Do Eteriska Oljor Arbete?

0
84

Din vän föreslår att du använder en lotion berikad med pepparmynta eterisk olja för att hjälpa till att bekämpa ditt illamående. Din kollega insisterar på att han har aldrig sovit så bra sedan jag började med att strö över lite lavendelolja på sin kudde på natten. Förra året konsumenterna i Usa har spenderat 1 miljard dollar på eterisk olja produkter och förväntas överstiga $11 miljarder av år 2022. Men vad har forskningen att säga? Do eteriska oljor verkligen fungerar?

Vad är Aromaterapi?

Eteriska oljor är oljor, typiskt doftande och kära, som har utvunnits från rötter, blommor, blad eller frön av växter med hjälp av ånga eller tillämpas tryck. Qualifier “viktigt” hänvisar till det faktum att oljan innehåller “väsen” av anläggningen (dvs de naturliga kemikalier som ger en distinkt lukt eller smak). I praktiken av aromaterapi, dessa oljor—en gång efter utspädning—appliceras på huden, luktade, baddade på en kudde eller i ett badkar, eller uppvärmd så att deras doft sprids i luften. Några tvålar och krämer kan också göras med eteriska oljor och används som aromaterapi-produkter.

Använd eteriska oljor som är kulturellt och går tillbaka tusentals år. Många känner till historien av rökelse som erbjuds som en av de gåvor av de tre vise männen. Även om du inte har köpt en eterisk olja roller eller diffusor, är chansen att du kan ha använt dem ändå. Vick är Vaporub, typiskt gnuggade på bröstet som en hosta suppressant, innehåller essential eucalyptus, cedarleaf och muskot oljor (bland andra) upphängd i vaselin.

Do Eteriska Oljor och Aromaterapi Fungerar?

National Institute of Health erbjuder en grundlig sammanfattning via US National Library of Medicine av forskning om effektiviteten av eteriska oljor. Det finns för närvarande inga bevis-stödd forskning som visar några av de sjukdomar som kan botas genom användning av eteriska oljor eller praxis i aromaterapi. Resultaten på andra möjliga fördelar av eteriska oljor som, till exempel, humör hissar eller stress relievers, är mer blandat, men mest är fortfarande ofullständiga.

En av de vetenskapliga studier som har visat positiva resultat från eteriska oljor innebär att patienter med demens. Men i motsats till vanliga lore, dricka en matsked fiskolja varje dag kommer sannolikt inte avvärja demens, det finns bevis för att balm från citron olja minskar agitation hos patienter med demens enligt en studie i Journal of Clinical Psychiatry.