‘Canon’ of ‘Kanon’?

0
145

Als een fictie fan, ik ben altijd geamuseerd als mensen schrijven over hoe een nieuw boek in een serie of een nieuwe film in een franchise afwijkt van kanon, omdat een kanon is een groot, zwaar pistool.

Deze de lezers en kijkers zijn eigenlijk geïrriteerd omdat het nieuwe materiaal afwijkt van canon: een geaccepteerd lichaam of verzameling van regels of principes. In dit geval is canon de verzameling van regels, ideeën, en de geschiedenis die gelden voor het imaginaire wereld, maar “canon” wordt ook gebruikt voor het beschrijven van een verzameling van officiële documenten (de boeken van de Bijbel), authentieke werken van een auteur (Shakespeare ‘ s canon), en een religieuze of seculiere wet.

“Canonical” is het bijvoeglijk naamwoord. Bijvoorbeeld, je zou kunnen praten over de canonieke boeken van de Bijbel of de canonieke schrijvers van de zeventiende eeuw.

Er is ook een werkwoord is de vorm van het woord. Heiligen zijn heilig verklaard, bijvoorbeeld.

In de vijftiende eeuw en vroeger, “kanon” was ook gespeld als ‘canon’, maar je leven in de eenentwintigste eeuw, zodat de stok met “kanon”, met twee N ‘ s, voor het wapen.

Voorbeelden van ‘Kanon’

Nou, meneer, hebt u meer dan aan elk van deze lidstaat de vereisten voor het vak, worstelen of een schot uit een kanon. ― The Simpsons

We hebben het spoor van geweren en kanonnen. Ze hebben blijkbaar een volledige aanvulling van zelf-geleide raketten. ― De Donkere Materie

Niet jezelf te geven aan beesten, mannen die veracht u, te onderwerpen; die regiment van uw leven, u vertellen wat te doen, wat te denken en wat te voelen! Die boor je, je dieet, je behandelen als vee, gebruik je als cannon fodder. ― Charlie Chaplin

Voorbeelden van ‘Canon’

Is dat hoe je het zien? Ons versus hen? Mevrouw Rubirosa is het uitvoeren van zich binnen de grenzen van de canon van de ethiek, en ijverig van haar klant naar het beste van haar capaciteiten. Dat is wat ze verwacht wordt, of dat opdrachtgever een criminele verweerder of de mensen van de staat New York. ― Law & Order

Waar zou u tarief “Pink Cadillac” in de Eastwood canon? ― Psych

Om echt groot te zijn in kleine dingen, om waarlijk edele en heldhaftige in de flauwe details van het dagelijks leven, is een deugd zo zeldzaam als waardig van de heiligverklaring. ― Harriet Beecher Stowe

De Sneeuw Wit thema is een van de donkerste en vreemdste te vinden in het sprookje van canon. ― Terri Windling, Wit als Sneeuw

Afbeelding afkomstig van Shutterstock.