Varför Utbildning Time-Out ” Kan Vara Positivt

0
49

För några veckor sedan, Shalane Flanagan blev den första Amerikanska kvinnan att vinna New York City Marathon i 40 år, och det mest intressanta är att hon gjorde det efter att ha tagit en betydande del av 2017 ledigt från träning och tävling för att återhämta sig från allvarliga skador.

Eftersom vinnande NYC Marathon, en inspirerande fenomen som kallas “Shalane Effekt” har tävlar runt marathon gemenskapens sociala medier som en löpare med hår eld. Det är baserat på det faktum att var och en av Shalane ‘ s training partner (alla 11 kvinnor) som är kvalificerad för Os under den tid som de var träning med henne. Wow! I New York Times, Lindsay Crouse myntade begreppet och beskrev det på detta sätt: “Du verkar som en raket booster för yrken kvinnor som arbetar tillsammans med er, medan catapulting fram själv.” Citat från den artikel jag har sett gått runt de flesta är, “Flanagan inte bara prata om att lyfta kvinnor; hon höjer dem. Och de vinner.”

Var och en av Shalane ‘ s training partner (alla 11 kvinnor) som är kvalificerad för Os under den tid som de var träning med henne.

Som absolut värda och inspirerande som att effekten är, det är en annan lika inspirerande och intressant aspekt av Flanagan berättelse som jag vill fokusera på. Det är vad jag kallar på Andra Shalane Effekt. En som jag hoppas kommer att fungera som ett lysande exempel för alla hård-laddning idrottare där ute som driver sig själva genom sjukdom, stress och även personskada. Denna Andra Shalane Effekt är den som visar oss att du kan ta tio veckor från träning och ändå komma ut på toppen. Sätt på toppen!

Med en Utbildning, Time-Out

Flanagan tio veckor off kom efter att hon drabbats av en allvarlig nedre delen av ryggen skada, som var hennes första stora skador sedan hon blev proffs 2004. Att säga att skadan var allvarlig skulle vara en underdrift. Det var en verklig paus i sin höftbenskam, som är den största av de tre ben som går samman och bildar os coxa, eller höftbenet. Avbrottet orsakades sannolikt av loggning för många mil på löpbandet eller på vissa snötäckta hala Portland, Oregon terräng. Om du undrar hur många är för många, Shalane har varit kända för att köra uppåt 130 km per vecka under sin utbildning säsongen.

Precis som nästan alla seriösa idrottare som jag har känt, Shalane hittade den mentala utmaningen av att ta ledigt för återhämtning svårare än den faktiska fysiska handlingen att ge kroppen den vila den behöver. Strax efter att hon hoppade av Boston Marathon under Våren 2017, om skadan först föras fram i ljuset, Shalane berättade för Runner ‘ s World magazine, “Det är kastat mig for en slinga. Jag har varit tvungen att omvärdera vad som är viktigt för mig. Jag känner mig fortfarande lite vilsen just nu.”

Känslan försvinner helt logiskt när du förstår att om du slutar köra för bara en vecka, ditt maximal aerob kapacitet (VO2 max) kommer att minska och om du tar två veckor ledigt, du kan lägga till mer än en minut att din 5k run tid. Att veta att det är lätt att se hur mycket ångest kan orsakas av att även en enkel bakslag som en vanlig förkylning, än mindre en fraktur i bäckenet.

Jag tror att alla av oss marathon fans ifrågasatt om, på 36 år gammal, Shalane skulle någonsin komma tillbaka till den höga nivå av fitness tidigare var hon på—men det gjorde hon. Och hur! Låt oss titta på hur detta är möjligt genom att undersöka de goda och de dåliga på att ta ledighet för utbildning.

De Nackdelar som en Utbildning, Time-Out

Ett stort antal saker att hända när en idrottare tar ledigt från träning och tävling, men för nu, kommer jag att fokusera på de mest relevanta kör effekter.

  • Efter två veckor utan träning, studier visar att VO2 max minskar med 6%.
  • Efter nio veckor VO2 max droppar med 19%.
  • Efter elva veckor VO2 max faller med 25,7 procent.
  • Den mängd blod som pumpas av hjärtat per beat tar också en störtdykning med 10% efter tre veckor.
  • Musklernas aeroba enzymer som hjälper till att producera den energi minska med 25% efter endast tre veckor.

Fördelarna med en Utbildning, Time-Out

Tillräckligt med jämmer och elände. Några bra saker också hända under ledighet för utbildning.

  • Dina muskler, senor och ben får lite tid att återhämta sig helt och läka.
  • Du reparera dessa små tårar i vävnad över hela kroppen (ofta på platser som du inte visste var inblandade i din idrott) vilket resulterar i en mer skada-resistenta dig.
  • Ditt sinne återställer sin entusiasm för din idrott och ökar din lust och förmåga att träna effektivt.
  • Ditt immunförsvar tar stryk när du är utbildning och ledighet kan ge det tid för att återhämta sig och stärka.