Hvad Er Colon?

0
46

ved Sanaz Majd, MD

Colon spiller en stor rolle i vores mave-tarm-systemet. Det er også ofte omtalt som “de store tarmen.” Men hvad er det helt præcist? Og hvorfor er det så vigtigt? Det er, hvad vi vil diskutere i dag.

SPONSOR: Denne episode er bragt til dig Ragan.com. Tilmeld dig nu til live webinar video, “Hvordan til at Tjene Store Sundhedspleje besparelser med en Corporate Wellness-Program,” med Get-Fit Fyr, House Call Læge, og Ernærings-Diva. Du vil lære, hvordan til at passe fysisk fitness til din arbejdsplads wellness-kultur, hvordan man kan fremme og styrke sunde vaner på arbejdspladsen, hvordan man bruger adfærd økonomi til at hjælpe dine medarbejdere med at træffe sunde valg, og meget mere.

Hvad Er Colon?

Tyktarmen er den store “ende” af vores fordøjelsessystem tarmkanalen, kører ca 5 meter i længden. Når vi indtager mad, det første kommer ind i munden, gør sin vej ned ad den lange rørformede spiserøret og i maven, som sidder under vores brystbenet. Fra maven, er det derefter ind i tyndtarmen, hvor de fleste af vores næringsstoffer er absorberet, og så endelig til tyktarmen.

Tyktarmen består af fire dele, som alle er i en bue i maven – den opstigende kører op i højre side, tværgående køre på tværs af den øverste, faldende går ned i venstre side, og sigmoid colon ender i endetarmen/anus, hvor vores tarme exit.

Tyktarmen har flere funktioner i kroppen, med de to vigtigste er vand og salt absorption. Hertil kommer, at de bakterier, der normalt opholder sig her yderligere at nedbryde eventuelle tiloversblevne kulhydrater, der tyndtarmen venstre ufordøjet. Fordøjelsen af disse kulhydrater producerer kuldioxid, hydrogen, og nogle gange metan, der så kommer ud af kolon i en af de mest populære emner i partiet samtale og anden klasses humor – luft i maven.

Sygdomme af Kolon

Som enhver anden del af kroppen, ting der kan gå galt her. Flere sygdomme opstår unormale kolon sundhed. Her er nogle af de mest sandsynlige sygdomme af kolon:

1. Tyktarmskræft: Dette er den tredje mest almindelige kræft i Usa. Det sker, når slimhinden på indersiden af tyktarmen går galt og over producerer maligne celler, der bliver til svulster.

2. Diverticulitis: foring af tyktarmen kan også resultere i outpouchings kaldet “divertikula”, som er meget almindelige. Men i en lille procentdel af patienterne, når de er små madrester, såsom popcorn, nødder og frø, få fanget inden for disse outpouchings, de kan opflamme foring og forårsage en infektion.

3. Kolon polypper: foring af tyktarmen kan også danne lille løg af væv, kaldet “polypper.” Og selv om mange betragtes som godartet, nogle kan have potentiale til at blive til kræft i tyktarmen og er derfor fjernet.

4. Ulcerosa: Når foring af tyktarmen bliver betændt, vi kalder det “ulcerosa.” Dette kan forekomme af flere grunde. For det første, at patienter kan erhverve en arvelig tilstand, der kaldes Colitis Ulcerosa eller Crohn ‘ s sygdom, som er en mere sjælden årsag til colitis. For det andet, antibiotika kan prædisponere en person til bakteriel overvækst af C. Diff bakterier, som forårsager ofte ulcerosa. Og for det tredje, vira og andre bakterier også kan blusse foring af tyktarmen.

Hvad Er Koloskopi?

En koloskopi er en vigtig, men rutinemæssig test, der er anbefalet for at screene for kræft i tyktarmen. Det består af en lang, rørformet, fiber-optiske teleskop, der er indsat i endetarmen og avancerede i colon i søgning af polypper, og afvigelser, der kan fjernes eller biopsi.

En koloskopi er generelt anbefales det at starte i en alder af 50, og udføres hver 10 år (så længe din første resultat er normalt). Men i dem med en første grad slægtning, der har en historie af kræft i tyktarmen, screening anbefales med start 10 år før, når dette forhold blev først diagnosticeret. Og nej, det omfatter ikke din kusine to gange fjernet. En første grad slægtning er en forælder eller en søskende. Så, for eksempel, hvis dine forældre havde colon cancer i en alder af 52, din første koloskopi bør gøres i en alder af 42 (otte år tidligere end resten af befolkningen).

Har du en historie af tyktarmskræft i din familie? Har du haft din koloskopi? Minde din læge til at sende dig, at henvisning!

Venligst slutte sig til Huset Opkald fra Lægen, Facebook og Twitter sider, hvor du kan lære mere sundhed relaterede tips!

Bemærk, at alt indhold, som her er udelukkende til informationsbrug. Dette indhold kan ikke erstatte medicinsk rådgivning, og erstatter ikke lægelig vurdering eller argumentation med din egen personlige sundhed udbyder. Vær altid søge en autoriseret læge i dit område, og om alle sundhedsrelaterede spørgsmål og problemstillinger.

Kvinde med Ondt i Maven billede fra Shutterstock