Vad Är Tjocktarmscancer?

0
88

av Sanaz Majd, MD

Den kolon spelar en stor roll i vår mag-systemet. Det är också ofta kallas “stora tarmen.” Men vad är det exakt? Och varför är det så viktigt? Det är det vi ska diskutera idag.

SPONSOR: Denna episod är till dig Ragan.com. Registrera dig nu för direktsänd video webinar, “Hur man Gör Stora Hälso-och kostnadsbesparingar med en Företagskultur som Wellness-Program,” med Get-Fit Kille, Hus Kalla Läkare, och Näringslära Diva. Du får lära dig hur man passar fysisk kondition till din arbetsplats wellness kultur, hur man kan uppmuntra och förstärka det friska vanor på jobbet, hur man använder beteende ekonomi för att hjälpa dina anställda att göra hälsosamma val, och mycket mer.

Vad Är Tjocktarmscancer?

Den kolon är den stora “slutet” av vår mag-tarmkanalen, som kör cirka 5 meter i längd. När vi äter mat, det första som kommer in i munnen, gör sin väg ner för den långa rörformiga matstrupen och ner i magen som sitter under vår bröstbenet. Från magen, det går sedan in i tunntarmen, där de flesta av våra näringsämnen absorberas, och sedan slutligen till tjocktarmen.

Tjocktarmen består av fyra delar, som alla är med i en båge i buken – den stigande kör upp höger sida, tvärgående kör över toppen, fallande går ner till vänster, och den sigmoid kolon slutar i rektum/anus där våra tarmar avsluta.

Tjocktarmen har flera funktioner i kroppen, med de två viktigaste är vatten och salt absorption. Dessutom bakterier som normalt finns här ytterligare bryta ner några överblivna kolhydrater som små tarmarna vänster osmält. Rötning av dessa kolhydrater producerar koldioxid, väte, och ibland metan, som sedan avslutas med kolon i en av de mest populära ämnena på fest samtal och andra klass humor – gasbildning.

Sjukdomar i Tjocktarmen

Som någon annan del av kroppen, saker kan gå fel här. Flera sjukdomar uppkommer onormal kolon hälsa. Här är några av de mest sannolika sjukdomar i kolon:

1. Tjocktarmscancer: Detta är den tredje vanligaste cancerformen i Usa. Det som händer när slemhinnan på insidan av tjocktarmen går över styr och producerar över maligna celler som förvandlas till tumörer.

2. Divertikulit: slemhinnan i tjocktarmen kan också resultera i outpouchings kallas “diverticula”, vilket är mycket vanligt. Men i en liten andel av patienterna, när små matrester, till exempel popcorn, nötter och frön, fastna i dessa outpouchings, de kan hetsa foder och orsaka en infektion.

3. Kolon polyper: slemhinnan i tjocktarmen kan också forma små lökar av vävnad som kallas för “polyper.” Och även om många anses vara godartade, vissa kan ha potential att förvandlas till tjocktarmscancer, och är därför borttagna.

4. Kolit: När slemhinnan i tjocktarmen blir inflammerad, vi kallar detta för “kolit.” Detta kan uppstå av flera skäl. För det första, patienter kan få ett ärftligt tillstånd som kallas Ulcerös Kolit eller Crohns sjukdom, vilket är en mer sällsynt orsak till kolit. Andra antibiotika kan predisponera någon av bakteriell överväxt av C. Diff bakterier som ofta orsakar kolit. Och för det tredje, virus och andra bakterier kan också förvärra slemhinnan i tjocktarmen.

Vad Är en Koloskopi?

En koloskopi är en viktig, men en rutin för test som rekommenderas för screening för tjocktarmscancer. Den består av en lång, rörformiga, fiber-optisk teleskop, som förs in i ändtarmen och avancerade till den kolon i sökning av polyper och avvikelser som kan tas bort eller ta biopsier ifrån.

En koloskopi rekommenderas i allmänhet börjar vid 50 års ålder och som utförs varje 10 år (lika länge som dina första resultat är normalt). Dock, i de med en förälder som har en historia av koloncancer, screening rekommenderas början 10 år innan det relativa fick diagnosen först. Och nej, det betyder inte att inkludera din tredje kusin två gånger bort. En förälder är en förälder eller ett syskon. Så, till exempel: om din förälder hade tjocktarmscancer vid 52 års ålder, din första koloskopi bör göras vid 42 års ålder (åtta år tidigare än resten av befolkningen).

Har du en historia av koloncancer i din familj? Har du haft din koloskopi? Påminn din läkare att skicka dig som remiss!

Gå gärna med i Huset Samtal Doctor ‘ s Facebook-och Twitter-sidor, där du kan lära dig mer hälsa relaterade tips!

Observera att allt innehåll här är endast för informativa ändamål. Detta innehåll ersätter inte medicinska råd och ersätter inte några medicinska bedömningar eller resonemang genom din egen personliga hälsa leverantör. Vänligen sök alltid en legitimerad läkare i ditt område när det gäller all hälso-relaterade frågor och problem.

Kvinna med Ont i Magen bild från Shutterstock