “bro” als “dude” met het laatste deel van “snowflake” en gedefinieerd als “een man of jongen die geen veerkracht of coping vaardigheden in het gezicht van meningsverschillen of tegenslagen.” Ze koos ook voor “#MeToo” als de hashtag van het jaar.

“Nep-nieuws” won ook in hun “de meeste kans van slagen” categorie. De vorige “de meeste kans van slagen” winnaars “homohuwelijk” en “naar de geest” (betekenis te abrupt een einde aan een relatie, door het afsnijden van de communicatie, met name online).

Collins is een Britse woordenboek en merkte een 365% toename in de term ‘vals nieuws’ in 2017 over 2016. De Collins blog post gesproken over de term is ontstaan, in 2016, wanneer de mensen zagen dat een groot aantal valse nieuwsberichten over AMERIKAANSE presidentiële kandidaten en vervolgens over hoe de term werd in 2017, wanneer het gestart wordt gegooid door politici om te beschrijven welk verhaal ze niet willen.

Ik was nog steeds een journalistiek professor in 2016, het onderwijzen van sociale media, en ik herinner me dat ik echt ongerust door alle valse nieuwsberichten op Facebook, en dan gewoon ontzet wanneer de term ‘vals nieuws’ werd gepolitiseerd in 2017, omdat het zo veel moeilijker om te praten over het echte probleem. Maar de mensen waren met de term aanzienlijk vaker in 2017.

Het Nieuws op het Web Corpus is van de Brigham Young Universiteit van Mark Davies, en hij koos ook voor het “fake news” als het woord van het jaar, gebaseerd op gegevens, op zoek naar woorden die lieten zien dat er een grote stijging in het gebruik dan het voorgaande jaar en de controle voor hoe vaak een woord wordt gebruikt in het algemeen. Zij vonden dat in hun corpus, “nep-nieuws” werd gebruikt “meer dan vijf keer zo veel in 2017 zoals het was in 2016,” dus een nog grotere stijging dan Collins zag.

“Alternatieve feiten” die won “eufemisme van het jaar” in de American Dialect Society stemmen, kwam in de tweede in het Nieuws op de Web-analyse.

Een paar andere interessante dingen zijn voortgekomen uit het Nieuws op het Web corpus:

Ten eerste, hoewel het gebruik van de naam “de Bazuin” alleen maar toegenomen met ongeveer 50%, ze vond een grote stijging in het aantal woorden afgeleid van “Troef,” met inbegrip van “Trumpism,” “Trumpworld,” “Troef,” “Trumpery’, enzovoort.

Ten tweede, ze vond dat “fidget spinner” had een piek van eind Mei 2017, maar nachtkaars uit, die overeenkomt met wat ik zag in de winkelrekken. Zij schenen overal te zijn, maar alleen voor een tijdje.

Elke andere 2017 woord-van-het-jaar winnaar had ook een politieke gevoeligheid.