2017 Ord av Året

0
154

Innan du helt psykiskt gå vidare till 2018, låt oss ha lite kul att titta tillbaka på de ord av det år från och med 2017.

Collins Dictionary, American Dialect Society och Nyheter på Webben Corpus: Falska Nyheter

Den klara vinnaren i word-of-the-år dårskaper var “falska nyheter”, som valts av minst tre olika organisationer: American Dialect Society, Collins Dictionary, och Nyheter på Webben Corpus.

American Dialect Society ordet är baserat på en live-omröstning av de människor som deltar i den Språkliga Society of America årliga möte, som jag hade hoppats på att delta detta år men inte på grund av resa problem. Det ser ut som en massa kul, och dessutom att “falska nyheter” som ord i år, deltagare valde också “broflake” som den mest kreativa ordet av året, med en blandning av “bro” som “dude” med den sista delen av “snöflingan” och definieras som “en man eller pojke som saknar motståndskraft eller coping färdigheter i ansiktet av meningsskiljaktigheter eller motgångar.” De valde också “#MeToo” som hashtag av året.

“Falska nyheter” vann också sin “mest sannolikt att lyckas” – kategorin. Tidigare “mest sannolikt att lyckas” vinnare ingår “äktenskap mellan könen” och “ghost” (vilket innebär att abrupt avsluta en relation genom att skära av kommunikationen, särskilt online).

Collins är en engelsk ordbok och noterade en 365% ökning i begreppet “falska nyheter” i 2017 2016. Collins blogg inlägg talade om termen som uppstår i och med 2016, då folket märkte ett stort antal falska nyheter om AMERIKANSKA presidentkandidater och då om hur begreppet verkligen tog fart i och med 2017 när det började kastas runt av politiker för att beskriva en berättelse som de inte gillar.

Jag var fortfarande en journalistik professor i 2016, undervisning i sociala medier, och jag minns att jag blev riktigt orolig av alla falska nyheter på Facebook, och sedan bara bestört när begreppet “falska nyheter” blev politiserad i 2017, eftersom det gjorde det så mycket svårare att prata om det verkliga problemet. Men människor att använda begreppet märkbart oftare i och med 2017.

Nyheter på Webben Corpus är slut för Brigham Young-Universitetet av Mark Davies, och det valde också “falska nyheter” som ord av året baserat på data, söker på ord som visade en stor ökning i användning under föregående år och bestämmande för hur ofta ett ord används eller har använts i allmänhet. De fann att i sin corpus, “falska nyheter” användes “som är mer än fem gånger så mycket i och med 2017 som det var i och med 2016,” så att en ännu större ökning än Collins såg.

“Alternativa fakta” som vann “eufemism av året” i American Dialect Society rösta, kom tvåa i Nyheterna på Webben analys.

Ett par andra intressanta saker som framkom från Nyheter på Webben corpus:

För det första, även om användningen av namnet “Trumf” endast ökat med ca 50%, fann de en stor ökning i ord som härstammar från “Trump,” inklusive “Trumpism,” “Trumpworld,” “Trump-liknande,” “Trumpery,” och så vidare.

För det andra, fann de att “fidget spinner” hade en topp i slutet av Maj 2017, men fizzled ut, vilket stämmer överens med vad jag såg på butikshyllorna. De tycktes vara överallt, men bara för en stund.

Alla andra 2017 word-of-the-årets vinnare hade också en politisk känslighet.