När Ska Du Oroa Dig För Köldskador?

0
143

Trots att vi lever i soliga Södra Kalifornien som vuxen, har jag faktiskt tillbringat större delen av min barndom i Gaithersburg, Maryland, usa, ett land med fyra årstider och en till synes aldrig sinande vintern påminner om Arendelle (från Disneys film “Frysta”, ” of course). Jag måste säga att jag inte missar körning i djup snö, halka på is och inte särskilt nådigt landar på min rumpa (jag kan inte räkna antalet gånger som det har hänt), eller känsla som om mina ben är låsta till kärnan trots att jag var idrottsliga lämpliga vinter klädsel (för det mesta).

Det är inte roligt att leva i en ständig vinter regnskur…såvida inte naturligtvis du är Queen Elsa. Om du har bott någonstans bortsett från västkusten i allmänhet, kanske du undrar vad frostbite ens verkligen är. Hur kan du säga om du har det? Och hur kan du behandla det? Observera att det rätta svaret är INTE att vända sig direkt värme. Denna kunskap är av avgörande betydelse.

Vad är Frostbite?

Det är viktigt att skilja “frostnip” från “frostbite.” I den tidigare, något symtom som upplevs återförs med att värma, och utan permanenta skador på vävnaden. I sann förfrysning, dock extremt kall temperatur orsakar celldöd och inducerar en inflammatorisk reaktion under att värma processen, och därmed orsakar skador på vävnaden via dessa två processer. Även ytterligare skada som orsakas om vävnaden är refrozen igen efter upptining processen har redan börjat. Det är viktigt att undvika detta vid behandling av frostbites.

De flesta frostbites sker på tips av fingrar, tår, näsa, haka, kinder och öron. Subzero temperaturer kan orsaka skador på våra kroppar inom några minuter till timmar efter exponering. Den skada som kan variera i svårighetsgrad. Unnervingly, när frusna människor kanske inte till en början uppleva några symtom alls. I själva verket, det frysta området kan kännas stel. Inget obehag. Huden på platsen för frysning kan kännas svårt i början, och verkar blek och vit med omgivande rodnad runt det.

Men när upptiningen börjar, förutom att jag känner en kall känsla på den aktuella webbplatsen, kan det orsaka stickningar, domningar eller svaghet i samma område. Det kan också börja med att bilda en blister, som är en blod – eller vätskefyllda liten ficka på huden. Huden är oftast röd diffust över det drabbade området, men efter dagar till veckor kan det bli svart om köld är svår. Detta representerar den dämpade vävnad som kallas en “sårskorpa,” och kan falla av på egen hand. Om allvarliga, dock amputation kan vara nödvändigt att ta bort den dämpade vävnad.

Hur man ska Behandla Frostbite

De tre gyllene regler för en misstänkt frostbite behandlingen ingår följande:

  1. Flytta in i en varmare miljö så snart som möjligt.
  2. Om kläderna är blöta, ta bort det.
  3. Gradvis varma frostbiten regionen (obs: gradvis, inte plötsligt). Gör detta helst genom att doppa den i varmt vatten (inte varmt). Det andra alternativet är att placera det drabbade området mot ett varmare område av kroppen, som att placera din frostbiten finger i armhålorna

Vad man INTE ska Göra Med Frostbite

Nu gör att vi inte kan utplåna visioner av Mary Katherine Gallagher (från “Saturday Night Live”) fastnar hennes fingrar djupt upp i hennes armhålor (och därefter lukta på dem), låt oss tala om vad vi inte bör göra med en misstänkt frostbite:

  • Som antytt ovan, inte dränka den köldskador i varmt vatten, vilket ytterligare kan skada vävnaden. Även om det intuitivt känns det som om varmt vatten skulle vara lämpligt…det är det INTE. Använd varmt vatten.
  • Inte ytterligare skada frostbiten vävnad. Så om det är finger, inte använda fingret. Om det är på tå, gå inte på den foten. Detta kan också skada vävnaden.
  • Försök inte värma över en spis eller brand. Vävnaden är ganska sköra och utsatta—det är lättare mottaglig för brännskador än normal, frisk vävnad.
  • Värm inte den vävnad om det finns en chans för det frysas igen. Som nämnts ovan, skadorna blir mer omfattande om köldskador är tinat och sedan frusit igen. Så om du fastnar vandring i snön, till exempel, kanske du vill tänka att värma tårna när du vet att du kommer att behöva använda dessa tår för att återvända tillbaka till civilisationen i snön.
  • Inte gnugga frostbiten området. Gnugga också leder till ytterligare skador på den nu mycket känslig vävnad.
  • Använd inte en kylpåse direkt över din hud. Om du använder is som en form av behandling för muskel värk och smärtor, gäller inte det utan en form av barriär mellan is och din hud. Använd en handduk eller trasa, och gälla under längre tid än 15 minuter åt gången.

Så, kära ice varelser, nästa gång du ger dig ut på jakt efter din länge förlorade syster med isande befogenheter (med en is-skördare och talar snögubbe taggning) glöm inte skid-mask, mössa, vantar och kläder lager.

Dela dina idéer och lära dig mer snabb och smutsig tips med oss på hembesök Läkare är Facebook, Twitter och Pinterest sidor! Om du lärt dig något här i dag, eller bara njuta av allt-saker-medicinska, du kan också lyssna och prenumerera på Huset kontakta Läkare podcast på Apple Poddsändningar, Spotify, Soundcloud, och Stitcher.

Observera att allt innehåll här är endast för informativa ändamål. Detta innehåll ersätter inte medicinska råd och ersätter inte några medicinska bedömningar eller resonemang genom din egen personliga hälsa leverantör. Vänligen sök alltid en legitimerad läkare i ditt område när det gäller all hälso-relaterade frågor och problem.